DŽAKA I ŠAĆIRI U SUZAMA: Švajcarska nokautirana - ispala sa Svetskog prvenstva uz punu mrežu! Portugal se odrekao Ronalda jer ima novu zvezdu

Novosti online

06. 12. 2022. u 21:54 >> 21:28

PORTUGAL je postao poslednji četvrtfinalista Svetskog prvenstva u fudbalu, a Švajcarska se poslednja pakuje kući kao učesnik osmine finala: iako Kristijano Ronaldo prvi put od 2008. godine nije bio u startnoj postavi na velikom takmičenju reprezentacija, njegova mlada zamena, 21-godišnji Gonsalo Ramoš, poveo je na fantastičan način ekipu ka trijumfu od 6:1 čime su Portugalci zakazali duel sa senzacionalnim Marokom koji je izbacio Španiju.

ЏАКА И ШАЋИРИ У СУЗАМА: Швајцарска нокаутирана - испала са Светског првенства уз пуну мрежу! Португал се одрекао Роналда јер има нову звезду

FOTO: Tanjug/AP

"Ronaldo je na klupi, Ronaldo je rezerva!" bila je rečenica koja je obišla planetu sat vremena pred početak ove utakmice u Kataru, ali na stadionu "Lusail" imao je dostojnog zamenika.

Bilo da je selektor Portugala Fernando Santoš ostavio zvezdu svetskog fudbala na klupi zbog loše forme ili ponašanja (besneo je kada je zamenjen na prošloj utakmici), tek, to je maltene postalo nebitno kada je Ramoš počeo svoj ples.

Kristijano Ronaldo rezerva na meču Portugal - Švajcarska u KAtaru /( FOTO: Tanjug/AP

Posle 20 minuta "ispitivanja" gde su pukotine u odbrani Švajcarske, a pukotine su na kraju postale rupe, krenula je goleada.

Momak koji je postao heroj Portugala dobio je loptu s leve strane, okrenuo se ispred svog čuvara, Fabijana Šera, i levicom poslao neodbranjiv udarac u gornji, bliži ugao gola Švajcarske. Lopta je išla brzinom od 106 kilometara na sat, sa svega 13 metara, pa i ne čudi što je odsela u mreži.

A na tome se nije zaustavio.

Šer je, inače, imao horo-veče na Mundijalu. Prvo je pored njega na pomenuti način prošao Gonsalo Ramoš i dao sjajan gol, a onda ga je Pepe u 33. minutu nadvisio u skoku te, ubacivši se između njega i kolege mu iz odbrane, Akandžija, dao sjajan gol glavom za 2:0.

Posle predaha, Portugalci su nastavili šou. Dalo se u 51. minutu probio po desnoj strani i idealno uposlio 21-godišnjeg Gonsala Ramoša koji je dao gol utrčavši na ivicu peterca (i tako za 50 minuta postigao dva pogotka što Kristijano Ronaldo nije uspeo za više od 500 u mečevima nokaut faze. Zapravo, Ronaldo nikada i nije zatresao mrežu rivala u eliminacionom mundijalskim utakmicama...

A samo pet minuta kasnije bilo je 4:0. Otavio je tada ostavio petom loptu Žoau Feliksu na sredini terena, ovaj u središnjem delu napada pronašao junaka utakmice, Gonsala Ramoša, koji se stuštio napred, pa levo od sebe dodao Gereiru koji je snažnim i visoko upućenim udarcem zatresao mrežu Švajcarske.

Akanđi je već u sledećem napadu smanjio zaostatak Švajcarske. Posle kornera, Ramoš je nehotice, kod bliže stative, loptu prosledio ka daljoj, a tamo se našao defanzivac "sajdžija" i lako da gol, ali nada "sajdžija" trajala je samo deset minuta.

U 68. je mat u tri poteza izvela portugalska reprezentacija, koja se probila kroz sredinu, a onda je Žoao Feliks izveo drugu asistenciju na meču: dodao je desno od sebe Gonsalu Ramošu, a novi heroj Portugala lako savladao indisponiranog Zomera, koji je tako peti put kapitulirao, od šest šuteva koji su do tog momenta išli u metu.

