VENGER PECNUO NEMCE ZBOG MEŠANJA POLITIKE U SPORT: "Ekipe koje su se fokusirale na dešavanja na terenu igrale su dobar fudbal"

Tanjug

04. 12. 2022. u 15:59

NEKADAŠNjI menadžer Arsenala Arsen Venger, koji trenutno obavlja funkciju šefa Fifinog Programa globalnog razvoja fudbala Međunarodne fudbalske federacije, primetio je da su na Svetskom prvenstvu u Kataru bolje prošle reprezentacije koje su se fokusirale na igru na terenu, a ne na politiku.

ВЕНГЕР ПЕЦНУО НЕМЦЕ ЗБОГ МЕШАЊА ПОЛИТИКЕ У СПОРТ: Екипе које су се фокусирале на дешавања на терену играле су добар фудбал

FOTO: Tanjug/AP

Venger je govorio na radnom sastanku FIFA po završetku grupne faze Mundijala u Kataru. 

On je naglasio da velike reprezentacije igraju dobro u Kataru, a za one, koje su eliminisane, kao Nemačku, smatra da ih je omela politika.

- Kada odete na Mundijal, znate da ne smete da izgubite na prvom meču. Reprezentacije koje imaju uspešna iskustva sa ovakvim turnirima, kao što su Francuska i Engleska, odigrale su dobro na prvim utakmicama. Ekipe koje su bile mentalno spremne da se fokusiraju na takmičenje, a ne na demonstraciju politike, igrale su dobro na otvaranju Mundijala - smatra Venger.

FOTO: FSS

Nemačka je u prvom meču SP izgubila od Japana 2:1, a bod sa Španijom i pobeda protiv Kostarike nisu bili dovoljni "pancerima" da se plasiraju u osminu finala SP.

Nemački reprezentativci su uoči meča sa Japanom na timskoj fotografiji simbolično rukama prekrili usta, pošto su protestovali zbog zabrane nošenja kapitenske trake u duginim bojama.

FOTO: AP/Tanjug

Kasnije je procurilo da su na ovaj gest ostale igrače nagovorili Leon Gorecka i Manuel Nojer, koji se usput drznuo da ispod dresa ipak ponese traku sa duginim bojama.

Nemci nisu bili jedini na čijim utakmicama je politika umešala prste. Selekcija Irana, koja je na preostale dve utakmice odiradila solidan posao, u uvodnom meču na Mundijalu je doživela debakl od Engleske, a razlog bi mogao da leži u činjenici da suigrači pre početka utakmice bojkotovali himnu svoje otadžbine.

FOTO: Tanjug/AP

Navijači Srbije, ali i sam Venger koji je bio na poslednjoj utakmici orlova u Kataru, su svedočili sramnom ponašanju Granita Džake, reprezentativca Švajcarske i etničkog Albanca poreklom iz Srbije, koji je veličao teroristu i narko-dilera Adema Jašarija, providno pokušavajući da se pozove na svog kolegu Ardona koji nosi isto prezime kao navedeni osnivač zloglasne OVK. 

Nažalost, Švajcarsku ovo petljanje politike u fudbal nije koštalo, a FIFA je nasela i na Džakino naivno obrazloženje celog slučaja, pa je izbegao kaznu.

FOTO: EPA

Venger je i sam prisustvovao toj utakmici, verovatno zbog svog nekadašnjeg pulena Dragana Stojkovića, koga je svojevremeno kao trener Nagoje vratio u fudbalski život.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)