LUDI MEČ EVROKUPA: Partizan uz sukob na parketu izgubio duel dva bivša prvaka Evrope

D. N.

02. 02. 2022. u 23:06 >> 22:44

PARTIZAN nije uspeo da zbaci s prvog mesta u grupi Evrokupa ekipu Huventuda, od kog je u Španiji izgubio sa 92:84 posle meča u kome su crno-beli imali i 15 poena prednosti, a tokom kog se desio i jedan sukob aktera koji je doveo do petominutnog prekida.

ЛУДИ МЕЧ ЕВРОКУПА: Партизан уз сукоб на паркету изгубио дуел два бивша првака Европе

FOTO: M. Vukadinović

Da bi se bio najbolji, mora se pobediti dotad najbolji. To je stara sportska maksima, a sa takvom željom su crno-beli i ušli u ovaj dvoboj bivših prvaka Evrope, nadajući se da će se sa drugog mesta u grupi domoći onog najvišeg zbacivanjem lidera, i to u direktnom duelu.

I, isprva je sve delovalo kao u crno-beloj bajci. Partizan je u prvih 11 minuta sveo rivala na šut 7/17, a uz svoje ofanzivne bravure izgradio +15 početkom druge četvrtine. Ali, onda se desilo baš ono na šta je Željko Obradović upozoravao: ekipa iz Badalone je "uvela" na parket fantastičnu odbranu na spoljnim igračima rivala, koji su krenuli da srljaju iz greške u grešku.

Uz devet izgubljenih lopti u prvom poluvremenu, crno-beli su dozvolili suparniku da za osam minuta napravi seriju od 25:7, koju je tek pred veliki predah uspeo da zaustavi i reši poluvreme u svoju korist sa minimalnom prednopšću (41:42).

Panter, koji je košgeterski predvodio goste sa 14 poena, četiri puta je izgubio loptu, a kako je ekipa za koju nastupa ubacila samo dve trojke uvodnih 20 minuta igre, bilo je jasno da će smanjenje sopstvenih kikseva, a uvećanje pretnje dobrim šutevima sa distance moći da primiri i domaću ekipu i njenu bučnu publiku (koja se na momente prepucavala sa nekoliko desetina prisutnih "grobara").

Ali, jedno su bile želje, a drugo dešavanja na parketu. Jer, šta god da je Obradović govorio svojim izabranicima, u skoro svakoj drugoj akciji bi grešili, bilo u napadu kada bi dolazilo do loših odluka, bilo u odbrani, gde je promaja umela da duva, naročito odmah posle ofanzivnih grešaka.

Tako je privremeno vođstvo od +5, vrlo brzo postao rezultaski zaostatak od osam poena razlike, jer je Huventud serijom od 18:5 oduševio domaću publiku od 22. do 28. minuta. A navijači su pritom morali da malo pričekaju da se treća deonica privede kraju, jer je pri rezultatu 67:57 došlo do sukoba aktera meča. Vives je odgurnuo Pantera u borbi za loptu, a onda je pritrčao Nemanja Dangubić i odgurnuo domaćeg igrača. Umešali su se i ostali košarkaši, ali iako nije izbila nikakva tuča, već se sve brzo završilo što se njih tiče, sudije su skoro pet minuta odlučivale koga i kako da kazne.

I, posle dve nesportske greške (Dangubić i Buskets) i dve tehničke (Ledej i Vives), megdan je nastavljen, ali u završnih deset mintua Partizan nije uspeo da nadoknadi propušteno. Jer, čak i kada bi uspeo da spoji nekoliko dobrih akcija, dalekometni šut crno-belih i dalje nije postojao (4/15 naspram rivalovih 16/33), a upravo su trojke, i to Vivasove dve uzastopne na krajevima napada u 36. minutu, odvele Huventud do nedostižnih 87:75, posle čega povratka i nije bilo.

U Partizanu su najefikasniji bili Panter (19 poena), Lesor (18, uz sedam skokova) i Ledej (15, uz šest skokova), a u Huventudu Vilis (19), Ribas (15), Pol (13), te Birgander i Vivas (po 12).

Kraj! Huventud - Partizan 92:84

39' - Vreme ističe polako, još 74 sekundi do završetka utakmice, a Partizan je na -10, posle pogodaka Madara sa linije penala (90:80)

38' - Panter pogađa četvrtu Partizanovu trojku na meču, 90:78, još dva minuta do kraja.

