PIKSI: Da ih neko pljuje i vređa, e pa to neće moći

Novosti online

05. 12. 2022. u 13:30 >> 15:20

REPREZENTACIJA Srbije se jeste vratila kući ranije nego što smo to svi priželjkivali, ali se mora razmišljati o daljim aktivnostima. Pred "orlovima" je učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gde priželjkujemo da se nađemo prvi put od 2000. godine.

ПИКСИ: Да их неко пљује и вређа, е па то неће моћи

Foto: Tanjug

Hladne glave, dan po sletanju u Beograd selektor Dragan Stojković je sazvao konferenciju za medije u prostorijama FSS u Staroj Pazovi kako bi odgovarao na sva pitanja koja zanimaju Srbiju.

- Neko ko je odgovaran čovek, a za sebe to smatram, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a drugi u pitanju je javnost. Želim da objasnim neke stvari, da čuju iz prve ruke sve utiske posle našeg učešća na SP.  Dvadeset meseci sam na poziciji selektora, za to vreme od tri cilja koja sam postavio, kako ja, tako organizacija, dva smo ostvarili. Treći nije. Prvi cilj i obećanje koje je bilo ispunjeno je da u teškoj grupi kvalifikacija završimo na prvom mestu i kvalifikujemo se na SP. Drugi cilj - posle žreba za Ligu nacija, gde smo se isto našli u teškoj grupi. Bili smo prvi i to smo ostvarili. Treći cilj - prolazak grupnu fazu SP nismo ispunili - počeo je Dragan Stojković Piksi obraćanje medijima.

Selektor ne beži od odgovornosti, što je još jednom pokazao.

- Nisam neko ko će sesti u avion, otići negde, pa poslati saopštenje. Nisam taj čovek. - Smatram sebe vrlo odgovornim. Zato sam ovde. Zato sam i sazvao ovu konferenciju za medije.

Piksi priznao: To nisam bio ja

Na pitanje novinara zašto Piksi nije bio stari Piksi, selektor je otkrio detalje.

FOTO: Tanjug/AP

 

- To nisam bio ja u Kataru (nasmejan), a postoje razlozi zašto je tako. Ti razlozi kreću da mene brinu praktično početkom novembra. Tačno 14. novembra kada smo se našli ovde. Znajući situaciju, zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću praviti razliku, da li je neko važniji, ali za naš tim su važne karike bile takve da... ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nosioci i doprineli da se Srbija raduje u Lisabonu. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao da budem. Znao sam da će biti teško doći do drugog mesta u grupi.

Pričao, a nisam mislio tako

Selektor je otkrio zbog čega je neke stvari govorio iako je znao da nije takva situacija.

- Te izjave da smo spremni pre Mundijala, to pričamo jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, da idemo u sastavu u kom ne bi trebalo, to bi bile alibi priče. Pričali bi da tražimo izgovore. Želeli smo to da sačuvamo, tu pozitivnu energiju i da će to fizičko stanje vezano za te povrede negde da se prevaziđe i da će do početka Mundijala stvari da dođu na svoje. To je bilo nemoguće.

Piksi nije zamerio igračima ništa, ali remi sa Kamerunom smatra nesuspehom, odnosno da smo poklonili bod Afrikancima.

FOTO: Tanjug/AP

 

- Ne letim kada smo fenomenalni na terenu, niti se osećam poraženim kada to nismo. Zašto to kažem? Jer smo drugu utakmicu protiv Kameruna imali u džepu, pobeda je bila tu. Iz minusa smo se vratili u pozitivno stanje, iz 0:1 smo mentalno bili dovoljno jaki, preokrenuli. Zašto nismo iskoristili tu šansu, to ostaje na nama, za analizu, kako su se neke stvari odigrale u taktičko-odbrambenoj igri. Neke greške koje u smo napravili u toj fazi i to ne bi trebalo da se dešava na ovom nivou. To su velike greške i pokloni za protivnika. Želim da iskoristim ovu priliku da čestitam igračima na svemu. Dali su maksimum, to govore neki parametri, kada se trči po 117-118 kilometara po utakmici, vidi se požrtvovanost, želja, sve što bi jedan tim trebalo da ima. U nekim momentima nismo smeli da reagujemo tako i da poklonimo tu jednu pobedu Kamerunu. Sami smo krivi zbog toga i to moramo da analiziramo.

Za sve su krive povrede

Loša zdravstvena slika u reprezentaciji tokom Mundijala je napravila veliki problem Srbiji. 

