ZVEZDA SRUŠILA TRADICIJU I UNIKS: Rapsodija crveno-belih u Kazanju

A. Ilić

11. 02. 2022. u 18:46 >> 18:07

KOŠARKAŠI Crvene zvezde napravili su još jedan podvig, savladali su Uniks u Kazanju 77:84, što je bila prva pobeda beogradskog tima na gostovanju Uniksu.

ЗВЕЗДА СРУШИЛА ТРАДИЦИЈУ И УНИКС: Рапсодија црвено-белих у Казању

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Viđena je velika borba na obe strane. Zvezda je u dva navrata imala dvocifrenu prednost, ali nisu uspeli izabranici Dejana Radonjića da je sačuvaju tokom celog meča.

Zvezda je serijom 9:0 otvorila prvu četvrtinu, pogađali su Vajt, Volters i Mitrović. Nakon 10 minuta igre Zvezda je imala 11:22.

Sa šest dva serijom otvara domaćin drugu deonicu, Marko Spiso bio je više nego odličan. Pogodio je tri trojke bez promašaja. Crveno-beli su ipak održavali prednost sve do pet minuta pre kraja poluvremena.

Hezonja je doneo izjednačenje, a potom Džekiri i prvo vođstvo domaćinu. Nastavilo se sa egal igrom, igledalo je da će Zvezda na poluvreme sa tri poena prednosti, a ponovo nova trojka Marka Spisua za 43:43.

Uniks - Crvena zvezda 77:84 (11:22, 32:21, 22:20, 12:21)

Uniks: Spisu 17, Braun 13, Kenan, Brentli 2, Zaicev 7, Hezonja 18, Klimenko, Uzinski 2, Džekiri 7, Mejo 6, Voroncevič 5, Komolov.

Crvena zvezda: Lazarević 2, Volters 19, Davidovac 3, Davidovac 10, Lazić, Kalinić 20, Dobrić 5m Holins 10, Ivanović, Marković 5, Vajt 8, Kuzmić 2

Braun je doneo Uniksu prednost od pet poena na startu treće deonice, Usledile su odlične epizode Kalinića i Voltersa, a sa druge strane Džekirija. Nejt Volters je držao Zvezdu u životu a Kalinić je gostima i vratio vođstvo. Usledila je serija 6:0, a u poslednji minut Rusi su ušli sa devet poena prednosti, da sjajan minut odigrala Zvezda i vratila se na 65:63.

Četvrta deonica u potpunosti je pripala timu Dejana Radonjića koji je igrao odličnu odbranu i tražio prostor u napadu. Kod Uniksa pokušavao je Mario Hezonja da probije i slomi dobru odbranu Zvezde, ali to nije uzdrmalo igrače Zvezde koji su apsolutno zasluženo upisali prvu pobedu u Kazanju nad ekipom Uniksa 77:84

UNIKS - CRVENA ZVEZDA 77:84

Četvrta četvrtina

40' Zvezda je rutinski odigrala do kraja meča i zasluženo su crveno-beli slavili77:84.

39' Fauliran je Kalinić, novi napad za crveno-bele. Promašio je Voltesr, na drugoj strani Hezonja je pokušao za tri, nije uspeo.  Vajt je potom krenuo u kontru za 74:84

38' Nikola Kalinić pogodio je iz nemoguće situacije, malo je i sreća bila naklonja Zvezdi koja se potom odbranila.

37' Zvezda iskusno troši vreme, a odličnom odbranom muči rivala. Hezonja je ipak našao prostora da trojkom spusti na 74:78

36' Volters je imao dobru priliku da uveća prednsot Zvezde, ali je bio blokiran, stigao je na obruču loptu Zajcev. Ostin Holins je potom pogodio dalekometni projektil na oduševljenje navijača 71:78.

34' Veliku borbu gledamo u Kazanju, Zvezdi prednost donosi Kalinić novom trojkom, a pogađa i Volters - 75:71.

