SILNA FRANCUSKA: Ispisana istorija! Mbape prestigao Pelea, Žiru preskočio Anrija! Poljska nemoćna protiv šampiona

V.M.P.

04. 12. 2022. u 16:22

FUDBALERI Francuske i Poljske borili su se danas za treću od osam karata koje vode u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru. Na kraju, za nju se nakon ubedljivog trijumfa od 3:1 izborila selekcija aktuelnog svetskog prvaka, pa su tako "trikolori" nastavili svoj pohod ka odbrani trona.

СИЛНА ФРАНЦУСКА: Исписана историја! Мбапе престигао Пелеа, Жиру прескочио Анрија! Пољска немоћна против шампиона

FOTO: AP/Tanjug

Sama uvertira utakmice bila je potpuno očekivana. Francuzi su držali posed, pokušavali da probiju bedem ispred gola, težište igre bilo je konstantno na polovini Poljaka. Opsada gola Ščensnog, Levandovski i družina gotovo da nisu mogli da pipnu loptu, a preživeli su i veliki promašaj Olivijea Žirua.

FOTO: AP/Tanjug

Obrukao se fudbaler Milana u tom 29. minutu, odlično proigravanje Grizmana i Žiru promašuje čist zicer! Propala je tada najveća šansa za "galske petlove". 

A onda... velika šansa za rivala, haos u kaznenom prostoru Francuske. Poljaci tri puta šutiraju, Zielinski, pa Frankovski, pa Keš, i sva tri puta trikoli uspevaju da se spasu. Prvo Loris, pa blok, pa intervencija sa gol linije.

FOTO: AP/Tanjug

Igrao se zatim 44. minut i kako to u fudbalu obično biva, odmah kazna sa promašaje Poljaka. 

Olivije Žiru matira Ščensnog, i 52. golom za reprezentaciju prestiže i legendarnog Tijerija Anrija po broju pogodaka u nacionalnom dresu Francuske.

FOTO: AP/Tanjug

Jedan od najpotcenjenijih golgetera današnjinice tako je postao najbolji strelac u istoriji trikolora.

A onda, nakon velikog odmora, pa povratka iz svlačionica, potpuno je opao tempo utakmice, ipak vredelo je čekati. 

Usledio je strašan gol Kilijana Mbapea u 74. minutu! Primio je loptu u šesnaestercu čudesni Kilijan i onda udarac surovog finišera cepa mrežu Poljaka. Bio je to njegov osmi gol na Mundijalima, čime je prestigao i legendarnog Pelea, kao igrač sa najvećim brojem golova na prvenstvima sveta, a da su oni postignuti do 24. godine.

FOTO: AP/Tanjug

U finišu je usledio još jedan gol Kilijana Mbapea kojim je pokazao svoju klasu, još jedna demonstracija šuterskih soposobnosti kakve teško da neko poseduje u ovom trenutku u svetu fudbala. 

Konačnih 3:1 sa bele tačke, praktično poslednjim dodirom lopte postavio je Robert Levandovski.

Dešan i ekipa sada mogu da se opuste i mirno posmatraju meč između Senegala i Engleske, jer će upravo taj susret odrediti ko će im biti protivnik u četvrtfinalu Mundijala u Kataru.

FRANCUSKA - POLjSKA 3:1

STADION: "Al Tumama"

SUDIJA: Hesus Valensuela (Venecuela)

SASTAVI:

Francuska: Loris - Kunde, Varan, Upamekano, Ernandez - Čuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbape - Žiru

Poljska: Ščensni - Keš, Glik, Kivior, Berežinski - Krihovjak, Zjelinski, Žimanski - Kaminski, Frankovski, Levandovski

DRUGO POLUVREME

KRAJ!

90 + 7 - Gol! Pogađa Levandovski i postavlja konačan rezultat meča, bio je ovo i poslednji dodir sa loptom nekog od fudbalera, Valensueala je odmah nakon gola Levandovskog odsvirao kraj.

90 +5 - Penal za Poljsku! Lopta je zakačilu u ruku jednog igrača Francuske, a Hesus Valensuela pokazuje na belu tačku nakon VAR provere.

90. minut - Gol! Kilijan Mbape stavlja tačku na I. Čudesna partija zvezde trikolora danas protiv Poljaka.

