ZVEZDA OPET OSVOJILA KUP KORAĆA! Velika crveno-bela lekcija Partizanu u finalu

D. N.

20. 02. 2022. u 22:57 >> 22:58

KOŠARKAŠI Crvene zvezde odbranili su "Žućkovu levicu": u finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu savladali su Partizan sa 85:68, kontrolišući zbivanja od početka do kraja utakmice u "Čairu", gde su 11. put u klupskoj istoriji došli do trofeja Kupa, a osmi put otkako se ovo takmičenje zove po legendi naše igre pod obručima.

ЗВЕЗДА ОПЕТ ОСВОЈИЛА КУП КОРАЋА! Велика црвено-бела лекција Партизану у финалу

FOTO: A. Ilić

Znalo se i pre početka ovog meča da će pobednika odlučiti dve stvari, bolja koncentracija kada ne ide, a smirivanje strasti kada se sve odvija kao po planu. I, to što je Partizan na početku potpuno pogubio konce posle propuštenih uvodnih prilika, dovelo je do toga da se njegovi igrači unervoze. A nešto iskusniji rivali, takve poklone rado koriste. I ne podležu euforiji.


Zvezda se, prosto, razletela terenom "Čaira". Nijedan poen nije primila pet i po minuta od početka susreta. Kada je Partizan konačno dao koš, semafor je već pokazivao dvocifrenu prednost branioca trofeja (10:0). Jeste tim Željka Obradovića prišao za tri minuta na 11:10, ali mu je ponestalo snage kada je Stefan Marković dao pet poena u nizu, a Mitrović se "nadovezao". I, od tih 20:11 Partizanu je posao postajao sve teži i teži.


Uzalud je "Žoc" tražio tajmaute, i na kraju prve deonice, i na početku druge: Zvezda je igrala bolje, Zvezda je dominirala u reketu, koristivši odsustvo povređenog Alena Smailagaića, a kontrolom skoka dodatno je "nervirala" rivala čiji su se promašaji opet ređali. Sa razigranim Markovićem i Kalinićem, čak i kada bi Partizan smanjivao dvocifreni zaostatak na -9, za tili čas bi se odlazilo na 18 razlike. Za dva minuta, kao što je slučaj bio od 15. do 17.

A. Ilić


A kada se tako odvijaju stvari na terenu, onda poljuljana vera u uspeh "hrani" glad suparnika za trijumfom. Crveno-beli su naterali rivala da srlja, jureći ispušteno, a na drugoj strani terena strpljivijom igrom u napadu koristili iskustvo Kalinića, Holinsa, pa i Davidovca, da uvećavaju prednost. Pred sam kraj prvog poluvremena, bilo je i +23...


Uz 49:28 na semaforu ušlo se u treću deonicu, u kojoj je Zvezda vratila 23 razlike, ali potom naprasno stala kada su se razigrali Ledej (četiri poena), te Kurucs i Mur koji su dali trojke. U ta dva minuta, Partizan je napravio seriju od 10:4, za prilazak na 57:40. I, tada se videlo i koliko crno-beli tim ima potencijala, a i koliko je opasno kada neko "poleti" previše kada mu ide dobro. Crveno-beli su toliko (ne)ozbiljno shvatili svoju veliku prednost, da su sebi dozvolili previše luksuza, pa su čak četiri i po minuta bili bez koša iz igre. Ali, iako su se bunili zbog nekih sudijskih odluka, bunila se tada i druga strana (Obradović je dobio tehničku grešku), pa kada je Kalinić konačno prekinuo "crnu seriju" svog tima, košem je vratio 20 razlike, što dovoljno govori i tome koliko je crno-belima bilo teško da čak i uz periode dobre igre nadoknadni propušteno.


Posao je od 30. minuta bio otežan i njihovim suparnicima, jer je Dejan Radonjić zbog druge tehničke isključen, ali uz 21 razlike, sa koliko se ušlo u završni period, njegovom pomoćniku Goranu Boškoviću posao je bio prilično lak. Ne zato što je ekipa branioca trofeja imala ogromnu prednost, već zato što je Partizan češće grešio nego što je nešto dobro radio, a kako je vreme neumoljivo isticalo, postajalo je i pre same završne utakmice da se nikakvo čudo neće dogoditi.

