TRIJUMF PEŠIĆEVIH "ORLOVA"! Košarkaši Srbije napravili iskorak ka Svetskom prvenstvu

D. N.

25. 02. 2022. u 22:04 >> 21:12

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije je u 3. kolu kvalifikacija za Mundobasket ostvarila drugu pobedu, u Beogradu je savladana Slovačka sa 75:63, a sa istim rivalom "orlovi" će u ponedeljak od 18 časova igrati na njegovom terenu.

ТРИЈУМФ ПЕШИЋЕВИХ ОРЛОВА! Кошаркаши Србије направили искорак ка Светском првенству

Košarkaški savez Srbije

Kadrovski problemi u ekipi s kojima se susreo selektor naše nacionalne selekcije, Svetislav Pešić, jesu možda poremetili planove stratega, ali ne i umanjili borbenost srpskih košarkaša koji su od prvog minuta upravo na taj način u odbrani zaustavljali nalete rivala.


Jesu Slovaci u utakmicu ušli sa dva poraza, kao poslednji na tabeli, ali su vrlo brzo videli s kim imaju posle i na koga, zapravo, jedino mogu da računaju kao svoje uzdanice. Tandem Mario Ihring - Vladimir Brodzijanski je pravio konstantne probleme "orlovima", ali su oni, iz segmenta u segment svake četvrtine pronalazili neke druge junake, koji bi kolektivni trud valorizovali pod košem rivala (ili dobrim šutem s distance).

Košarkaški savez Srbije


Uz osam poena Jagodića Kuridže, a pet Avramovića, Srbija je izgradila 24:18 pred kraj prve deonice, da bi se potom razigrali najpre Ristić, pa Simanić, dok je druga trojka Alekse Avramovića donela 44:33 Srbiji. Ipak, tajmaut gostiju uspeo je da ih malo trgne, ali ne i da spreči osnovna oružja našeg državnog tima.


Manje ofanizivnih skokova su imali košarkaši Srbije od suparnika (9:12), ali su iz drugih šansi dali 14 poena, a primili dvostruko manje. To je, uz daleko bolji šut za dva poena (58% naspram 35%) bilo dovoljno da se uhvati pravi zalet za preostalih 20 minuta.
Već do sredine treće deonice, četvorica naših igrača su dogurala do dvocifrenog košgeterskog učinka (Jagodić Kuridža, Ristić, Trifunović i Avramović), šut s distance jeste malo splasnuo, ali se popravila igra u skoku, što ni 222 cm visoki Mihel Fusek nije uspevao da spreči. Brodzijanski i Ihring su probali da naprave svoj mali šou (ali uz ogromnu potrošnju lopti, po čemu im je parirao samo Simon Krajcović, koji je zaustavljen na šutu 2/10), a kako je vreme odmicalo, postajalo je jasno da gosti nemaju ni snage, a ni dovoljno talenta da nadmudre borbenu, vrlo posvećenu ekipu Srbije.

Statistika

Srbija - Slovačka 75:63 (24:18, 20:18, 18:18, 13:9)

Beograd - Hala: "Aleksandar Nikolić", gledalaca: oko 4.000; 

Srbija: Avramović 14p (šut 3/8 za dva, 2/5 za tri)  2as, 3os, Đurišić 7p (šut za dva 2/7, za tri 1/3) 4sk, Radanov 5p, 4sk, 3os, Ristić 12p, (šut 6/11), 9sk, Simanić 4, Đoković nije igroa, Jagodić Kuridža 13p, (šut za dva 3/4, za tri 2/3), 6sk, Jović, Koprivica 8p šut 4/5), 5sk, 4bl, Novak 4as, Petrušev nije igrao, Trifunović 12p, (šut za dva 3/7, za tri 2/6), 4sk, 4as, 2os

Slovačka: Abraham 3, Bordizjanski 23p (šut za dva 2/6, za tri 4/8), 4sk, 4as, Dolezaj, Fusek 7p, 10sk, 3bl, Krajcović 7, Bahan 3, Bojanovski 2, Ihring 13p (šut za dva 4/6, za tri 2/4), 9sk, 4as, Korner, Majercak, Malovec, Petras 4


Raspored utakmica i sistem takmičenja u kvalifacijama za Mundobasket


Posle pomenutog gostovanja Slovačkoj, Srbija će 30. juna igrati u Letoniji, a 3. avgusta dočekati Belgiju. Ako tada bude među tri najbolja tima u grupi, a nema razloga da ne bude, ide u drugu fazu gde će 24 tima biti raspoređeno u šest četvoročlanih grupa, iz koje će po dve selekcije (ukupno 12 iz Evrope), posle mečeva koji se igraju u novembru 2022. i februaru 2023, plasirati na Svetsko prvenstvo.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

KRAJ! Srbija - Slovačka 75:63

39' - Mirno privode kraju naši košarkaši ovu utakmicu, vode 73:61 uz nešto više od minut do kraja.