87. minut - Bilo je ovo 13 minuta praktično ničega, Poljci i Francuzi samo čekaju da sudija iz Venecuele odsvira kraj meča.

74. minut - Strašan gol Kilijana Mbapea! Primio je loptu u šesnaestercu čudesni Kilijan i onda udarac surovog finišera cepa mrežu Poljaka. Ovo je njegov osmi gol na Mundijalima, čime je prestigao i legendarnog Pelea, kao igrač sa najvećim brojem golova na prvenstvima sveta, a da su oni postignuti do 24. godine. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

72. minut - Ovakve šanse Poljaci čekaju, prekidi su njihove najveće šanse. Dobro izveden korner, Glik je skočio u kaznenom prostoru, ali njegov udarac glavom odlazi iznad prečke. 

62. minut - I dalje taj gol Žirua pravi razliku, ali i dalje dobro odoleva defanziva Poljaka, i dalje Levandovski i družina sanjaju snove o senzaciji i izbacivanju svetskog šampiona.

FOTO: AP/Tanjug

56. minut - Mbape je šutira snažno, ali odličan blok Krihovjak, lopta je u korneru. Grizman zavrće na prvu stativu, ali još jednom odlična odbrana Poljaka. U nastavku akcije centaršut ka Rafaelu Varanu koji je ostao u kaznenom prostoru, a na njega natrčava Ščensni, koji pada na zemlju nakon sudara. Nakon kraće pauze, srećom pridigao se sjajni golman od kog u velikoj meri zavisi sudbina Poljaka.

FOTO: AP/Tanjug

53. minut - Opasan napad Francuza, Rabio je pokušao da ubaci loptu u peterac i uposli Žirua, ali interveniše odbrana Poljske.

48. minut - Grizman je zavrnuo loptu sa bočnog slobodnog udarca, ali sjajno boksuje Ščensni.

46. minut - Hesus Valensuela pokazuje da drugo poluvreme može da počne.

PRVO POLUVREME

45 +2 - Hesus Valensuela svira kraj prvog poluvremena.

44. minut - Gooool! Odmah kazna sa promašaje Poljaka. Olivije Žiru matira Ščensnog, i 52. golom za reprezentaciju prestiže i legendarnog Tijerija Anrija po broju pogodaka u nacionalnom dresu Francuske. Sada je Žiru najbolji strelac u istoriji trikolora, kapa dole Olivije! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: Tanjug/AP

38. minut - Velika šansa! Haos u kaznenom prostoru Francuske. Poljci tri puta šutiraju, Zielinski, pa Frankovski, pa Keš, i sva tri puta trikoli uspevaju da se spasu. Prvo Loris, pa blok, pa intervencija sa gol linije. Snimak ove situacije možete videti klikom OVDE.

36. minut - Sjajni driblinzi Mbapea po levom boku, izgradio je poziciju sjajno, ali opet interveniše Ščensni. Korner za Francuze, ali bez veće opasnosti nakon ubacivanja iz ugla Grizmana.

35. minut - Odličan napad Poljske, Keš se prikrao sa desnog beka, priključio napadu, Levandovski mu je odložio loptu, ali snažan udarac na prvu člana Aston Vile odlazi daleko od gola.

29. minut - Au, pa šta je sada promašio Žiru!? Obrukao se fudbaler Milana, odlično proigravanje Grizmana i Žiru promašuje čist zicer! Propala je najveća šansa za "galske petlove".

FOTO: AP/Tanjug

28. minut - Došli su Poljaci do daha, sada je težište igri na sredini terena. Sve u svemu nisu mnogo pokazali Mbape i družina u ovih blizu pola časa igre. Osim šuteva iz daljine i kontrole poseda ništa konkretno od aktuelnog šampiona sveta.

22. minut - Ponovo prete Francuzi! Kunde je sada okušao sreću sa distance, ali ponovo brani Ščensni.

21. minut - Odličan udarac Levandovskog sa 20 metara, ali lopta odlazi malo pored stative gola koji čuva Loris. Prvi šut Poljaka na meču, mogao je lako da završi i u golu.

13. minut - Čuameni je raspalio sa distance, ali odličan Ščensni, ostaje 0:0.

