"ORLOVI", BRAVO! Košarkaši Srbije prošli u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket

D. N.

28. 02. 2022. u 19:36 >> 19:36

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije izborila je drugu fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nakon što je u 4. kolu uvodne runde borbi za Mundobasket savladala Slovaču u gostima sa 63:71.

ОРЛОВИ, БРАВО! Кошаркаши Србије прошли у другу фазу квалификација за Мундобаскет

FIBA

"Orlovi" su drugi put u tri dana pobedili Slovake, došavši tako do učinka 3-1, pa pred poslednja dva kola svakako ne mogu da padnu na poslednje mesto četvoročlane grupe, koje jedino i znači kraj učešća u kvalifikacijama. Na toj poziciji je upravo Slovačka, koja ima učinak 0-4, a ostala su da se odigraju još dva kola, te današnji rival "orlova" ne može da ih prestigne.

A bilo je zanimljivo u ovom duelu, iako je isprva ekipa Svetislava Pešića, uz deset poena Dušana Ristića, a svestran nastup Nikole Jovića, vodila i sa 12 razlike pred kraj prve deonice. U drugoj su "orlovi" dali samo šest poena za sedam uvodnih minuta, ali su i taj segment igre dobili (18:15, za prednost od 44:31 na poluvremenu). I ne čudi. Srbija je maltene onemogućila rivala da poentira za dva poena (šut domaćih je bio ispod 30%), u skokovima su "orlovi" domionirali, 25:17, što je donosilo ogromnu prednost u koševima iz tzv. "druge šanse" - 14:2.

Ali, sve je počelo da se menja kada je počelo drugo poluvreme. Razigrala se najveća slovačka zvezda iz prethodnog meča, Brodzijanski, koji je ubacio 12 poena u trećoj deonici, koju je domaćin dobio sa 22:16, pa se u završnu četvrtinu ušlo uz samo 53:60 u korist Srbije, koja je naprasno počela da ima priličnih poena sa realizacijom. A i sopstvenom brzopletošću.

Pokušavao je Svetislav Pešić da signalizira ekipi da se smiri, da ne jurca glavom bez obzira, a tek na polovini poslednjeg segmenta igre, kada je Slovačka bila na 57:63, počelo je da se malo "lakše diše" kada je Avramović svoju dobru partiju krunisao petom trojkom, a 22. poenom. Kako je i odbrana podignuta na veći nivo, a Simanić svojom trojkom uveća prednost na 12 razlike, četiri minuta pre kraja postalo je i definitivno jasno kome će pripasti trijumf, iako se "probuđeni" Brodzijanski trudio da taj epilog promeni, a kiksevi "orlova" na kratko probudili nadu publike da bi čudo moglo da se desi. Ipak, bliže od 63:69 domaćini nisu prišli.

Slovačka - Srbija 63:71 (16:26, 15:18, 22:16, 10:11)

Slovačka: Ihring 5, Krajcovic 5, Brodzijanski 22p, 8sk, 3as, 2bl, 1uk, Kerner 10, Dolezaj 17p, 6sk, 4as, Majercak, Fusek, Abrham 2, Bojanovski, Bahan, Petras 2

Srbija: Jović 13p, 7sk, 3as, Jagodić Kuridža 2p, 3sk, Simanić 9p, 4sk, Avramović 24p (trojke 5/9), 6as, 3sk, 3os, Trifunović 6, Đurišić, Petrušev 3p, 3sk, Koprivica nije igrao, Radanov, Ristić 12p, 8sk, Uskoković nije igrao, Novak 2

Raspored i sistem takmičenja u kvalifacijama za Mundobasket


Posle ovog gostovanja Slovačkoj, Srbija će 30. juna igrati u Letoniji, a 3. avgusta dočekati Belgiju. Bez obzira na ishode tih mečeva, naša nacionalna selekcija ide u drugu fazu gde će 24 tima biti raspoređeno u šest četvoročlanih grupa. Iz njih će se po dve selekcije (ukupno 12 iz Evrope), posle mečeva koji se igraju u novembru 2022. i februaru 2023, plasirati na Svetsko prvenstvo.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

KRAJ! Slovačka - Srbija 63:71

40' - Dugo su naši čuvali loptu, ali je onda Jagodić Kuridža kiksnuop, no Slovačka nije pogodila šut sa distance, još deset sekundi do kraja, pobeda će pripasti Srbiji!

40' - Poslednji minut u toku, Brodzijanski pokušava da izvede dodavanje bez gledanja, ali šalje loptu u aut. Posed za Srbiju, još 35 sekundi do kraja, "orlovi" vode sa osam razlike, tajmaut je tražila Slovačka.