37' - Još jedna trojka domaćina, još jedan razlog da Željko Obradović zatraži tajmaut, ali ovde samo čudo može da spasi Partizan poraza. Semafor pokazuje 90:75 za lidera grupe Evrokupa koji trojke šutira 16/32 (naspram skromnog učinika crno-belih sa distance - 3/14. Te pogotke postigli su Kurucs, Dangubić i Smailagić).

36' - Vives pogađa neverovatnu trojku, skočio je unazad, odrazom sa jedne noge, i to uz zvuk sirene za kraj napada - i pogodio sa oko osam metara za vođstvo Huventuda od 84:73. Madar potom pogađa koš rivala, ali ne i dodatno slobodno bacanje.

36' - Jam Madar smanjuje zaostatak Partizana na osam razlike - 81:73.

35' - Tek treća trojka za Partizan (iz 14. pokušaja), Smailagić je primakao crno-bele na 81:71 uz nešto više od pet minuta do kraja meča. 

34' - Uzvraća Brendon Pol, trojkom odvodi Huventud na +10 (78:68), posle čega Smailagić promašuje trojku, pa posle ofanzvinog skoka biva blokiran Mur, a u istoj toj akciji Alen Smailagić nije ni obruč pogodio šutem iz desnog ugla. I, kao kazna za te kikseve, stigla je nova trojka domaćih, Pol (15 poena) donosi najveću prednost domaćinu na ovom meču, koji sada vodi sa 81:68

33'  - Ne da se Partizan, prilazi na 75:68 pogotkom Pantera.

31' - Počela je poslednja deonica.

Kraj treće četvrtine

Na kraju ove deonice ipak su se radovali navijači Huventuda, jer je njihov trener zatražio da se pregleda snimak fauliranja Pantera, a ispostavilo se da se faul dogodio delić sekunde po završetku 30. minuta, pa slobodnih bacanja za Partizan neće biti. Ovaj period meča Huventud je dobio u svoju korist sa 28:17 (drugu, podsetimo, sa 25:15, dok je prvu Partizan rešio sa 16:27). U poslednjih deset minuta ulazi se uz rezultat 69:59.

30' - Kako se samo nervira domaća publika, jer je Kevin Panter, pokušavši da postigne trojku sa polovine terena, fauliran i imaće tri slobodna bacanja pri zaostatku Partizana od 69:59.

30' - Dosuđene su dve nesportske greške (Dangubić i Buskets) i dve tehničke greške (Ledej i Vives). Meč se nastavlja ubacivanjem lopte sa strane, i to Partizan ima napad pri rezultatu 67:57 u korist Huventuda.

30' - Skoro pet minuta sudije gledaju snimak ne bi li odlučili koga i kako da kazne. Ne razumemo baš zašto toliko dugo traje, pošto je bilo evidentno da su jedini akteri bili Vives i Dangubić, ostali su samo pritrčali i, gotovo svi odreda, razdvajali dvojicu najratobornijih...

30' - Privremeni prekid meča! Vives je odgurnuo Pantera u borbi za loptu, a onda je pritrčao Nemanja Dangubić i odgurnuo domaćeg igrača. Umešali su se i ostali akteri utakmice, ali se sve relativno brzo primirilo. Sudije su otišle da pregledaju snimak i donesu odluke o kaznama.

29' - Ledej je uspeo da za 30 sekundi poentira dok je fauliran (i da pogodi dodatno slobodno bacanje), te da, posle penala Giljema Vivasa, očajno proigra Dangubića, usled čega je Partizan izgubio loptu, a Vilis i Para to iskoristili da, za tili čas, odvedu Huventud na +10, vodi domaćin 67:57.

28'  - Opet mora Obradović da traži tajmaut, jer je posle vođstva Partizana od 44:49, rival napravio seriju od 18:5 i vodi sa 62:54. U prethodnom minutu poentirali su, redom, Para, pa dvaput Birgander. 

27' - Dižu crno-beli nivo svoje odbrane. U poslednja dva minuta "krađu" je zabeležio Jam Madar, a blokade Lesor i Ledej. Ipak, da bi se pobedio ovakav Huventud, potrebno je da se napad Partizana približi onom izdanju koje ga je i krasilo u prvoj deonici. A za sada se to ne dešava, pa domaćin i dalje vodi, trenutno sa 57:52.

25' - Ledej dobija tehničku grešku jer je posle izgubljene bitke za ofanzivnim skokom udario snažno po ruci rivala. Za to vreme, Obradović izvodi iz igre Smailagića i prilično žustro mu objašnjava na kojim detaljima u njegovom nastupu ima zamerke. Huventud odlazi na +'6, vodi sa 57:51.

