NOVA FUDBALSKA REVOLUCIJA: Zašto su američke fudbalerke dobile 6,5 miliona dolara nakon što se muški tim plasirao u drugi krug Mundijala?

Novosti online

01. 12. 2022. u 12:27

KADA je Kristijan Pulišić na utakmici trećeg kola grupe B na Svetskom prvenstvu u Kataru savladao golmana Irana Alirezu Bejranvanda i tako odveo "jenkse" u drugi krug, najviše su se obradovale članice ženske fudbalske reprezentacije SAD.

НОВА ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: Зашто су америчке фудбалерке добиле 6,5 милиона долара након што се мушки тим пласирао у други круг Мундијала?

FOTO: EPA

Plasmanom u osminu finala Mundijala, muška fudbalska reprezentacija SAD obezbedila je najmanje 13 miliona dolara nagrade od FIFA, ali njihove koleginice iz ženskog tima dobiće polovinu tog novca, na osnovu dogovora koji su dve selekcije SAD sklopile ranije ove godine!

Taj dogovor iz maja ove godine podrazumeva da muška i ženska selekcija SAD dele novac od turnirskih nagrada na jednake delove. Ovo znači da će ženama ubuduće pripasti polovina novca koji zarade muškarci i obrnuto. 

U praksi, devojke su prošle mnogo bolje. Naime, iako su rezultatski mnogo uspešnije od svojih muških kolega, one su za titule svetskih šampionki na SP za žene 2015. i 2019. zajedno zaradile okruglo šest miliona - manje nego što im je zagarantovano plasmanom muške ekipe u drugi krug.

Štaviše, ceo nagradni fond ženskog SP 2019. godine iznosio je 15 miliona dolara, tek nešto više od ukupne sume koja će pripasti muškim ekipama za plasman u osminu finala.

Kolektivni dogovor između muške i ženske selekcije SAD posledica je tužbe koju je ženska ekipa podnela protiv Ju-Es sokera (Fudbalski savez SAD) zbog rodne diskriminacije.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)