- Da smo bili zdravstveno na mestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni? . Bilo je razmatranja da se zovu neki drugi igrači, niko ovde nema rezervisano mesto u timu. Ima dovoljno vremena, sve će se učiniti da budemo spremni. Odlučili smo se za ovaj sastav. Da napomenem. Ova lista nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, napravljena je trezveno, hladne glave, to su bili igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Tako da nemam grižu savest. 

Piksi ne misli da je 29. mesto na SP loš rezultat.

FOTO: Profimedia

 

- Napravili smo veliki uspeh, bićemo svesni toga tek za 10-15 godina. Našli smo se na Svetskom prvenstvu. Kasnije ovo što se izdešavalo u Ligi nacija, perfektan niz rezultata, prvo mesto, plasman u A diviziju, među 15 najboljih u Evropi, to su neke stvari na koje nikada neću dati da neko pljuje, negira i ponižava. To su činjenice i učinili smo fenomenalne stvari za reprezentativni fudbal u prethodnih 20 meseci. Možda smo mogli da prođemo tu grupu, ali kasnije ništa ne bismo uradili. Nikada javno to ne bih rekao, ali nismo imali snage za neki duži korak. Razume da hoće neko da predstavi da je sve crno, ali to ne dam. Nije crno, ne bih sedeo ovde da se osećam osramoćeno, bezvredno, onako poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi. I te kako koračamo uzdignute glave. Ovo će biti dobro iskustvo iz kojeg ćemo da izvučemo pouke."

O spoljnim faktorima

Konferencija selektora nije prošla bez "spoljnih faktora"...

- Spoljni faktori koji su jedva čekali da dođe do rezultatskog neuspeha dočekali su svojih pet minuta da napadaju, omalovažavaju, da ne koristim neke teže reči. To neće poremetiti jednu zdravu grupu, ono što smo napravili za ovih 20 meseci. Nećemo im dati da unose nemir i da neko predstavi da je katastrofa. To ne postoji, tragedija u sportu ne postoji. Na njima je da komentarišu i da gledaju na svoj način. I mora se dostojanstveno istrpeti sve, kao i pohvale, nismo leteli ni kad su nas hvalili. Pokazali smo da Srbija može da igra dobar, atraktivan fudbal, ono što narod hoće. Neki pre mene kritikovani su za defanzivu, za loš fudbal, za nešto što je bilo dekadentno. Sad imamo ofanzivan, atraktivan fudbal. Ponašamo se najbolje što možemo. Neću nikome dati da ovo predstavlja crno i da je katastrofa. Fudbal je takmičenje, negde će bolji pobediti, slabiji izgubiti. Iz ovoga ćemo izvući samo pouke i bićemo jači nego što smo bili.

FOTO: AP/Tanjug

 

Atmosfera u svlačionici "orlova" je bila fenomenala, bar tako kaže Piksi.

- Mnogi su očekivali da se mi potučemo u svlačionici, da vadimo oči jedni drugima. To se nikada neće desiti. Igrali su pod injekcijama, rizikovali karijere, duže odsustvo sa terena, to mora da se poštuje. Ginuli su za dres Srbije, a ja izražavam zadovoljstvo i poštovanje zbog takve grupe momaka. Ovo je bio samo jedan maksimum u stanju u kom smo bili. Bili smo čak i u to jsituaciji na pragu da prođemo krug i da kažem prošli smo prvu fazu, ja sam svoje odradio. Nismo i ne bismo imali snage za to. To je moja lična opservacija stanja koje sam imao 14. novembra.

Pogledajte Belgiju

Fizička sprema i zdravstveni bilten je problem koji selektor uporno apostrofira.

- Što se fizičke pripremljenosti tiče, mi nismo bili na nivou takvog takmičenja. Mislim da ne grešim. Ako pogledate igru i performans i naše učešće u svim tim utakmicama. Ako se računaju 60-65 minuta, bili bismo prvi u grupi po rezutatu. Nažalost, igraju se 90+ minuta. Nismo bili na tom nivou da odgovorimo. Primetio sam da je slično stanje i u nekim drugim reprezentacijama i bio sam iznenađen što je tako. Igrači nisu na tom fizičkom nivou da odgovore izazovu kakav je Mundijal. Belgija recimo, izgledala je kao izduvani balon u fizičkom smislu. Da li je moguće da oni, sa takvom generacijom i očekivanjima, budu na tom nivou po fizičkom stanju. Nisu oni moj problem, naš problem smo mi, potrebna je analiza veća. Analiza fizičke spreme, svi su došli iz takmičenja, nije bilo pauze...