Na kraju ga je u sudijskoj nadoknadi vremena savladao i rezerivsta Leao - najbolji igrač minulog izdanja Serije A, član Milana, prelepim udarcem postavio je konačnih 6:1.

KRAJ! Portugal - Švajcarska 6:1

91' - GOOL! Leao! Portugal vodi 6:1!

90' - Igraće se četiri minuta sudijske nadoknade vremena.

87' - Leao menja Fernandeša i, odmah potom, pokušava da omogući Ronaldu da postigne gol, no prejako je centrirao.

84' - Daje gol Ronaldo, slavi ceo stadion (sem Švajcaraca, naravno), ali je pogodak je poništen zbog ofsajda.

81' - Bernardo Silva ide na klupu, Neves ulazi u igru kod Portugalaca.

76' - Ronaldo je probao da postigne gol iz slobodnog udarca sa 25 metara, no izuzetno snažan šut samo je pogodio živi zid. Ovo mora da je bolelo... i to prilično.

73' - Gonasalo Ramoš, Otavio i Žoao Feliks izlaze iz ekipe Portugala. Kristijano Ronaldo, uz ovacije publike, ulazi, a zajedno sa njim i Vitinjo i Rikardo Horta.

68' - Mat u tri poteza izvela je portugalska reprezentacija, koja se probila kroz sredinu, a onda je Žoao Feliks izveo drugu asistenciju na meču: dodao je desno od sebe Gonsalu Ramošu, a novi heroj Portugala lako savladao indisponiranog Zomera, koji je tako peti put kapitulirao, od šest šuteva koji su do tog momenta išli u metu (VIDEO).

67' - Gooool! Gonsalo Ramoš postiže prvi het-trik na Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru - vodi Portugal 5:1!

67' - Švajcarski "spoljni" Vargas napušta teren, Okafor ga menja

66' - Kakva nemoć Švajcarske. Šaćiri je toliko loše šutnuo da se pola stadiona nasmejalo. Nije lako "sajdžijama", mada im je onaj pogodak Akanđija vratio nadu u čudo...

64' - Portugalci vode sa 10:5 u šutevima, a od pet njihovih udaraca koji su išli u okvir gola, švajcarski golman Zomer odbranio je samo jedan.

Trenutak kada je Pepe dao gol na meču Portugal - Švajcarska na Svetskom prvenstvu u Kataru / FOTO: Tanjug/AP

61' - Skoro ceo stadion sada skandira "Ronaldo, Ronaldo". A Ronaldo je i dalje na klupi. Ali, nije neraspoložen. Malopre je radosno propslavljao golove saigrača.

58' - Goool! Kakva utakmica! Akanđi smanjuje zaostatak Švajcarske. Posle kornera, Ramoš je nehotice, kod bliže stative, loptu prosledio ka daljoj, a tamo se našao defanzivac "sajdžija" i lako dao gol (VIDEO).

56' - Kakva akcija Portugala za 4:0. Otavio je petom ostavio loptu Žoau Feliksu na sredini terena, ovaj u središnjem delu napada pronašao junaka utakmice, Gonsala Ramoša, koji se stuštio napred, pa levo od sebe dodao Gereiru koji je snažnim i visoko upućenim udarcem zatresao mrežu Švajcarske (VIDEO).

55' - Goool! Ramoš dodaje bez gledanja, Gereiro trese mrežu Švajcarske!

54' - Dvostruka promena kod Švajcaraca. Frojler ustupa mesto Zakariji, a Seferović ulazi umesto Soa. "Sajdžije" prelaze na sistem 4-4-2.

51' - Dalo se probio po desnoj strani i idealno uposlio 21-godišnjeg Gonsala Ramoša koji je dao gol utrčavši na ivicu peterca (VIDEO) i tako za 50 minuta dao dva gola, što Kristijano Ronaldo nije uspeo za više od 500 u mečevima nokaut faze. Zapravo, Ronaldo nikada i nije zatresao mrežu rivala u eliminacionom mundijalskim utakmicama...