31' Mitrović je doneo egal, Zvezda u nezadrživom naletu, najdužoj seriji na utakmici (11:0), koju je "pečatirao" Kalinić za preokret. Uzvratio je Spisu, novom trojkom, pa Uniks opet ima prednost na svojoj strani - 68:67.

Treća četvrtina

30' Nije Holins imao rešenja, te je pokušao sam, štirao je za tri, bio je neprecizan, a na drugoj strani Voroncević šalje Zenit na plus devet. Ipak, vraća trojku Marković - 65:59-  Potom dobra reakcija Markovića u odbrani, a Mitrović vraća Zvezdu u uz dva plus jedan ostaje 65:61. Crveno beli će imati dvapenala nakon što je u poslednjoj sekundi Braun napravio faul pri šutu. Precizan je bio Holins 65:63. Imali su domaći sedam nula pred poslednju četvrtinu.

29' Mitrović je nezgodno pao nakon što je nagazio nogu rivala, a sudijska trojka pokazala je korake igraču Zvezde.  Džekiri i Hezonja odlično sarađuju, Hrvat je fantastično proigrao saigrača, a nakon zakucavanja Radonjić traži minut odmora - 62:56.

28' Džakir dobija dva penala. Zvezda održava egal za sada - 59:56.

27' Zvezda prečesto dolazi u situaciju izgubljenih lopti, a do toga dovodi veliki broj igrača na malom prostoru što Džon Braun često koristi da pokvari planove crveno-belih. Hezonja je vezao dva uspešna napada, a nalet domaćih prekinuo je Davidovac 58:56.

25' Dobra odbrana Zvezde na 52:51. Kalinić je odlično reagovao na dodavanje Voltersa, a Džon Braun na drugoj strani bio je sam pod košem Zvezde.

24 'Volters je jedini raspoložen u dosadašnjem toku meča, na drugoj strani je to Džon Braun. Uključio se Kalinić i spustio Zvezdu na poen zaostatka.  Eron Vajt je situaciju tri na jedan završio sebično, lopta za Uniks.

23' Braun se sada iskupio i upisao četiri vezana poena, a potom je dobio i faul -50:45.

22' Džon Braun promašuje potom izglednu priliku, ali Volters dolazi do desetog poena u dosadašnjem toku meča.

21' Uzinski je pogodio uvodne poene u meču.

Druga četvrtina

20' Tehnička greška dosuđena je Radonjiću, pogodio je Spisu. Usledio je potom odličan napad Crvene zvezde, a Nikola Kalinić je fauliran pri šutu za tri. Dva puta bio je precizan reprezentativac Srbije. Spisu je u zvuk sirene pogodio četvrtu trojku iz isto toliko pokušaja. Nerešeno nakon 20 minuta igre 43:43

19' Fantastično je Stefan Marković proigrao Nikolu Kalinića, faulirao ga je Kejnan, a usput zakačio loptu u silaznoj putanji 33:39. Novu seriju 8:0 Zvezde prekinuo je Mejo , a potom pogađa i Braun uz penal 36:41.

18' Igra se egal, pogoadio je Holins sa penala, Zajcev odgovara, a potom Amerikanac pogađa za tri - 33:36. Perasović traži minut odmora.

17' Bitan poen pogodio je Volters da prekine seriju Perasovićevih pulena.  U timu Uniksa razigrali su se Hezonja, Mejo i Spisua - 31:31

16' Ponovo je Hezonja pogodio, a potom sa poludistance i Džakiri, do preokreta dolazi Uniks 31:29.

15' Novu trojku pogodio je domaćin, ovoga puta Mario Hezonja, a na drugoj strani je korake napravio Mitrović. O-Džej Mejo pogodio je za dva, te u potpunosti vratio uniks u život -

14' Eron Vajt je pogodio dva penala, a Marko Spisu odgovorio je trećom trojkom. Oštar šuterski obračun gledamo, nova trojka za Zvezdu, pogodio ju je Volters.