Ne posle onakvog starta Zvezde, i ne posle njene dominacije u šutu, skokovima i asistencijama. "Žućkovu levicu" je osvojila prošle godine u Novom Sadu, a i narednih godinu dana će se zvati osvajačem Kupa Radivoja Koraća. Zasluženo, po svemu viđenom u finalu.

 
 

Statistika

Crvena zvezda - Partizan 85:68 (20:13, 29:15, 18:18, 18:22)

Niš - Hala: "Čair", gledalaca: 5.000; Sudije: Jovčić, Juras, Glišić

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 14, Davidovac 3, Mitrović 4, Lazić, Kalinić 18, Dobrić 9, Holins 15, Ivanović 4, Marković 13, Vajt, Kuzmić 5

Partizan: Kurucs 9, Panter 14, Vukčević, Ledej 10, Zagorac, Avramović 4, Koprivica, Dangubić, Miletić, Mur 11, Lesor 19, Trifunović 1

Kraj: Crvena zvezda - Partizan 85:68!

39' - Atrakcija crveno-belih, alej-up zakucavanje Ostina Holinsa na asistenciju Nejta Voltersa. Iako je jasno kome će pripasti pobeda, pošto je do kraja utakmice ostalo 72 sekunde, a Zvezda vodi sa 85:66, Željko Obradović je zatražio tajmaut. Ima šta iskusni trener da kaže svojim igračima.

39' - Partizan je prišao na 81:66 posle jednog od dva izvedena slobodna bacanja Lesora, a onda na drugoj strani terena Nejt Volters pogađa koš iz prodora - 83:66.

 

38'  - Lesor iz prodora poentira, semafor pokazuje 81:65, Zvezda traži tajmaut, posle kog ne pogađa koš Partizana.

37' - Deveta trojka iz 18 pokušaja Crvene zvezde, Nikola Kalinić donosi 20 razlike, 78:58, ali odgovara istom merom Kevin Panter, pa trojku daje Nejt Volters! 81:61 je na semaforu.

36' - Panter pogađa tri slobodna bacanja, Partizan je na "-18", semafor pokazuje 75:58, uz malo više od četiri i po minuta do kraja. Na drugoj strani terena, Kalinić je iznudio faul Dalasa Mura, čime su crno-beli izašli iz bonusa.

35' - Kalinić postiže koš uz zvuk za istek napada, 74:53 vodi Zvezda, Željko Obradović traži tajmaut. Njegov tim ima pet minuta da proba da priredi čudo.

34' - Osma trojka Zvezde, Ognjen Dobrić donosi Zvezdi 72:51 na 06:36 do kraja utakmice.

33' - Avramović primiče Partizan na 69:51, "grobari" pozdravljaju dobar potez igrača crno-belih, ali nije ostalo baš mnogo vremena za senzacionalni preokret koji navijači ekipe iz Humske priželjkuju, nešto manje od sedam minuta...

32' - Dobrić donosi 69:46 Zvezdi, a onda Lesor promašuje treće od četiri dosadašnja slobodna bacanja, dok peto pogađa - rezultat je 69:47, uz osam minuta i 10 sekundi do kraja.

31' - Kurucs je pokušao da smanji zaostatak Partizana, Kuzmić hvata loptu, a onda Avramović prekršajem zaustava kontranapad Zvezde, koja ima velikih +21 na početku poslednje deonice.

Kraj treće četvrtine, pogotkom Dobrića iz prodora Zvezda vodi sa 67:46.

30' - Tehnička greška Dejanu Radonjiću jer je ušao u teren dok je davao instrukcije svojim igračima koji su bili u odbrani. Isključen je trener Crvene zvezde, zbog druge tehničke. Semafor pokazuje da njegov tim vodi 65:45, uz 14 sekundi do kraja treće deonice. Goran Bošković preuzima vođenje ekipe Zvezde.