Gonsalo Ramoš, junak utakmice Portugal - Švajcarska  na Svetskom prvenstvu / FOTO: Tanjug/AP

50' - Goool! Vodi Portugal 3:0, a Ronaldov naslednik Gonsalo Ramoš daje drugi gol!

49' - Spasili su se Švajcarci, ali su brzo izgubili loptu.

48' - Akanđija je lopta pogodila u glavu i izašla u korner. Udarac iz ugla za Portugalce.

46' - Počelo je drugo poluvreme. I to uz prvu izmenu na meču, Komer je zamenio Šera koji je doživeo sve ono čega se verovatno plašio da bi moglo da mu se desi. A možda i više od toga...

Kraj poluvremena, u kome je Portugal za svoju dobru igru i nagrađen zasluženim vođstvom. Švajcarska je, osim jedne, do dve polu-prilike, bila uglavnom nemoćna.

45' - Korner koji su Portugalci izveli doveo je do toga da u uglu drže dugo loptu, želeći da prođe što više vremena. Na kraju su odigrali "oko" šesnaesterca rivala na stadionu "Luisil", a onda je Gereiro oprobao levicu sa oko 25 metara i - šutirao otprilike isto toliko metara iznad gola Švajcarske.

45' - Igraće se četiri minuta sudijske nadoknade vremena.

43' - Gonsalo Ramoš je umalo doneo 3:0 Portugalu, ali mu je golman Švajcarske vrhovima prstiju odbranio udarac. Zbog oštrog prekršaja tokom te akcije, naknadno je pokazan žuti karton Šeru. Defanzivac Švajcarske stvarno ima horor-noć na Mundijalu...

41' - Greši Frojler pod pritiskom na sredini terena, Žoao Feliks se domogao lopte posred napada Portugala, izveo lob-dodavanje desno za Bruna, ali ovaj očajno centirirao i lopta je otišla u gol-aut.

38' - Dobra prilika za Švajcarsku. Frojler bio na ivici peterca kada mu se odbila na glavu lopta posle golmanove intervencije kod centaršuta. Ipak, Diogo Košta se brzo pridigao, rukom zakačio loptu posle pokušaja švajcarskog fudbalera, a onda je Dalo na oko metar od gol-linije otklonio opasnost. Olakšao mu je posao taj dodir golmanove rukavice i lopte, jer se čitava situacija naprasno "usporila".

34' - Fabijan Šer ima strašno veče na Mundijalu. Prvo je pored njega prošao Gonsalo Ramoš i dao sjajan gol, a onda ga je Pepe nadvisio u skoku i, ubacivši se između njega i kolege mu iz odbrane, Akandžija, dao sjajan gol glavom (VIDEO)

33' - Gol! Vodi Portugal sa 2:0, Pepe je strelac - sjajan udarac glavom, posle kornera s desne strane!

32' - Umalo autogol Švajcarske! Feliks je centirao s leve strane, a Šer glavom za malo savladao sopstvenog golmana.

31' - Odbrana Portugala je najpre intervenisala kod kornera, a koji sekund kasnije uhvatiula "sajdžije" u ofsajd-zamku.

30' - Sa 30 metara je šutirao iz slobodno udarca Šaćiri, dobro je to izveo, a iznudio je korner. Izvešće ga upravo on, sa desne strane.

27' - Zasad će nastaviti švajcarski defanzivac da igra, ali njegov selektor Murat Jakin već šalje rezerviste na zagrevanje. A na terenu je Portugal malo popustio sa napadima, bar onakvim kakve je imao neposredno posle preuzimanja vođstva.

25' - Fabijan Šer, koji je imao grdne probleme sa mladom zvezdom Portugala, leži. I kao da signalizira da ne može da nastavi. Nezgodna situacija za Švajcarce...