24' - Kakva utakmica u Badaloni! Ponovo preokret, i to opet u režiji domaćina, koji preko Vilisa dolaze trojkom do 50:49. A onda koriste dalekometni promašaj Smailagića da u brzoj akciji, u kojoj Ribas nije pogodio trojku, osvoje loptu pa košem s distance Ferana Basasa dođu do svoje najveće prednosti, +4: semafor pokazuje 53:49.

23' - Raspucali su se i jedni i drugi sada. Koš Ledeja posle ofanzivnog skoka, pa "revanš" Birgandera, potom spretno poentiranje Madara, a onda i trojka 34-godišnjeg veterana Ribasa za prilazak Huventuda na 47:49.

22' - Brendon Pol je fauliran pri šutu s distance, ali je pogodio samo jedno od tri slobodna bacanja - 42:45.

21' - Počelo je drugo poluvreme, a Nemanja Dangubić donosi Partizanu prednost od 41:45, trojkom na asistenciju Smailagića.

Kraj poluvremena

Ribas nije uspeo da pred zvuk sirene preokrene rezultat, na veliki predah Partizan ide sa prednošću od 41:42. Ali, kakve su ovo samo bile dve deonice... U prvoj su crno-beli sveli rivala na šut 7/17, imali 13 razlike, potom i +15 početkom druge četvrtine, a onda se desila osmominutna furiozna igra Huventuda, koji je uz fantastičnu odbranu (ukupno devet ukradenih lopti) napravio seriju 25:7 i, privremeno, poveo. Ribas sa 10 i Vilis sa 9 poena predvodili su domaćine, a košgeterski su se u Partizanu istakli Panter (14), Lesor (10, uz pet skokova), Ledej (8) i Kurucs (7)

20' - Ledej prekida nalet španskog kluba poentiranjem iz reketa - 41:40 vodi Huventud, a onda je vođstvo preuzeo Partizan, jer je posle promašaja domaćina, Panter položio loptu u koš rivala - 41:42.

19' - Veliki preokret Huventuda je doveo do njegovog vođstva - 41:38, posle dva uzastopna poentiranja Derika Vilisa. A prilikom drugog, Lesor ga je zakačio ramenom, pa je meč privremeno prekinut dok se igrač domaćih ne pridigne. Podsetimo, na početku druge deonice, Partizan je vodio sa 15 poena razlike, 16:31, a od tada je domaćin napravio seriju 25:7!

18' - Iskusni Pau Ribas "krade" loptu Panteru (četvrta izgubljena) i približava Huventud na poen zaostatka (37:38), nakon što je u prethodnoj akciji domaćih Šveđanin Birgander pogodio i svoj treći šut za dv apoena.

17' - Dobro je prošao Partizan posle ove nesportske greške Pantera. Ventura je pogodio samo jedno slobodno bacanje, a njegove kolege nisu iskoristile naredni napad, pa se domaćin primakao samo na 33:38.

16' - Presing Huventuda donosi boljitak u igri domaćoj ekipi. Sada je on doveo do oduzimanja lopte Panteru, koji je, u padu, uhvatio Venturu za nogu želeći da spreči kontranapad. Logično, dosuđena je nesportska lična greška košarkašu Partizana.

15' - Dogurao je Kevin Panter do 12 poena sa dva slobodna bacanja koja su se desila između dve trojke domaćih. Vives, pa Ribas su bili precizni sa distance, rezultat je 30:37.

14' - Malo se "usporio" košgeterski ritam u poslednja dva minuta. Huventud i dalje ima dvocifren zaostatak, 24:35 je, a moglo je to i da bude veće da Partizan u kontranapadu nije izgubio loptu.

13' - Tokom tajmauta, skoro svi prisutni španski navijači su se okrenuli ka delu gornje tribine u Badaloni gde je nekoliko desetina vrlo glasnih "grobara". I, onda su počela prepucavanja, uz poneki pokazani srednji prst, ali bez ikakvih fizičkih incidenata. Za sada je sve na verbalnom nivou, ali ni to nije dugo potrajalo jer se meč nastavio posle tajmauta, pa su se i navijači Partizana i navijači Huventuda opet posvetili bodrenju svojih omiljenih timova.

13' - Mora Željko Obradović da traži tajmaut. Dve uzastopne trojke je ubacio Huventud, najpre Brendon Pol svoju drugu, a potom Derek Vilis svoju prvu - 22:31 je rezultat, jednominutni predah je u toku.