13' Bivša NBA zvezda O-Džej Mejo pogađa za dva i Uniks vraća na svega pet poena zaostatka 19:24. Seriju 8:2 napravio je Uniks za nešto manje od tri minuta, uz dve trojke Spise.

12' Marko Spisu za manje od minuta pogađa drugu trojku - 17:24.

11' Spisu pogađa za tri, dobar blok napravio mu je Džekiri, a Italijan pogađa laku trojku. Fantastičnim zakucavanjem je nakon dobre oddbrane odgovorio Stefan Lazarević.

Prva četvrtina

10' Stefan Marković je pogodio za tri, a crveno-beli po prvi put dolaze do dvocifrene prenosti, a sa njom se otišlo na pauzu - 11:22.

8' Brentli je prekinuo seriju Zvezde 6:0.

7' Džon Braun pogađa nakon nekoliko uvodnih promašaja, odgovorio je brzo Braun - 9:13. Brentli je nesmotreno izgubio loptu, a potom povukao za ruku Stefana Markovića - dva penala za srpskog košarkaša i lopta sa strane za Zvezdu. Bivši košarkaš Virtusa pogodio je dva penala, ali napad potom nije realizovan. Iskupili su se gosti dobrom odbranom na drugoj strani kada je Dobrić poentirao nakon kontre -11:19

5' Zajcev i Voroncević su bili precizni za domaći sastav, a odgovorio je još jednom Kalinić, održavaju crveno beli svoju prednost - 5:11

4' Serija 9:0 Crvene zvezde, pogodio je i Volters sa poludistance, a na drugoj strani Ajzea Kenand promašuje trojku. Pogodio je i Mitrović. Više od četiri minuta trebalo je Uniksu da se upiše.

3' Džon Braun je dva puta promašio,  nakon tri minuta igre domaći bez poena, a potom usled dobre odbrane, Kalinić fantastično proigrava Vajta za 0:5

2' Džon Branu je bio primoran da faulira Vajta, dva puta imali su igrači gostiju otvoren šut u reket, ali nisu se odlučili na šut, na kraju Vajt uspešan sa penala.

1' Volters sa penala pogađa prvi poen, bio je polovičan. Dve dobre odbrane odigrali su košarkaši Zvezde, a potom pogrešili na drugoj strani.

UOČI MEČA

- Radi se o odličnom timu koji nije samo protiv nas pokazao kvalitet - rekao je trener Dejan Radonjić pred put u Kazanj.

- Najavili su pre početka sezone da napadaju top 8, tako su i ušli u takmičenje i pokazali to na mnogim utakmicama, uključujući i duel u Beogradu. Individualno su izuzetno jaki, atletski takođe. Sa situacijom kakvu smo imali u januaru, kada smo dugo bili van hale, sigurno je da nas čeka težak zadatak.

Kao i u poslednjem meču ABA lige protiv Mege, u sastavu neće biti povređeni Maik Cirbes.

- Imamo određenih problema, pre svega zbog pauze koju smo imali, a onda i zbog rasporeda koji zahteva specifičan način rada. Videćemo kakva je situacija u ekipi na dan utakmice, pa ćemo doneti odluku. Nemamo ozbiljnih povreda, ali problemi postoje - dodaje Radonjić.

Zvezda je izgubila četiri od poslednjih pet mečeva, Uniks je seriju od tri poraza prekinuo trijumfom nad Žalgirisom u Kaunasu.

Podsetimo, ruski tim je 26. novembra nokautirao crveno-bele u njihovom ringu (78:98).

Uniks je ove godine mnoge iznenadio, nalazi se na sedmoj poziciji sa 13-10 i nakon jednog malo dužeg popuštanja, savladali su Žalgiris u Litvaniji u poslednjem odigranom kolu.

Najteže što čeka crveno-bele je borba protiv tradicije, jer do sada nikada nisu uspeli da slave na gostujućem terenu. Poslednji duel je bio tvrd, Zvezda je poražena sa 73:68, ali to je bilo već davne 2017.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni