DRAMA DO POSLEDNJE SEKUNDE: Argentina i Australija priredili sjajnu završnicu! Magija Mesija pogurala "gaučose" ka istoriji

V.M.P.

03. 12. 2022. u 18:55

FUDBALERI Argentine izborili su plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva pobedom nad Australijom. Nakon velike drame i borbe do poslednje sekunde meč je završen rezultatom 2:1.

ДРАМА ДО ПОСЛЕДЊЕ СЕКУНДЕ: Аргентина и Аустралија приредили сјајну завршницу! Магија Месија погурала гаучосе ка историји

FOTO: AP/Tanjug

"Gaučosi" su danas ostvarili veliku pobedu, Mesi je u svom 1000. nastupu u karijeri nastavio da sanja o osvajanju Mundijala, strastveni Argentinci pravili su nestvaran ambijent na tribinama stadiona "Ahmed bin Ali", sve je ove večeri bilo kao u bajci za naciju koja živi za ovaj Mundijal.

Tanjug/AP

Ipak, ako se fudbal gleda kroz prizmu igre, daleko od toga da je igra "gaučosa" bila tako bajkovita.

Prvo poluvreme bez mnogo sadržaja, gotovo da je prelep gol Lionela Mesija u u 35. minutu bio jedini trenutak vredan pomena.

FOTO: Tanjug/AP

Koliko su bojažljivo igrale obe ekipe svedoči i podatak da je ukupno viđeno tri šuta za celo poluvreme. "Gaučosi" su dva puta pretili Rajanu, a "kenguri" jednom Martinezu.

Skaloni svestan da je danas imperativ samo pobeda, a da se na lepotu i lepršavost zaboravi, već na startu drugog pravi formacijsku promenu. Lisandro Martinez je ušao umesto Papua Gomeza.

Defanzivac za veznjaka,  selektor Argentine krenuo je u nastavku sa tri štopera u želji da sačuva rezultat, uprkos tome što igra protiv velikog autsajdera.

FOTO: AP/Tanjug

Australija je u uvodnih 12 minuta bila potpuno ravnopravan protivnik, baš kao što je to bila i gotovo celim tokom prvog poluvremena, a onda veliki kiks defanzive koristi Hulija Alvarez i udvostručuje prednost svog tima.

Delovalo je da će to potpuno dotući Australijance, ali su nastavili sa kompaktnom odbranom, a onda nagrada za hrabrost i borbenost dolazi u 77. minutu.

Jedan šut Gudvina sa distance, praktično iz očaja, pogađa defanzivca Argentine, lopta menja pravac i odlazi iza leđa golmana Martineza

Australija je nastavila da sanja o četvrtfinalu, i imala šansu u 7. minut nadoknade da izbori produžetak. Ali je mladi Kuol u situaciji 1 na 1 sa golmanom Martinezom propustio priliku da postane heroj nacije. Cela Australija se uhvatila za glavu verovatno, a nema sumnje da je Argentina proključala u tom momentu, bilo je jasno da su Mesi i družina u 8 najboljih na svetu.

FOTO: AP/Tanjug

ARGENTINA - AUSTRALIJA 2:1

STADION: "Ahmed bin Ali"

SUDIJA: Simon Marčinjak

SASTAVI:

ARGENTINA: Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Akunja – Fernandez, De Pol, Makalister – Mesi, Alvarez, Gomez

AUSTRALIJA: Rajan – Degenek, Sutar, Rouls, Behič – Leki, Muj, Irvin, Bakus – Makgri, Đuk

DRUGO POLUVREME

89. minut - Nestvaran promašaj Lautara Martineza! Mesi je predriblao celu odbranu, uposlio golgetera Intera, a ovaj katastrofalna promašuje, obrukao se sada Martinez. 

88. minut - Dobar napad Argentine, Lautaro Martinez koji je uneo svežu krv na teren je bio u lepoj poziciji, uputio udarac, ali lopta još jednom pored gola Rajana. Australija i dalje sanja o čudu.

81. minut - Auu kakav meč sada! Čudesan prodor Behiča, spasili su se sada Argentinci, sve je prošao Behič, ali ga u poslednjoj sekundi blokira defanziva gaučosa, ovo bi bio siguran gol.

77. minut - Goooooooool! Nema predaje! Australija se vraća u meč, Gudvin je raspalio iz očaja, a lopta nako odbitka u mreži Argentine. Delovalo je da je sve gotovo, ali možda je na pomolu nova senzacija na Mundijalu! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

74. minut - Taljafiko je uleteo sa levog beka u špic napada, ispratio kontru, ali njegov udarac je bio traljav, i odlazi pored gola koji čuva Rajan.

66. minut - Sada su se probudili Argentinci, osetili su da je rival moralno pao, vidi se po govoru tela Australijanaca da nemaju snage da se izdignu iz ove situacije. Mesi je sa nekoliko fenomenalnih driblinga i prodora napravio probleme kengurima, uspeo i da uputi udarac, ali ostaje 2:0 za Argentinu.

57. minut - Gooool! Hulijan Alvarez koristi poklon protivnika i donosi sada već ogromnih 2:0 Argentini. Katastrofalan kiks Australijanaca, gaučosi na pragu četvrtfinala. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

50. minut - Biće ovo formacijska promena, Lisandro Martinez ulazi umesto Papua Gomeza. Defanzivac za veznjaka, izgleda da Skaloni kreće u nastavku sa tri štopera i izgleda da će gledati da sačuva rezultat, uprkos tome što igra protiv velikog ausajdera.