22' - Zomer opet mora da brani. Šer ne velikim iskušenjima protiv Ramosa, koji je brzo dobio loptu posle oduzimanja Švajcarcima na sredini terena, a on nije mnogo čekao, već šutirao s distance. Nisko, ne i dovoljno snažno.

21' - Uzdrmani su Švajcarci. Lako i brzo gube loptu, Portugalci igraju sve brže. Probao je Otavio posle lepe kombinacija saigrača, no njegov šut sa ivice kaznenog prostora, tu "žabicu", golman "sajdžija" je uhvatio.

19' - Momak koji nije u ekipi samo zato što je "kažnjen" Ronaldo, već zato što jeste majstor fudbala iako iamo samo 21 godinu. Ramoš je dobio loptu s leve strane, okrenuo se ispred svog čuvara i levicom poslao neodbranjiv udarac u gornji, bliži ugao gola Švajcarske - pogledajte i vi snimak tog sjajnog gola (VIDEO).

18' - GOOOOL! Portugal vodi, mladi Gonsalo Ramoš!

17' - Poluprilika Portugala, Silva se probio po levoj strani kaznenog prostora Švajcarske, no niski centaršut je doveo do intervencije odbrane. Ipak, Portugalci imaju novi napad, otvara se mladi Gonsalo Ramoš...

16' - U nedostatku šansi za postizanje gola, publika se zabavlja tzv. "meksičkim talasima".

13' - Vargas se nije najbolje kretao u defanzivi Švajcarske, a Portugalci to nisu uspeli da sankcionišu opasnim napadom - lopta im je pobegla na desnom krilu. Ronaldo, senzacionalnog ostavljen na klupi, se nervira.

Ronaldo kao rezerva na meču Švajcarska - Portugal na Svetskom prvenstvu 2022 u Kataru / FOTO: Tanjug/AP

12' - Diaš greši pred kaznenim prostorom Portugalaca, ali srećom po njih - Švajcarci taj poklon nisu iskoristili.

10' - Meksički sudija Ramosa na trenutak prekida utakmicu da bi nešto objasnio Švajcarcu Sou. Posle kraćeg razgovora, meč je nastavljen. Ne baš spektakualaran na početku, ali ulog i nije mali.

7' - Švajcarska se polako oslobađa početnog, ne naročito impresivnog pritiska suparnika.

6' - Senzacionalni potez selektor Portugala doveo je do toga da prvi put od 2008. Ronaldo sa klupe gleda utakmicu svoje reprezentacije na velikom takmičenju:

Ronaldo rezerva na meču Portugal - Švajcarska / FOTO: Tanjug/AP

5' - Meč je nastavljen, Embolo se čudi kako nije dosuđen prekršaj. Čudi se, verovatno, i "pola planete"...

4' - Diaš je udario laktom u lice Embola, pomoćni arbitar propušta da to signalizira glavnom (a glavni je Sezar Arturo Ramos Palazuelos iz Meksika).

3' - Nešto ofanzivniji početka Portugalaca. Ipak, prvu akciju zastavili su njihovi rivali, u levom delu svog kaznenog prostora, a drugu - ofsajd.

2' - Utakmici prisustvuje i predsednik FIFA, Đani Infantino. Šteta što nije bio na prethodnom meču Švajcarske, da vidi provokacije Džake. Mada, video ih je sigurno na TV snimcima. Ali, FIFA se od tada nije oglašavala po tom pitanju, a jeste pokrenula istragu protiv Srbije.

1' - Utakmica je počela!

19.55 - Meč samo što nije počeo. Intoniranje himne je došlo na red, prvo portugalska, potom švajcarska. Ronaldo "sa klupe" pevao svoju, Šaćiri nije ovu drugu...