FOTO: Profimedia

 

Mitrović je nosio gips devet dana

Piksi još jednom pohvalio Mitrovića.

- Možda ne znate, ali Mitrovićev privatni trener je stavio gips početkom novembra. Nosio je 8-9 dana, kada sam to čuo još veća zabrinutost je bila. Prvi dodir sa loptom 22. ili 23. novembar. I on u takvom stanju kaže mogu. To je za svako poštovanje. Tako je bilo i sa Vlahovićem. Hteli da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ovo što su dali gol ili dva je ništa šta bi dali da su bili u top formi. To je ništa. Bilo bi mnogo više golova. Nije ovo alibi, morali smo da rešimo Kamerun, to nema priče, nema tu fizike, tehnike, taktike, to mora da se reši. Sami smo krivi.

"Orlovi" kompletni u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Novinare je zanimalo i da li je neko od igrača najavio povlačenje.

- Ne, ne, apsolutno niko. Mnogi su očekivali, što se dešavalo, dešavale su se scene, neprijatne stvari u svlačionici, pa i do fizičkih obračuna, što ne priliči nikome. Ali u našem slučaju, toga nije bilo. Pružio sam svima ruku, čestitao, idemo dalje. U martu nas čeka kvalifikacije za Evropsko i želimo da odvedemo Srbiju na EP prvi put posle 24 godine. Ovo je iza nas, puno problema, ali nas vrlo brzo čeka novo.

Piksi je još jednom pričao o meču sa Švajcarskom, gde mu se zamera da je bio previše ofanzivan, kao i celo prvenstvo.

FOTO: Tanjug/AP

 

- Mi smo uspeli ono što je najteže, da iz minusa odemo u plus. Došli smo do 2:1 i imali smo totalno drugačiji plan. Pripremljena je bila dupla izmena u poluvremenu, neću vam reći ko, ali na tom defanzivnom planu bismo izgledali bolje. Onda se dešava poslednji minut gde naivno primamo gol i onda plan pada u vodu. Otišli bismo u drugačiji sistem, daleko defanzivniji, a potom bismo čekali kontranapad. Bar bismo se branili. Izmenama pokušavaš da osvežiš ekipu, opet dolazi do šoka početak drugog poluvremena, da smo u minusu jednog gola. Tada nismo nalazili više mogućnost, niti snagu da okrenemo. Napadači su nam bili na 50-60 odsto mogućnosti.

Piksi: Nekima sam trn u nozi

Postoje ljudi u Srbiji kojima je Dragan Stojković trn u nozi.

- Naciju nikada nisam lagao niti ću je lagati. Imate ljude koji ne vole što ste tu. Nisam neko sa kim može da se manipuliše. Ja nisam Deda Mraz koji deli poklone i ispunjava želje. Imam svoj stav i tu ne mogu da mi se približe. Od mog dolaska u martu 2021. godine, znam da sam nekima trn u nozi. To je njihov problem. Zašto? Boli ih to što nemaju uticaj na reprezentaciju. Boli ih što smo očistili neke negativne stvari, što je Sportski centar u Pazovi postao Kuća mira, kuća spokojstva za igrače i najbolju pripremu, a ne kafana da neko može da uđe kad god hoće i radi šta hoće. Bilo je dosta tih bočnih faktora, ne mogu svi da vas vole i podržavaju.

Piksi je poslao moćnu poruku "spoljnim faktorima"...

- Radim pošteno svoj posao, put strategije, kako reprezentacija treba da igra i da se ponaša, to je ispravan put. Kada stavovima i ponašanjem dovedete stanje u kome ste, a ono ne dozvoljava mešetarenje, upliv fudbalskih agenata, klubova, njihovih interesa. Onda naravno da smetate, ne mogu da manipulišu sa vama. To je tako na kraju krajeva. Dokle god sam ja selektor, to će tako biti. Nisam neko ko će biti kao vreme, danas sunce, sutra kiša. Imam stav, ideju, za to se borim. Ponosan sam na sve što smo uradili i neću dozvoliti nikome da gazi po tome. Fudbalska Srbija i javnost mogu da budu ponosni na reprezentativce, ponašanje ,požrtvovanje i sve što su pokazali. Od marta 2021. godine do sada.

Selektor je još jednom otkrio zbog čega se vratio u Beograd, a nije otišao u Pariz ili Majami.

FOTO: Tanjug/AP

 

- Mogao sam da odem u Pariz, Majami ili gde god i da pošaljem saopštenjem. Nije se postavljalo pitanje da ne izađem u javnost, jer javnost mora da zna i treba da zna i to je obaveza. Ne da neko beži i da se krije posle prvog rezultatskog neuspeha. Mi nismo bili vreća za udaranje, primali po 5-6 komada i izgledali kao banda koja je došla da se kupa. Iako čujem, nisam čitao novine, nijednu reč nisam pročitao od dana kada sam sleteo u Dohu. Da li će neko da hvali, kudi, ponižava, hteo sam da se fokusiram na tim. Ali mogu da pretpostavim i treba da psotoje kritike. Potpuno razumem, nisam neko da kudim i pitam zašto neko nešto priča. Ovo je demokratska zemlja, može da se priča šta god hoće, ali da se utiče na tim, sistem igre, ko će da igra. To odlučujem samo ja i niko više u ovoj zemlji. Isključivo ja. Zato delim odgovornost i kad je dobro i kad je loše. Nema razloga da budem osramoćen, nisam ništa ukrao, ubio nekoga, nisam uradio ništa nečasno da bih se sakrivao. To je neprihvatljivo za moju svest.

Ne znam šta ste gledali

Piksi je još jednom govorio o sistemu koji nam je doneo Svetsko prvenstvo, ali na istom odneo sve.

- Neko je rekao, ne možemo mi u ovom sistemu da igramo. Stvarno? Taj sistem nam je doneo Svetsko prvenstvo. Ne znam šta ste gledali. Sistem kao sistem nije nikakva garancija da ćeš uspeti, to je interpretacija igre na terenu. Da li ćete igrati sa tri ili četiri pozadi, to je nebitno. Bitno je da li se poštuju principi, ima mnogo stvari, ali da vas ne zamaram.

Selektor je otkrio za čim žali...

Foto: N.Paraušić

 

- Spisak od 26 imena bio je takav, konstatacija je bila da je to najbolje što Srbija ima. Igrači iz odbrane odigrali su sve u kvalifikacijama, uspešno, sa nekim manjim greškama koje nisu bile kobne. Realno je bilo da se pruži šansa istim tim igračima. Ne može da se žali za prosutim mlekom. Vreme je prošlo. Žao mi je što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića, igrače sa iskustvom koji mogu da odgovore tim zadacima i koji imaju kvalitet. Znate za njihove povrede, sa Matijom bi bilo neozbiljno da se oslanjamo na njega zbog hroničnih povreda. Uroš sa druge strane je imao tu nesreću da je imao ozbiljan prelom i van stroja je bio dugo zbog toga. To je nešto najbolje što mi imamo. Moglo je bolje i moralo je. Nikada nisam bio neko ko je delio ekipu na odbranu, vezni red i napadače. Od marta 2021. godine smo deklarisali naš stav kako reprezentacija treba da izgleda. To je timski duh. Ne možete da delite linije. Tim je taj koji pobeđuje i gubi i koji donosi slavu i uspeh.

Majstori smo da unesemo nemir

Piksi je pričao i o izborima u FSS, koji su uneli nemir u nacionalni tim.

- Bili ste svedoci tih dešavanja. Ne bavim se fudbalskom politikom, sve što se desilo nije lepo. Ali se desilo. Majstori smo da unesemo nemir i pokvarimo atmosferu. Tajming za to nije bio dobar, jer je bilo 10 dana pred odlazak. To nije nikakav alibi, neka se ljudi bave tom vrstom problematike. Da mi se sviđalo, nije. Da su me igrači pitali kakav je ovo cirkus? Jesu, da pitali su me. Čudili su se i pitali da li je moguće. To sam ostavio po strani i rekao im da se fokusiraju na drugo, da ne gube energiju na nešto što ne treba da vas interesuje.

Selektor Srbije se još jednom vratio na "spoljne faktore, ali nije otkrio njihova imena.