30' - "Delije" u delirijujumu. Stefan Marković pogađa trojku sa osam metara, Zvezda odlazi na 65:43. Bivši reprezentativac je za 12 minuta na parketu ubacio 13 poena.

29' - Lazić se oporavio, presekao napad Partizana, a onda Stefan Marković u pozicionoj akciji proigrao Dobrića, koji je išao na prodor, promašio, pa uhvatio - i izgubio loptu. Napad za Partizan, uz 80 sekundi do kraja treće deonice. I dalje je 62:43.

28' - Panter je promašio trojku, a Ledej, tokom borbe za poziciju, laktom udara Branka Lazića ispod rebara. Meč je na kratko prekinut, dok se obriše parket jer je Zvezdin kapiten pao na tlo. Utakmica će uskoro biti nastavljena.

28' - Dobrić i Mitrović odlično sarađuju, što dovodi do lakih poena, 62:43 za Zvezdu.

27' - Tačno četiri i po minuta je Zvezda bila bez koša iz igre, sada je to prekinuo Kalinić, ali je odmah uzvratio Lesor posle ofanzivnog skoka - 60:42.

26' - Balša Koprivica pravi prekršaj u napadu, glavom i ramenom je odgurnuo Mitrovića koji ga je čuvao. Četvrta lična za mladog centra, odlazi na klupu, menja ga Lesor. Rezultat je 58:40 za Zvezdu, koja ima loptu.

26' - Tehnička greška Željku Obradoviću jer je tražio da se sviraju "koraci" tokom Zvezdinog napada. Sada su oba trenera izjednačena po tim kaznama. Kalinić koristi slobodno bacanje da prekine nalet Partizana, ali od 08:25 do kraja treće deonice Zvezda nije dala koš iz igre, a trenutno je 04:35 do završetka ove četvrtine.

Foto: Twitter/KK Partizan

25' - Marković ne uspeva da pogodi trojku sa više od sedam metara, a onda i pravi faul. Sada su oba tima izašla iz bonusa, a potom Koprivica na polovini treće deonice pravi grešku u koracima. Crvena zvezda skoro četiri puna minuta nije dala koš iz igre, a nije to uspela ni sada - Kalinić je probao da postigne trojku iz teške pozicije.

25' - Koprivica blokira pokušaj Kuzmića, Radonjić se buni, smatra da je bio prekršaj, a potom na drugoj strani terena dva brza prekršaja Zvezde. I dalje je 17 razlike za crveno-bele, koji imaju tri timska faula, a Partizan je izašao iz bonusa. 

24' - Druga uzastopna trojka Partizana, pogađaje Dalas Mur, a onda Zvezda greši u napadu, pa crno-beli to koriste da preko Zeka Ledeja priđu na 57:40. Serija Partizana od 10:4 posle vođstva Zvezde od 53:30. Tajmaut traži trener crveno-belih, Dejan Radonjić.

23' - Kurucs trojkom konačano donosi razlog za radost brojnih "grobara" u Čairu, prednost Zvezde je sada 53:38, ali je na drugoj strani terena prilikom dalekometnog šuta upravo Kurucs faulirao Ostina Holinsa. On pogađa sva tri bacanja, Zvezda je na 57:35.

22' - Holins pogađa koš Partizana, ali Ledej uzvraća, 53:32.

22' - Crveno-beli nisu iskoristili napad (isteklo vreme), a Mur pogađa sa četiri metra - 51:30.

Foto: Twitter/KK Partizan

21' - Kurucs krade loptu Kuzmiću, ali Kalinić onda uzima loptu Muru. I, potom, u kontri, Volters poentira dok ga faulira Zek Ledej. Crveno-beli vode sa 15:2 u poenima iz kontranapada, a ukupno sa 51:28. Slobodno bacanje je umesto Nejta Voltersa (ispalo mu je kontaktno sočivo u tom duelu), promašio Stefan Marković, ali je crno-belima lopta pobegla, novi napad za Zvezdu.

21' - Počela je treća četvrtina, Zvezda ima uvodni napad. 