37' - Novi tajmaut Slovačke. Ništa drugo gostima i nije preostalo jer je i pored četiri promašaja u nizu Srbije, Avramović na asistenciju Đurišića doneo 71:59. Slovačka je postigla samo pet poena za sedam minuta ove deonice (istina, primila tek neznantno više, devet, ali je sa prethodnim zaostatkom deficit sada 12 poena).

35' - Dušan Ristić, pa Marko Jagodić Kuridža pogađaju, Srbija se odvaja na 13 razlike, uz pet minuta do kraja. Na semaforu je 69:56.

34' - Nikola Đurišić pogađa trojku, ali promašuje dva naredna šuta. A od tri akcije Slovaka pre i posle tih napada Srbije, iskorišćena je samo jedna, i to kada je Fusek zakucao. Rezultat je 65:56.

32' - Tri promašena šuta i jedna izgubljena lopta. To je bilans po dve uvodne akcije oba tima na početku poslednje četvrtine. I dalje je +8 za Srbiju.

Kraj treće deonice, Srbija vodi sa 62:54, a prethodnih deset minuta je bilo izjednačeno, 18:18.

Košarkaški savez Srbije

30' - Malovac je probao trojkom da rezultatski približi goste, ali nije bio precizan. Radanov hvata loptu.

29' - Dvaput u nizu poentira Jakub Petras, primiče se Slovačka na -6, a onda daje koš i Dušan Ristić, Srbija ima 62:54.

28' - Simanić se iskupio za promašaj, doneo +8, a onda je Radanov ukrao loptu rivalima i poentirao, pa Srbija vodi sa 60:50.

26' - Tandem Mario Ihring - Vladimir Brodzijanski nastavlja da pravi probleme Pešićevim "orlovima". Ihring je najpre poentirao uz atraktivan prodor, a posle gubljenja lopte naše ekipe (greška sudija ju je dodelila rivalima), Ihring je asistirao Brodzijanskom koji je fauliran, pa iskoristio oba slobodna bacanja. Slovačka je stigla do 56:50, a Simanić potom promašio s distance...

24' - Konsolidovali su se napadi, a Trifunović stiže do svog 12 poena (druga troka iz tri pokušaja), Srbija dolazi do 54:43, posle čega je Balša Koprivica imao odličnu blokadu, ali je potom naša reprezentacija izgubila loptu, što i ne čudi jer je kontru presekao 222 cm visoki Mihal Fusek.

23' - Nekolko obostrano loših poteza u napadima, pa je u prethodnih minut i po jedini poentirao Ihring koji je primakao Slovačku na 49:39

22'- Posle dobrog prodora Marka Jagodića Kuridže, Srbija se vraća na dosad najveću prednost, +12 (49:37)

21' - Počelaje treća deonica.

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 44:36. I ne čudi, šutirali su naši daleko bolje za dva poena (58% naspram 35%), sa distance su rivali bili slični (40% - 39%), a Slovačka je ukupno imala više skokova (9+9 Srbija, gosti 7+12 u napadu). Nakon osvojenih lopti, "orlovi" su postigli 14 poena, a primili samo četiri iz tih situacija, a ofanzivne skokove su naši reprezentativci bolje koristili iako su ih imali manje od suparnika - dali su 14 poena iz drugih šansi, Slovaci sedam. Naši rezervisti su ubacili 12, a gostujući pet poena. Košgeterski posmatrano, u Pešićevoj ekipi su najefikasniji Trifunović sa devet pona, Avramović i Jagodić-Kuridža sa po osam i Ristić sa šest, a kod gostiju maltene sve ide preko dva igrača. Vladimir Bordizjanski je postigao 19 poena, a Mario Ihring 10.

19' - Tajmaut je doneo nešto bolju odbranu Slovačkoj, koja je preko Brodzijanskog ("2+1") prvo prišla na 44:36, pa odbranila dva napada Srbije. Ali,  igra dobru defanzivu i Srbija, Simanićeva blokada je bila prilično atraktivna, mada su gosti imali dva ofanzivna skoka (i ukupno tri promašena šuta u ovoj akciji)

18' - Avramović posle trojke "iz driblinga" poveća prednost na 41:33, zatim Ihring iznova uzvraća udarac pod našim košem, a Avramović drugom trojkom (iz tri pokušaja, za ukupno oam poena) donosi 44:33 Srbiji. Slovačka traži tajmaut.