19.54 - Usled senzacionalnog izostavljanja Ronalda iz startne postave, velika pažnja (i veliki teret na njemu) biće usmerena na 21-godišnjeg Gonsala Ramoša. Tek četvrti put igra za reprezentaciju, za koju je debitovao pre mesec dana. Još nije dao gol na Mundijalu, ali je dao devet na 11 nastupa za Benfiku. A igra ovako:

19.50 - Ekipe se spremaju da, posle zagrevanja, iznova izađu na teren, koji je sada čas obasjan reflektorima, čas delimično u mraku. Počinje muzičko-"scenska" najava duela, uz melodiju sa zvučnika, a dve ogromne zastave na igralištu.

19.30 - Prema podacima specijalizovanog fudbalskog sajta Transfermarkt, Portugal "vredi" 937 miliona evra (najskuplji su Rafael Leao - 85 miliona. Bernardo Silva - 80, Bruno Fernandeš i Ruben Diaaš po 75, te Žoao Kanselo - 70), a Švajcarska 281 milion (Akanđi - 30, Džaka 28, Kobel 25, Okafor 25, Sou 22...)

Navijačice Portugala / FOTO: Tanjug/AP

19.06 - Zašto je selektor Portualaca, Fernando Santoš izbacio Ronalda iz startne postave? Možda zbog lošijih igara, možda zbog ponašanja, a možda i zbog jednog i zbog drugog.  Ronaldo jeste dao golove na pet različitih prvenstvima sveta, ali - nikada u utakmici nokaut faze. Na ovom Mundijalu jednom je bio strelac, i to s penala. Ali, ne treba zaboraviti ni drugu stranu ove priče, a to je Kristijanov bes kada je zamenjen protiv Južne Koreje, mada je potom tvrdio da nije psovao selektora...

19.06 - Za Švajcarsku igraju Zomer - Fernandes, Šar, Akanđi, Rodrigez - Frojler, Džaka - Šaćiri, Sou, Vargas - Embolo. (Napsram ove 4-2-3-1 formacije je pomeunuti portugalski sastav u sistemu 4-3-3, sa Otavijem, Karvaljom i Silvom u veznom redu, a Brunom Fernandešom, Gonsalom Ramošem i Žoaom Feliksom u napadu).

19.04 - Poslednji put kada Kristijano Ronaldo nije bio u startnoj postavi Portugala na jednoj utakmici nokaut faze svetskog ili evropskog prvenstva igrali su tada "momci" koji sada imaju sledeći broj godina: Vitor Baija (53), Abel Ksavijer (50), Fernando Kout (53), Žorž Košta (51), Dimas (53), Koštinja (48), Vidigal (49), Konseisao (48), Rui Košta (50), Luiš Figo (50), Nuno Gomeš (46). 

19.00 Senzacija: Kristijano Ronaldo nije u startnoj postavi! Portugal prvi put od 2008. igra utakmicu na nekom velikom takmičenju a da Ronaldo nije u "početnih 11". A na utakmici nokaut faze, to se Portugalcima nije desilo od 2000. godine! Čak 31 utakmicu zaredom je Ronaldo odigrao na prvenstvima Evrope ili sveta. Postavu Portugala čine: Diogo Kosta, Rafael Gereiro, Ruben Diaš, Pepe, Diogo Dalot, Bernardo Silva, Vilijam Karvaljo, Otavio, Žoao Feliks, Gonsalo Ramos, Bruno Fernandeš.

Uoči utakmice

Dok se u našoj zemlji još tuguje što je Srbija je ispala, jer se našla na začelju grupe B (sve grupe, stanje na njima, te raspored utakmica koje slede na Mundijalu možete odmah da vidite kada kliknete OVDE), upravo ekipa koja je "presudila" našoj nacionalnoj selekciji, Švajcarska igra protiv ekipe koju su "orlovi" pobedili u okršaju za direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Kristijano Ronaldo i drugovi morali  su na zaobilaznim putem, kroz baraž, na najveću svetsku smotru.

Podsetimo, ko pobedi u ovom duelu, igraće u četvrtfinalu protiv Maroka, koji je priredio senzaciju pobedivši Španiju.

Na portalu "Novosti" vas, u posebnoj sekciji, čekaju sve najnovije, najvažnije i najzanimljivije vesti vezane za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (29)