Kraj poluvremena, Crvena zvezda gaje dobila sa 49:28. I ne čudi: Partizan je u prvom poluvremenu šutirao samo sa 39% uspešnosti iz igre (11/28, i to 9/18 za dva, a skromnih 2/10 za tri), dok je Zvezda šutirala sa 58% preciznosti (18/31 ukupno, od toga 12/20 za dva, 6/11 za tri). Crvena zvezda je dominirala u skoku (18:11), a naročito asistencijama (12:5), dok je imala i više osvojenih lopti, 5-4. Košgeterski, u taboru crveno-belih istakli su se Kalinić i Marković sa po 10 poena, te Volters i Holins sa po 7, dok su po šest za Partizan dali Lesor, Panter, Kurucs i Mur.

20' - Prvi koš Zeka Ledeja iz igre na ovom meču, šest sekundi pre kraja druge deonice - 49:28, Dejan Radonjić traži tajmaut za poslednju akciju Zvezde u ovoj četvrtini.

20' - Ivanović pogađa s poludistance, Zvezda vodi sa 23 razlike, 49:26. Poslednji minut prvog poluvremena je u toku.

A. Ilić

19' - Ledej pogađa oba slobodna bacanja, baš kao i Ivanović pre njega, kada je doneo 20 razlike Zvezdi, ali onda se stiže do najveće prednosti za crveno-bele. Kuzmić, fauliran, pogađa koš Partizana, daje slobodno bacanje potom - semafor pokazuje 47:26.

18' - Kalinić je pogodio sva tri slobodna bacanja, Zvezda vodi sa 41:22. 

17' - Na 03:07 do kraja druge deonice, Crvena zvezda imaprva slobodna bacanja. Partizan ih je izveo tri, a dva je pogodio. Kalinić je na liniji za penale jer je fauliran prilikom dalekometnog šuta...

17' - Kuzmić, pa Kurucs poentiraju sa poludistance, semafor pokazuje 38:22 za Zvezdu, uz nešto više od tri minuta do kraja poluvremena.

15' - Davidovac košem prekida kratkotrajni nalet crno-belih, a posle dva uzastopna kiksa Obradovićevog tima u napadu, Stefan Marković pogađa trojku, pa poentira iz kontre. Zvezda je na 16 razlike, 36:20.

14' - Holins pokušava da postigne koš u igri 1-na-1 sa Panterom, smatrao je Dejan Radonjić da je igrač Partizana napravio faul tom prilikom, ali sudije se nisu oglasile. Na drugoj strani terena Lesor nije uspeo da postigne koš, ali se Partizan domogao lopte. Na tribinama, među navijačima crveno-belih, upaljena je jedna baklja, nadamo se da neće završiti na parketu... Panter potom promašuje s poludistance, i dalje je 29:20 za Zvezdu.

13' - Lesor poentira iako je fauliran, ali ne pogađa dodatno slobodno bacanje, potom Holins daje koš na drugoj strani terena, ali uzvraća istom merom Dalas Mur, koji uz prekršaj nad njim primiče Partizan na 29:20, jer je penal iskoristio.

12' - Mur driblinzima uspeva da se približi Zvezdinom košu, ali tamo promašuje. Ipak, priskočio je Matijas Lesor i zakucavanjem "upisao" Partizan na semafor u drugoj četvrtini, Zvezdino vođstvo je sada 27:15.

12' - Volters beži Dangubiću posle pik-en-rola, pa poentira za 27:13. Željko Obradović traži tajmaut, Partizan je loše otvorio drugu četvrtinu, baš kao što je i prvu.

11' - Holins trojkom "ispravlja" promašaj Dobrića, koji je i uhvatio loptu posle svog kiksa. Zvezda odlazi na 23:13. A onda ispada lopta Lesoru, pa crveno-beli odlaze na najveću prednost, 12 razlike (25:13).