- Znam koji su razlozi ljudi koji me pljuju, upliv, uticaj, ima takvih, to ne dozvoljavam i to nije ništa sporno. Trudim se da svoj posao radim na najpošteniji način i koliko znam i mogu. Pitanje je da li znam ili mogu, neko će reći ovako ili onako. Imam čist obraz. I niko neće uspeti da ga uprlja. Niko. Spisak je znao da se menja pred utakmicu u svlačionici nekad, to je istina, potpuna istina. Zato nas nema u Evropi 25 godina. Zbog tih stvari. Onda dođe neko i počisti sve te stvari i naravno da ne valja. Bistra voda im ne odgovara. Mnogima ne odgovara, jer su navikli da žive u mulju. U bistroj vodi se sve vidi. Znam koji su razlozi ljudi koji me pljuju, upliv, uticaj, ima takvih, to ne dozvoljavam i to nije ništa sporno. Trudim se da svoj posao radim na najpošteniji način i koliko znam i mogu. Pitanje je da li znam ili mogu, neko će reći ovako ili onako. Imam čist obraz. I niko neće uspeti da ga uprlja. Niko. Spisak je znao da se menja pred utakmicu u svlačionici nekad, to je istina, potpuna istina. Zato nas nema u Evropi 25 godina. Zbog tih stvari. Onda dođe neko i počisti sve te stvari i naravno da ne valja. Bistra voda im ne odgovara. Mnogima ne odgovara, jer su navikli da žive u mulju. U bistroj vodi se sve vidi.

FOTO: M. Vukadinović

 

Piksi: Bolje da sam ja dva meseca bio u bolnici zbog KOVID-a

Povrede igrača su definitivno ono što najviše boli Piksija

- Ne možete da zamislite koliko mi je teško palo (kada sam video 7-8 igrača van stroja na trening). Pre bih ja pristao da budem u bolnici dva meseca od Kovida, nego da oni budu povređeni. Znao sam euforiju, očekivanja, a znao sam da nećemo moći dao odgovorimo. To me boli. Prošli bi dalje da smo bili zdravi. Ne može auto da se vozi bez dva točka, posebno dva prednja. Da budem slikovit, da me bolje shvate. Možete da pritiskate gas, ali džaba...

Selektor ne dozvoljava da mu bilo ko dira igrače.

- Sramota je kada se ne boriš, kada se šetaš po terenu, a mi smo sve učinili što je u našoj moći. Zato kapa dole svima. Da tražim više, bio bih nemoralan. Sve što sam tražio u kvalifikacijama, oni su odgovorili. Ovo je bio momenat kada ne možete da tražitie više jer nisu u mogućnosti. Da neko pljuje po njima? Da ih vređa? Oni koji su ginuli. To niti je fer, niti ćemo dozvoliti. Cilj će ostati isti. Da budemo zdrava grupa, grupa koja će doneti uspeh srpskom fudbalu, a to je da posle 24-25 godina odemo na EP.

Piksi je uporedio šta mu je teže bilo promašen penal protiv Argentine 1990. godine ili poraz od Švajcarske.

- Teže mi je pao drugi gol Švajcarske, poraz kao poraz ne. Drugi gol, u momentu kada ne sme da se primi. On mi je teško pao. Znao sam da to menja stvari. Neke stvari ne možete da utičete. Taj drugi gol mi je baš teško pao. Nije mu bilo vreme da primimo taj gol. Naivnost u tom nekom defanzivnom, taktičkom smislu nas je koštala. Otišli smo u Katar, bili učesnici, veliki uspeh za srpski i reprezentativni fudbal. Ne sme da se gleda crno, ovo je šansa da se nauči iz grešaka. Učićemo iz naših grešaka, da ponovim: Bićemo bolji i bićemo jači. Da biste pravili rezultate, šta je potrebno? Kontinuitet učestvovanja. Morate da imate iskustvo, samopouzdanje.

Na kraju još jedna poruka "spoljnim faktorima"...

- U ovih 20 i nešto godina imali smo dve-tri Lige šampiona, 2006, 2010, 2018. i 2022, četiri Mundijala. Gde smo bili takvi kakvi smo bili. Treba samo biti realan. Ništa to mi nismo spektakularno postigli na svetskom ili evropskom nivou. Stalno potenciram da je odlazak na takmičenje veliki uspeh, zaista veliki. I to mora da se poštuje i ceni. Ko god mislio da negira i da pljuje po tome, neće mu uspeti, nećemo to dati. Znam koliko se igrači žrtvuju i koliko daju da prestave Srbiju na najbolji način. Dobro radimo, dobre se ponašamo, atmosfera je super, to su pokazatelji. To nije fatamorgana niti neko nešto izmišlja. Mnogima to smeta - rekao je Piksi i zaključio.

- Glavu gore, Srbija mora da veruje u ove momke koji će nas odvesti u Nemačku na Evropsko prvenstvo.

Podsećanja radi, Srbija je završila Mundijal u Kataru kao 29. od 32 reprezentacije, osvojivši samo jedan bod u grupi sa Brazilom (0:2), Kamerunom (3:3) i Švajcarskom (2:3).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)