12. minut - Opsada gola Ščensnog, Levandovski i družina ne mogu da pipnu loptu, ako ovako nastave možda obore i rekord negativnom posedu na jednom Mundijalu.

FOTO: AP/Tanjug

10. minut - Očekivan početak utakmice, trikolori drže posed, pokušavaju da probiju bedem ispred gola, težište igre na polovini Poljaka, ali bez većih uzbuđenja u uvertiri utakmice.

4. minut - Prva pretnja po gol Ščensnog! Grizman je izveo korner, najviši u skoku Rafael Varan, ali njegov udarac glavom odlazi van okvira gola.

1. minut - Meč je počeo!

15:00 - Poznati su i sastavi za današnji meč.

FOTO: Printskrin/Flashscore

UOČI MEČA

Francuska odbrana titule nastavlja se u osmini finala, a Mbape i družina se suočavaju sa tvrdoglavom i kompaktnom Poljskom."Trikolori" će ovaj meč Svetskog prvenstva započeti kao veliki favoriti, ali Poljska i te kako ima svoje adute kojima možete da uzdrma šampiona danas na stadionu "Al Tumama".

FOTO: AP/Tanjug

Ove dve nacionalne selekcije odigrale su do sada 16 utakmica, prednost je na strani ''galskih petlova'' koji su osam put slavili. Pet utakmica je završeno nerešenim rezultatom, a Poljaci su uspeli da upišu tri pobede, poslednju pre okruglo 40 godina u meču za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Francuska se kvalifikovala za nokaut fazu još nakon 2. kola i dve elegantne igre i rutinske pobede protiv Australije i Danske. Ipak, selektor Dešan dobrano je promešao karte u finalnom grupnom meču, te je usledio nečekivani poraz od Tunisa. 

Poljska je prošla uprkos tome što je izgubila od Argentine rezultatom 2:0 u poslednjoj utakmici u grupi, a do velikog uspeha iznela ju je pre svega njihova čvrsta odbrana i magični dodir napadača Roberta Levandovskog.

FOTO: AP/Tanjug

Francuska će ući u takmičenje sa većinom svojih najboljih igrača koji su napunili baterije, ali strpljenje, više od energije, može biti ključno protiv Poljske.

"Tirokolori" se često bore protiv kompaktnih timova koji se brane duboko, kao što je Poljska, ali Dešan ima alate da širom otvori igru.

Dok će Kilijanu Mbapeu, koji juri rekorde u Kataru, nakon što je već postigao sedam golova na Mundijalima u karijeri, možda biti teško da iskoristi svoj razorni tempo protiv niskog bloka, Usman Dembele bi mogao da bude glavno oružje Dešana.

Nemilosrdni dribling krilnog napadača Barselone stavljaće na muke Levandovskog i ekipu, koji će takođe morati da drže na oku jednog od najpotcenjenijih fudbalera današnjice, Olivijea Žirua.

FOTO: AP/Tanjug

Poljska se, u međuvremenu, preselila u nokaut fazu prvi put u 36 godina, nakon što je završila na drugom mestu u svojoj grupi iza Argentine i primila gol samo dva puta na turniru.

U mnogome za to je zaslužno herojstvo njihovog golmana Vojčeha Ščesnog, koji je do sada bio njihov najbolji igrač. On je jedini golman na ovom Svetskom prvenstvu koji je odbranio jedanaesterce, uključujući i jedan od Lionela Mesija.

FOTO: AP/Tanjug

Ali uz svu odbrambenu odlučnost Poljske, oni su bili daleko od "plodnih" pred golom i postigli su samo dva gola, a oba su došla protiv nejake Saudijske Arabije.

Međutim, selektor Poljske Česlav Mihnjevič je bio ljut na kritike zbog defanzivnog pristupa njegove ekipe.

- Oni koji nisu igrali defanzivno na Svetskom prvenstvu su kod kuće i gledaju na TV-u. Sada smo izašli iz grupne faze, tako da ćemo promeniti naše planove - rekao je Mihnjevič uoči nedeljne utakmice protiv Francuske.Naš prtljag nije spakovan, nismo bili spremni da idemo kući pre utakmice sa Argentinom, a nismo ni sada spremni da idemo kući - dodao je on.

Pobednik nedeljnog meča će se u četvrtfinalu suočiti sa Engleskom ili Senegalom.

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)