17' - Boriša Simanić sa poludistance donosi +9 našoj reprezentaciji, ali lepa akcija gostiju vraća ih na sedam razlike, 38:31 posle Irhingovog prolaska ispod koša Srbije i poentiranja iza glave.

16' - Dušan Ristić poentira nakon lepog, "tropoteznog mata" u brzoj akciji Orlova - 36:29

15' - Nije dobro počelo po naše posle Pešićevog tajmauta, Radanov je napravio prekršaj u napadu, lopta za Slovake.

14'- Trifinović posle "krađe" zakucava loptu u koš rivala, ali kako su Slovaci "vezali" dve trojke, selektor Srbije traži tajmaut. Rezultat je 34:27.

12' - Kakva serija izabranika Svetislava Pešića! Đurišić pogađa za dva, pa Ristić daje drugi svoj koš, a onda Trifunović donosi 30:18. Serijom 8:0 su naši otvorili drugu deonicu.

11' - Prvi poeni za Dušana Ristića na ovom meču, "orlovi" odlaze na +8, vode sa 26:18.

Kraj 1. četvrtine, uz osam poena Jagodića Kuridže, a pet Avramovića, Srbija vodi sa 24:18.

7' - Odlično igraju izabranici Svetislava Pešića u odbrani. Kada se šut rivalu i dozvoli, kao u prehtodnoj akciji, defanzivni skok je na potrebnom nivou. A na drugoj strani, Jagodić Kuridža postiže koš i dodatno slobodno bacanje za, dosad najvećih, devet razlike - 20:11.

6' - Koprivica je "vezao" ofanzivne skokove u dva napada, prvi put nije uspeo da poentira, drugi put jeste. A nedugo zatim su brze akcije "orlova" završili i Jagodić-Kuridža i Radanov, pa gosti traže tajmaut jer semafor, nekako za tili čas, pokazuje uvećano vođstvo Srbije, koje sada iznosi 17:11.

4' - Balša Koprivica privremeno uvećava prednost Srbije, ali odmah odgovara Fusek, na asistenciju raspoloženog Simona Krajcovića - 10:8.

3' - Brodzijanski se razigrao. Pogodio je dve trojke,a u međuvremenu je s distance bio precizan i Marko Jagodić Kuridža, rezultat je 8:6.

2' - Sjajan početak "orlova", Uroš Trifunović pogađa za dva, pa za tri poena, Srbija vodi 5:0.

1' - Utakmica je počela!

20.29 - Startnu postavu Srbije čine Trifunović, Radanov, Avramović, Jagodić-Kuridža i Koprivica, a gostujuću Brodzijanski Dolezaj, Fusek, Ihring i Krajcović

Uoči meča

"Imaćemo jednu veoma zahtevnu utakmicu protiv veoma iskusnog tima koji je to pokazao ne samo sada, nego i u ranijim utakmicama. Najveća prednost koju poseduju u odnosu na nas su uigranost i veliko iskustvo. Kod nas se situacija poprilično promenila. Od 24 kandidata koje smo zvali, sveli smo se na 11 igrača koji su danas spremni da igraju. Ta situacija će od nas zahtevati dodatni angažman, u šta uopšte ne sumnjam. Moraćemo da damo maksimum od samog početka", rekao je Pešić za sajt Košarkaškog saveza.

Pešić je dodao da je s ekipom još nekoliko bolesnih ili povređenih igrača.

"Nadamo se da će se jedan ili dvojica oporaviti i da niko od ovih 11 neće biti povređen ili bolestan. Ono što smo mogli u ovom kratkom periodu da uradimo, uradili smo. Momci su bili koncentrisani i motivisani. Odigrali smo sinoć utakmicu protiv Borca iz Čačka kao zvaničnu trening utakmicu", naveo je selektor.

On je zahvalio Borcu i FMP-u, protiv koga je reprezentacija igrala pred prethodni kvalifikacioni prozor, što su pomogli u pripremama i pozvao navijače da podrže tim.

"Mislimo pozitivno, bili bismo zahvalni da dođe publika da nas podrži i da nam da neophodan vetar u leđa, s obzirom da se ne nalazimo u nekom sjajnom momentu", rekao je Pešić.

Stanje na tabeli i šta sledi?

Posle dva kola Srbija ima pobedu i poraz, a Slovačka je pretrpela oba poraza.

Posle utakmice Srbija će u nedelju otputovati u Slovačku, gde će u ponedeljak od 18 časova igrati novu utakmicu protiv reprezentacije te zemlje.

BONUS VIDEO: Zvezda podigla pehar Kupa Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna