IN MEMORIAM: Preminuo velikan sportskog novinarstva Danilo Šotra

Novosti online

20. 02. 2022. u 20:27

PREMINUO je Danilo Šotra, ugledni srpski sportski novinar i jedan od osnivača Sportskog žurnala

ИН МЕМОРИАМ: Преминуо великан спортског новинарства Данило Шотра

D. Babović

Godinama je radio u Sportu, bio jedan od osnivača Sportskog žurnala i saradnik magazina Koš.

Poznat je po rubrici "šesta lična" u Žurnalu, u kojoj je često kritikovao loše stvari u "kraljici igara".

Osim košarke voleo je i pratio i vaterpolo, u kome je imao i zvanje sudije.

Povodom ove tužne vesti oglasio se njegov nekadašnji kolega iz magazina Koš,  Vladimir Stanković. Stankovićeva sećanja na Šotru prenosimo u celini:

Otišao je, zauvek, još jedan pre svega dugogodišnji prijatelj i kolega – Danilo Šotra. Dobio je mnoge bitke osim ove poslednje, izveštavao o velikim pobedama ili porazima naših timova i reprezentacije, obišao je svet pišući, uglavnom, o košarci.

Ceo radni vek proveo je u dva naša sportska lista, nažalost pokojnom Sportu i kasnije, do penzije, u Sportskom žurnalu. Novinarski je rastao uz Milorada Sokolovića, nekadašnjeg reprezentativca, koji je godinama vodio košarkašku rubriku Sporta. „Soko“ je bio kao trener, a Šotra i Vlasta Ignjatović njegovi pomoćnici, trkači koji su brinuli da ništa bitno ne promakne, da Sport  bude uvek obavešten, pouzdan. Zahvaljujući vrednom Šotri, Sport je „imao dopisnike“  iz cele Evrope. Iz Francuske se „javljao“ Šarl Depre, iz Italije Dino Solario, iz Nemačke Dagmar Šreder…Ko pamti Sport pamti i ta imane iza kojih je bio – Danilo Šotra. Informacije je obično dobijao od nekog iz rukovodstva kluba ili reprezentacije ali je – zbog autentičnosti – potpisivao nepostojeće ljude sa sopstvenim inicijalima.

Danilo Šotra je bio jedan od onih košarkaških poslenika koji su imali zadovoljstvo da prate naš basket u njegovim zlatnim godinama, da opisuje pobede u raznim finalima, da intervjuiše najveće igračke i trenerske zvezde. Priznao mi je da je po prirodi više pesimist nego optimist, više je – čini mi se – voleo da kritikuje nego da hvali. Dugo je imao rubriku pod nazivom „Šesta lična“. Kritikovao je ljude ili pojave ako je mislio da zaslužuju.

Dača je bio jedan od osnivača Sportskog žurnala, lista u kome je uređivao košarkašku rubriku koja je bila najbolja u zemlji. Ako nešto nije bilo objavljeno u Žurnalu bilo je kao da se nije ni dogodilo. Danilo Šotra je bio vredan čovek, ponekad tvrd u stavovima ali dosledan svojim uverenjima i principima.

Bio je malo stariji od mene, ali znali smo se od 1969. kada sam ja počeo u dopisništvu zagrebačkog Vjesnika. Često smo putovali zajedno, razmenjivali informacije, konsultovali se. Neko će se sigurno iznenaditi pred podatkom da je Šotra bio vaterpolo sudija, ali svet sporta pamtiće ga kao košarkaškog novinara koji je ostavio trag u našem sportskom novinarstvu.

Bio je, izvesno vreme, i saradnik ovog našeg sajta. Kada se umorio prestao je da piše, ali je preko svoje satelitske antene sve pratio. Sve do pre neki dan dok nije otišao u bolnicu.

Ljudi odlaze, ali za nekima ostaju dela. Jedan od takvih je moj prijatelj Danilo Šotra. Na hiljade tekstova, od vesti sa inicijalima D.Š. do izveštaja „Od našeg specijalnog izveštača Danila Šotre“ ostaju kao trajno svedočanstvo o još jednom košarkaškom posleniku koji se pridružio sve brojnijoj i sve jačoj nebeskoj ekipi.

Košarka tuguje – otišao je Šotra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IDEMO KORAK PO KORAK, OČEKUJE NAS VEOMA KVALITETAN TURNIR U PARIZU: Selektorka  Maljković u susret Olimpijskim igrama