46. minut - Glavni arbitar pokazuje da drugo poluvreme može da počne! 

PRVO POLUVREME

45 +2 - Nakon dva minuta sudijske nadokane Marčinjak označava kraj prvog poluvremena. Poluvreme bez mnogo sadržaja, gotovo da je gol Lionela Mesija bio jedini trenutak vredan pomena. Koliko su bojožljivo igrale obe ekipe svedoči i podatak da je ukupno viđeno tri šuta za celo poluvreme. "Gaučosi" su dva puta pretili Rajanu, a "kenguri" jednom Martinezu. 

44. minut - Ponovo su "gaučosi" oborili tempo, kontrolišu posed, sem lepog gola Mesija nisu pokazali ništa, ali imaju rezultat za četvrtfinale, to je ono što je jedino važno na velikim takmičenjima.

35. minut - Goooooooool! Strašan potez Lionela Mesija! Moralo je ovako prosto, 1000. meč u karijeri i lepotica fudbalskog majstora! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

29. minut - Gorostasni Sutar je odlično skočio nakon kornera, ali De Pol nekako blokira njegov pokušaj glavom. Štoper Australije i Stouka briljira na ovom šampionatu. Sigurno da će sa svojih 198 centimetara biti još u prilici da ugrozi gol Argentine nakon prekida u nastavku. 

23. minut - Odličan otpor Australije, očekivalo se bombardovanje njihovog gola, ali kompakta defanziva odoleva pod svim pritiscima, gaučosi potpuno bezopasni za sada. 

FOTO: AP/Tanjug

Tekst potpisa

17. minut - Konačno prvi šut na meču, Papu Gomez je oprobao udarac iz velike udaljenosti, ali bez veče opasnosti po iskusnog Rajana. Ljubitelji fudbala ga se verovatno sećaju iz vremena kada je igrao za Brajton, kada je ovaj golman briljirao na dresu popularnih "galebova" u Premijer ligi.

8. minut - Mesi je pretrpeo jedan težak udarac na sredini terena, završio je na travi, delovalo je da je u pitanju neka povreda, srećom po Argentince brzo se pridigla njihova fudbalska ikona i lider. 

5. minut - Mirna uvertira utakmice, barem na terenu, na tribinama nestvarna atmosfera, kao da se igra u Buenos Ajresu. Fantastičan ambijent prave strastveni Južnoamerikanci.

FOTO: AP/Tanjug

1. minut - Vežite se, polećemo! glavni arbitar pokazuje da meč može da počne! 

18:50 - SASTAVI: Argentina - Australija

FOTO: Printskrin/ FLash score

UOČI MEČA


Argentina je veliki favorit za pobedu nad Australijom u potrazi za snom Lionela Mesija da osvoji svoje prvo Svetsko prvenstvo.

FOTO: Tanjug/AP

Ali oni su, više od bilo koga drugog, naučili da ne potcenjuju autsajdera. Argentina je pretrpela jedan od najtežih udaraca u istoriji Mundijala svojim prvim porazom od Saudijske Arabije, ali je potom povratila svoju ravnotežu i savladala Meksiko i Poljsku u grupnoj fazi.

Australija, koja je rangirana 35 mesta ispod "gaučosa", već je nadmašila očekivanja kada je dva puta pobedila u grupi i izborila svoje mesto na stadionu "Ahmad Bin Ali" u Kataru za jednu od najvećih utakmica u svojoj istoriji.

Presrećni i iscrpljeni nakon što su tek drugi put stigli do nokaut faze Svetskog prvenstva, Australija će morati da igra utakmicu svog života kako bi savladala argentinsku ekipu koja pršti od talenat, kako u defanzivnoj, tako i u ofanzivnoj liniji.

FOTO: AP/Tanjug

Predvodnik cele ekipe je naravno Lionel Mesi, koje se nalazi u svom petom i poslednjem pohodu na trofej Svetskog prvenstva, kojim želi da parira svom velikom prethodniku u dresu sa brojem 10 - Dijegu Armandu Maradoni.

Mesi trenutno uživa u harmoniji sa navijačima, onako kako to nikada ranije nije bio sluča i uživaće u prilici da ih dodatno oduševi protiv "kengura".

FOTO: Tanjug/AP

Selektor Argentine Lionel Skaloni možda će se odlučiti za neke promene pred večerašnji duel protiv Australije, pa bi Lisandro Martinez mogao da bude u startnoj postavi na poziciji štopera, dok bi Nikolas Taljafiko došao umesto Markosa Akunje na poziciji levo beka.

Gol koji je postigao Hulijan Alvarez protiv Meksika mogao bi da mu donese mesto u startnoj postavi pored Lionela Mesija i Anhela Di Marije koji je pod znakom pitanja zbog povrede.

Mali broj promena mogao bi da napravi selektor Australije Grejem Arnold, verovatno u zadnjoj liniji pošto je Miloš Degenek na poziciji desnog beka uskočio protiv Danske i ugrozio mesto Natanijelu Atkinsonu i Franu Karačiću koji su bili starteri u prve dve utakmice u grupi.

Foto: AP

Večerašnja utakmica biće osma između Argentine i Australije, a u prethodnih sedam ''gaučosi'' su ostvarili pet pobeda. Australija je uspela da trijumfuje jednom i to u prvom meču između ove dve selekcije, a jedna utakmica je završena nerešenim rezultatom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)