12' - Lesor i dalje muči domaćine. Opet je poentirao dok je bio fauliran, ali nije ovoga puta ubacio dodatno slobodno bacanje (za razliku od dve takve prethodne situacije) - 16:31

11' - Nastavlja Partizan da melje rivala, u kontri posle defanzivnog skoka poentirao je Ledej za velikih 16:29 na početku druge deonice. Partizan šutira 10/14 za dva, a 1/3 za tri, a domaćin je sveden na samo 5/13 za dva, uz 2/4 kada se o trojkama radi.

Najnovija vest: NESTVARNA SCENA U ŠPANIJI: Željko Obradović doživeo ovacije, a onda zagrmelo "Hoćemo pobedu!" (VIDEO)

10' - Prvi deo meča je okončan pogotkom Ferana Basasa u poslednjoj sekundi. Pre toga se u strelce upisao i Nemanja Dangubić koji je lepo probio i položio loptu levom rukom - 16:27.

10' - Dugo je držao loptu Panter, odlučio se da uputi šut i faulirao ga je Para, pa je Amerikanac dobio priliku da izvede tri slobodna bacanja. Svako je realizovao i postao dvocifren pošto je već upisao 10 poena.

9' - Dobar tajm-aut. Odigrali su akciju za Brendona Pola koji je ostao sam na 45  stepeni i pocepao mrežicu. Na drugoj strani Panter je iskoristio rupu u odbrani Huventuda i lako je poentirao iz prodora - 12:22.

8' - Odličnu utakmicu igra centar crno-belih na početku utakmice. Zaleteo se ka košu rivala i snažno zakucao. Omdah je morao da reaguje Karles Duran i pozvao je minut odmora.

6' - Ponovo se ističe Matijas Lesor. Kurucs nije bio precizan, ali je pretposlednje pojačanje Partizana (posle njega u klub je stigao Tristan Vukčević) imao ofanzivni skok, poentirao, pa dao i dodatno bacanje za vođstvo od 7:15.

6' - Sjajno se našao Lesor i poentirao pod faulom. Dobra stvar za goste je i ta da je da već dva faula ima Ante Tomić. Posle tajm-auta francuski košarkaš je izveo i dodatno slobodno bacanje, donevši 7:12.

3' - Dobro je Partizan otvorio utakmicu. Sedam od devet poena za crno-bele postigao je Rodions Kuruc koji je dobro otvorio meč. Na drugoj strani je samo jedan strelac, a to iskusni Pau Ribas - 5:9.

1' - Utakmica dva bivša prvaka Evrope je počela!

20.59 - Madar, Panter, Kurucs, Ledej, Lesor počinju meč u petorci Partizana, a za Huventud startnu postavu čine Vives, Ribas, Vilis, Para i Tomić

20.54 - U toku je predstavljanje učesnika ove utakmice. Još malo, pa spektakl u Badaloni počinje.

20.50 - Bliži se početak meča, u koji Huventud ulazi sa prosečnim rezultatom 83,3 : 69,7 u Evrokup utakmicama, dok je Partizan malo efikasniji, ali i prima više poena (prosečno 84,6 : 76,7)

Uoči meča

Huventud vodi na tabeli sa devet pobeda i samo dva poraza, ali tik iza španskog kluba, sa učinkom 9-3, su Partizan i Lokomotiva Kubanj.

Današnji meč dobija na značaju upravo zbog borbe za čelno mesto, jer bi poraz prilično udaljio ekipu trenera Željka Obradovića od "pol-pozicije", dok bi pobeda bila izuzetno važan iskorak, tim pre što su u prvom duelu crno-beli u Beogradu trijumfovali sa 68:67.

Željko Obradović / FOTO: KK Igokea/Nikola Vuruna/ABA liga

Podsetimo, put Badalone nisu otišli Trifunović, Miletić i novajlija Vukčević, i to odlukom trenera, a koliko su crno-beli ozbiljno shvatili ovaj meč, svedoči i činjenica da su u Španiju krenuli već u nedelju popodne.

ZAGORAC: SPREMNI SMO ZA SVE

Crno-beli nikada nisu trijumfovali nad Huventudom u Badaloni. Prošle godine je na startu Evrokupa Partizan ispustio 15 poena prednosti pred poslednjih deset minuta, i na kraju izgubio 85:82.

- Prethodni duel sa njima bila je možda i naša najvrednija pobeda u dosadašnjem delu sezone. U dobrom smo raspoloženju i mislim da ćemo biti spremni da odgovorimo zahtevima koji su pred nama - rekao Rade Zagorac.

Bonus video: PARTIZANOV SUDAR SA KOŠARKAŠKOM ISTORIJOM: Crno-beli večeras protiv Huventuda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024