ŽELJKO REBRAČA ZA "NOVOSTI": Za Srbiju samo Srbi!

V. Preradović

23. 02. 2022. u 09:00

MOŽDA i pod teretom otežane selekcije igrača za već čuvene kvalifikacione FIBA "prozore", selektor Srbije Svetislav Pešić aktuelizovao je polemiku o strancima u košarkaškoj reprezentaciji.

ЖЕЉКО РЕБРАЧА ЗА НОВОСТИ: За Србију само Срби!

FOTO: M. Vukadinović

- Poslednjih godina 10 ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu uopšte u Srbiji, neki jesu ili su bili važni igrači u Partizanu ili Crvenoj zvezdi. Nisam lud da ne računam na sve kada su se naši potencijali smanjili, a popularnost košarke povećala. Moramo da se okrenemo svim potencijalima, računaćemo i na igrače koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše. Da ne igraju samo za Zvezdu ili Partizan, već da se eventualno izbore i za reprezentaciju Srbije - rekao je Pešić i (ne)svesno dirnuo u osinje gnezdo.

PUTKOAZ Pešić zasukao rukave u radu sa mladim reprezentativcima/FOTO: KSS

Za popularnog Karija probni baloni nisu nepoznata metodika. Dosadašnje reakcije javnosti, posebno osetljive na košarkašku reprezentaciju kao sportsku ljubimicu nacije, gotovo jednoglasno su se protivile tom "svetogrđu". Za stav o ovoj delikatnoj temi "Novosti" su pitale našeg proslavljenog reprezentativca Željka Rebraču, svetskog i dvostrukog evropskog prvaka, takođe i olimpijskog vicešampiona.

- Ako se nacionalna selekcija tretira kao klub koji juri rezultate, onda je to u redu. Ako je nacionalna selekcija to što jeste, onda sam protiv. Za mene je to prihvatljivo samo u slučaju da neko dugo živi u našoj zemlji, da je prošao naše mlađe selekcije. Apsolutno nisam za to da uzimamo igrača sa 28 godina da bismo jurili nekakve rezultate. Ovo nije moja polemika sa Pešićem, samo iznosim svoj stav da bi za reprezentaciju Srbije trebalo da igraju Srbi. Tačka.

Pešić je definisao dva kriterijuma za potencijalnog legionara u nacionalnom timu: kvalitet i želja da igra za reprezentaciju. Kako je rekao, među onima koje su klubovi uz asistenciju nadležnih institucija promovisali u srpske državljane, malo je njih koji zadovoljavaju kriterijum kvaliteta.

Pasoše su proteklih godina dobili Kevin Panter, sadašnji igrač Partizana, Markus Pejdž, koji trenutno nastupa za francuski Orlean, uzdanica Bajerna Kori Volden i Čarls Dženkins, od početka ove sezone bez kluba.

- Ne vidim nijednog koji zadovoljava kriterijum da može da igra za nacionalnu selekciju - kao iz topa ispaljuje Rebrača, navodeći razlog zbog kojeg presušuju domaći izvori. - Baza igrača se smanjuje zato što ne radimo dobro sa mladima. Idemo u tom pravcu da tražimo lakše rešenje, nekakvu prečicu kao što je angažovanje stranaca, umesto da zasučemo rukave i posvetimo se radu sa mladim igračima. Zbog čega se ne upitamo zašto osim Jokića i Bogdanovića nemamo još nekog vrhunskog igrača na NBA nivou. Ko će igrati na poziciji plejmejkera posle Micića i Teodosića? Nema nikog na tom nivou. Evo, imamo Pantera. On je Srbin.

Rebrača je jasan uvid u tu problematiku stekao vodeći košarkašku akademiju posvećenu radu sa mladima.

- Problem je to što ne vodimo računa o našim mladim igračima, pa sada tražimo strance. Kako radimo sa mlađim selekcijama, za pet godina nećemo imati nijednog Srbina u reprezentaciji.

NAŠI AMERIKANCI

PEŠIĆEV "konkurs" za strance u reprezentaciji verovatno targetira naše Amerikance, poput beka univerziteta Perdju Saše Stefanovića, momka rođenog u SAD koga je još 2018. posetio tadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

Kada je reprezentaciju preuzeo Igor Kokoškov, aktuelna je bila priča o NBA igraču srpskog porekla Frenku Kaminskom, koji je kao klinac nastupao na turnirima u organizaciji KSS.

HRVATIMA NIŠTA NEĆE POMOĆI

HRVATSKA je godinama pokušavala da angažovanjem Amerikanaca reši hroničan nedostatak plejmejkera sa kvalitetom za nacionalni tim. Dosadašnji eksperimenti komšija nisu bili uspešni.

- Hrvatima ništa neće dati rezultat, ali razlog nije u odabiru stranaca već u tome što su promenili način rada - smatra Željko Rebrača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FINALE PRE FINALA: Jokić protiv Lebrona za kraljevsku krunu (VIDEO)