39' - Avramović uzvraća udarac, važan pogodak - 63:71

38' - Dug napad Srbije nije doneo koš, Radanov je promašio trojku, pa Slovaci kontrom prilaze na 63:69!

38' - Brodzijanski održava Slovačku u životu, košem smanjuje zaostatak na 59:69. A "orlovi" potom promašuju dva napada u nizu, da bi Brodzijanski zakucavanjem promenio rezultat na 61:69. Pešić traži tajmaut. Još minut i 53 sekunde do kraja.

37' - Radanov "krade" loptu, ali promašuje zicer. Ipak, promašuju i domaćini, koji su posle Pešićevog tajmuita natrčali na mnogo čvršću, bolju odbranu "orlova". 

36' - Promašuju treći put u nizu domaćini, a Simanić trojkom "tera" rivale na tajmaut, jer "orlovi" vode sa 12 razlike, 57:69.

35' - Avramović nastavlja da igra odlično. Petu trojku pogađa, a 22. poenom donosi 57:66 Srbiji.

34' - I dalje bez serije uspešnih ofanzivnih poteza na obe strane. Gube loptu naši, pa promašuju Slovaci, a onda Srbiji ističe vreme za napad. Selektor Pešić se smeška i pokazuje ekipi da igra polako, smireno...

33' - Sve napetija utakmica. Dva i po minuta igre u poslednjoj četvrtini, a rezultat je 2:2 u njoj, odnosno ukupno 55:62. Podignute su odbrane na najviši nivo. Slovacima je neophodna pobeda da bi zadržali teoretske šanse da prođu u drugu fazu takmičenja, a Srbiji trijumf obezbeđuje prolazak u drugu rundu.

Kraj treće deonice, domaćin ju je dobio sa 22:16 jer je pred zvuk sirene trojku iz levog ugla dao Dolezal, pa Slovačka zaostaje 53:60 pred poslednjih deset minuta igre.

30' - Novak poentira, Srbija se vraća na deset razlike, 50:60.

29' - Oba tima su izgubila loptu u pretposlednjem minutu treće deonice.

28' - Petrušev je fauliran, pa sa dva slobodna bacanja prekida nalet rivala, Srbija vodi sa 50:58.

27' - Opet Brodzijanski pogađa, sada trojku, pa je selektor Srbije Pešić prinuđen da traži tajmaut, jer semafor pokazuje da je prednost "orlova" samo 50:56. Pomenuti košgeter je već ubacio 12 poena u ovoj deonici, koliko i svi naši reprezentativci, a Slovačka u trećoj četvrtini vodi sa 19:12.

26' - Brodzijanski sve bolje igra, skoro kao u Beogradu pre tri dana. Novim pogotkom je primakao Slovačku na 47:56. Posle pogodaka Avramovića za 41:54, domaćini su dali šest poena u nizu.

24' - Raspucali su se Slovaci, ali odgovaraju i naši. Avramović posle trojke domaćih  preko Kernera donosi Srbiji 41:52. 

22' - Posle trojke dosad "odsutnog" Brodzijanskog, usledile su dve srpske - prvo je pogodio Trifunović, a onda Nikola Jović (koji je dogurao do 11 poena, uz šest skokova, i dve asistencije za 15 minuta na parketu). Rezultat je 34:50.

21' - Počela je treća deonica.

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 31:44 posle prilično dobrog trominutnog završetka druge deonice, u kojoj je napravljena serija od 8:5. Avramović se "raspucao", dogurao je do 15 poena, uz četiri asistencije, Ristić je ostao na 10 iz prve četvrtine, kao i Jović na svojim osam, a u minulih deset minuta svoje dve trojke dao je Boriša Simanić. Dolezaj je najbolji igrač Slovačke, uz 3/3 sa distance stigao je do 12 poena, a Brodzijanski je ubacio šest.  Slovačka je zaustavljena na samo 29,4% šuta za dva poena (Srbija šutira 40,9%) dok su timovi maltene ujednačeni kada se o trojkama radi (46% naspram 50% orlova). U skokovima, Srbija vodi sa 25:17, a naročito se isplatilo deset ofanzivnih skokova, koji su doveli do toga da "orlovi" imaju prednost od 14:2 u koševima iz tzv. "druge šanse".

18' - Avramović sa košem i dodatnim bacanjem donosi 26:35 Srbiji

17' - U prethodna tri minuta, rezultat je fudbalski, 2:0 za Slovačku, koja je prišla na 26:32. Srbija na samo šest poena u drugoj deonici, a odigrano je skoro sedam punih minuta.

14' -  Opet pogađa trojku Simanić, Srbija odlazi na 24:32.

13' - Posle dva minuta i 15 sekundi bez poena, Srbija postiže prvi pogodak u drugoj četvrtini i to trojkom Simanića, ali Dolezaj uvraća istom merom - 24:29.

12' - Prilično je promenjena petorka naše reprezentacije, tu su sada i Novak, i Petrušev, i Radanov, i Simanić... uz startera Jovića. A Slovaci iz dve akcije prave seriju 5:0 i prilaze na 21:26.

Dušan Ristić, košarkaški reprezentativac Srbije, na terenu u Slovačkoj / Foto: Printskrin/Twitter/@KSSrbije

Kraj prve četvrtine, Srbija ju je dobila sa 16:26. Bila je to deonica u kojoj je Dušan Ristić bio naš najbolji igrač (10 poena, šut 5/6, pet skokova), a i Nikola Jović imao svestran nastup - osam poena, pet skokova, dve asistencije. U strelce su se još upisali Avramović i Trifunović (po tri poena), te Jagodić - Kuridža (2).  Kod domaćih je njihov najbolji igrač, Vladimir Bordzijanski, zaustavljen na četiri poena, a Dolezaj je dogurao do četiri. Interesantno, Mario Ihring, koji je pravio prilične probleme "orlovima" u Beogradu, nije postigao nijedan poen, iako je odigrao svih deset minuta. Nije čak ni šutirao, a ostvario je dve asistencije.

9' - Popravili su malo ofanzivnu igru domaćini, dogurali do 13 poena, ali ne staju ni Pešićevi "orlovi". Ristić nastavlja svoju dominaciju u reketu, a Nikola Jović trojkom donosi 13:24. 

7' - Vezuje Dušan Ristić dva pogotka u nizu, a sa šest  poena ukupno doneo je Srbiji prednost od 7:19. U međuvremenu je Jakub Petras zakucavanjem malo "razmrdao" slovačku publiku u sportskoj hali "Levice".

5' - Dolezaj trojkom prekida nalet "orlova" (5:12), ali odmah istom merom, sa distance, uzvraća Trifunović - 5:15

4' - Nikola Jović daje koš i dodatno slobodno bacanje (za vođstvo od 2:10), a onda Aleksa Avramović krade loptu, pa Srbija (iz drugog pokušaja) poentira preko borbenog Ristića - 2:12.

3' - Posle dva ofanzivna skoka Srbije, upisuje se u strelce i mladi Nikola Jović - 2:7

2' - Jagodić Kuridža donosi 0:5 našoj nacionalnoj selekciji.

1' - Aleksa Avramović trojkom "otvara" ovaj meč - Srbija vodi 0:3.

1' - Utakmica je počela!

17.59 - Startnu postavu Slovačke čine Ihring, Krajcović, Fusek, Brodzijanski i Dolezaj, tako je odlučio selektor Oleg Melesčenko, a Svetislav Pešić je odlučio da za Srbiju meč počnu Avramović, Trifunović, Jović, Jagodić-Kuridža i Ristić

17.55 - U toku je predstavljanje timova.

Bliži se početak utakmice, naši reprezentativci se zagrevaju...

Uoči meča

Pre nepuna tri dana, "orlovi" su posle vrlo zanimljivog meča savladali Slovačku sa 75:63, a sada sa istim rivalom igraju na njegovom terenu.

Na tabeli kvalifikacione grupe A, iz koje tri tima idu dalje, Srbija je zbog koš-razlike trenutno treća. Ima učinak od dve pobede i jednog poraza, baš kao i prvoplasirana Belgija, odnosno Letonija koja je druga, dok su Slovaci četvrti sa 0-3.

Raspored utakmica i sistem takmičenja u kvalifacijama za Mundobasket


Posle pomenutog gostovanja Slovačkoj, Srbija će 30. juna igrati u Letoniji, a 3. avgusta dočekati Belgiju. Ako tada bude među tri najbolja tima u grupi, a nema razloga da ne bude, ide u drugu fazu gde će 24 tima biti raspoređeno u šest četvoročlanih grupa. Iz njih će se po dve selekcije (ukupno 12 iz Evrope), posle mečeva koji se igraju u novembru 2022. i februaru 2023, plasirati na Svetsko prvenstvo.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

 

BONUS VIDEO: Zvezda podigla pehar Kupa Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)