Kraj prve četvrtine, Zvezda vodi sa 20:13, šutirala je 4/9 za dva, a 4/8 za tri poena, dok je Partizan popravio svoj šut na 3/6 za dva, a 2/7 sa distance. Zvezda ima više skokova (10:6) i asistencija (4:1). U crveno-belom taboru najefikasniji su Kalinić sa 6 poena, te Volters i Marković sa po pet, a u Partizanu Panter sa šest, te Mur sa tri.

10' - Mitrović kažnjava kiks Partizana u napadu, daje koš za 20:11, ali Matijas Lesor potom "okreće" upravo Mitrovića na bočnoj ivici reketa i zakucavanjem približava Partizan na 20:13. Podsetimo, na četiri minuta i 31 sekundi pre kraja ove, uvodne deonice, Partizan je rezultatski bio na "nuli", posle sedam uvodnih promašaja, a prišao je potom sa 10:0 na 13:11.

10' - Stefan Marković postiže dva koša u nizu, najpre dvojku pa trojku, Zvezda vodi sa 18:11.

9' - Tehnička greška za Dejana Radonjića, zbog toga što se bunio jer je smatrao da su sudije previdele grešku u koracima Rodionsa Kurucsa. 

8' - Najnovija vest:  NEVIĐENA SCENA: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno! (VIDEO)

7' - Odgovara Nikola Kalinić svojom trojkom, Zvezda odlazi na 13:5, a onda Panter daje svoju novu - 13:8.

7' - Prepolovio je Partizan zaostatak, Kevin Panter daje prvu trojku za crno-bele, koji gube sa 10:5. 

6' - Na 4:30 do kraja prve deonice Partizan postiže prve poene - Dalas Mur, sa poludistance, za 10:2.

6' - Blokiran je, delimično, Mur, prilikom dalekometnog šuta, pa je istekao napad za crno-bele. I dalje Partizan bez poena, šut 0/7. Promašuje iz okreta i Kalinić na drugoj strani.

5' - Ledej ne pogađa trojku, Zvezda sigurna u defanzivnom skoku, a Nikola Kalinić trojkom donosi 8:0. Odigrano je četiri i po minuta meča, a posle Holinsove "krađe" on u kontri pogađa koš Partizana, pa Željko Obradović traži tajmaut jer njegova ekipa gubi sa 10:0. Crno-beli su šutirali po 0/3 i za dva i za tri poena.

4' - Pet poena Nejta Voltersa, trojkom donosi Zvezdi 5:0.

4' - Ledej ne uspeva da poentira, Kuzmić igra dobru odbranu, pa je Partizan i dalje na "nuli" što se tiče košgeterskog učinka. Na drugoj strani terena, Avramović pravi ličnu grešku, faulirao je Kalinića.

3' - Kurucs ne pogađa trojku, pa potom prve poene na meču postiže Nejt Volters. Na isteku trećeg minuta.

2' - "Problematična" svetla su isključena, utakmica je nastavljena, a i crveno i crno-beli su propustili još po jedan napad. Zvezda potom i svoj treći na ovom meču, Volters je neprecizno šutirao s distance, a zatim je promašio i Kurucs. I dalje 0:0, počinje treći minut finala.

1' - Na isteku prvog minuta meč je prekinut, jer se trener Zvezde Dejan Radonjić žalio da nisu isključena posebna svetla korišćena za predstavljanje igrača, pa je svetlost išla pravo u oči njegovim izabranicima.

1'  - Ne uspeva ni Partizan da poentira, sa čeone linije je loše šutirao Ledej, ostaje 0:0 posle prvog minuta igre.

1' - Holins je pokušao da poentira, nije uspeo, ali je Davidovac ofanzivnim skokom omogućio novu akciju. Ona je završena faulom Voltersa u napadu.

1' - Utakmica je počela! Crveno-beli su osvojili loptu.

20.59 - Za Zvezdu meč počinju Volters, Holins, Davidovac, Kalinić, Kuzmić, a za Partizan Avramović, Panter, Kurucs, Koprivica, Ledej.

20.55 - Ekipe su predstavljene, sve je spremno za završnu borbu za trofej "Žućkove levice"!

20.45 - "Nema favorita u Kupu. Jedan pojedinac može da odluči. Mislim da se ekipe dovoljno poznaju, tu su i navijači obe ekipe, igraju Zvezda i Partizan - mislim da su tu svi uslovi da bude praznik košarke", rekao je tim-menadžer crveno-belih Nebojša Ilić pred početak finala, dodajući da se nada da će "navijači biti korektni, pa da ko god da pobedi, lepo to i proslavi".

20.44 - Partizan je potvrdio da nedovoljno oporavljeni Alen Smailagić neće moći da igra večeras u finalu Kupa Radivoja Koraća, dok je pod velikim znakom pitanja takmičarski nastup Radeta Zagorca, koji nije trenirao čitave sedmice.

20.41 - Izlazak crveno-belih na parket...

20.30 - Kako se bliži početak finalnog meča, tako je sve bučnije i burnije u hali "Čair". Prepucavanje navijača "večitih"  su sve češća..

20.00 - Još sat vremena do početka finala, košarkaši Crvene zvezde se istežu pred početak zagrevanja sa loptom:

19.50 - Zagrevanje košarkaša Partizana:

19.37 - Najnovije: PEH ZA PARTIZAN PRED FINALE KUPA KORAĆA: "Grobari" su priželjkivali bolju vest 

18.25 - Navijači crno-belih su se pribojavali da je Kup Koraća možda završen za juče povređenog Alena Smailagića, a on je danas trenirao, istina slabijim intenzitetom, pa postoji mogućnost da će moći da se suprotstavi crveno-belima u borbi za trofej "Žućkove levice".

Uoči meča

Posle "novosadskog izleta", jer je 2021. tamo održana završnica nacionalnog Kupa, osam timova se sada "vratilo" u nišku dvoranu "Čair", koja je prethodne decenije postala maltene tradicionalno mesto okupljanja kada je reč o odlučujućim mečevima u ovom takmičenju.

Trofej brani Crvena zvezda koja je na putu do finala bila bolja od Radničkog iz Kragujevca, a onda i Mege. Kada je reč o Partizanu, crno-beli su trijumfovali i protiv Borca iz Zemuna, a zatim u polufinalu i protiv FMP-a.

Biće ovo drugi ovosezonski susret večitih rivala, a u prvom meču slavili su crveno-beli.

PREOKRET! Promenjen sudija pred finale Kupa Koraća

Protekle noći objavljena su imena trojice arbitara koji će deliti pravdu na parketu niške dvorane "Čair", ali je došlo do promene.

Ilustracija sport Foto Dephositos

Obradović i Radonjić o finalu Kupa Radivoja Koraća

Posle polufinalnog meča Kupa Radivoja Koraća, u kome su njegovi puleni savladali Megu, trener Crvene zvezde Dejan Radonjić nije znao sa sigurnošću ko će biti rival njegove ekipe u finalu. Prosto, jer je tek trebalo da se sastanu Partizan i FMP. Zato je o borbi za trofej "Žućkove levice" Zvezdin strateg samo rekao:

- Učinićemo sve da se što bolje pripremimo za meč u nedelju. 

Sa druge strane, šef stručnog štaba Partizana, Željko Obradović, naglasio je da Zvezdini košarkaši imaju više iskustva od njegovih:

- Očekujem da sve bude u znaku košarke, da bude apsoltuni fer-plej, da se priča samo o košarci, da pobedi onaj ko pokaže na terenu više u košarkaškom smislu. Sve ostalo ćemo analizirati, već jesmo nekoliko puta ove godine. To je tim koji je godinama zajedno, nekim mojim igračima će je ovo biti prvo finale. Zvezdini su igrali već nekoliko. Nadam se da će izdržati tu neku vrstu pritiska, nadam se da nećemo praviti, kako je Balša Koprivica to nazvao, "sitne" greške. Insistiraću da damo sve od sebe, kao i maksimalni učinak, zna se šta podrazumeva glad u finalu", poručio je Obradović.

Bonus video: Najveći olimpijski skandal - Pendrekom prebijena klizačica da bi druga pobedila

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a