VIKAO "ZA DOM SPREMNI!", NEGIRA POKOLJ U JASENOVCU, A SAD... Ponos Hrvata Josip Šimunić zbunjen zbog Srbije: Meni je to neobjašnjivo!

Novosti online

30. 11. 2022. u 19:55

FUDBALSKA reprezentacija Srbije je na Svetsko prvenstvo čiji je domaćin 2022. Katar otputovala sa velikim ambicijama, ali posle dva odigrana meča nije na onom mestu na tabeli na kome je želela, što je zbunilo čak i kontroverznog hrvatskog fudbalskog asa, Josipa "Džoa" Šimunića.

ВИКАО ЗА ДОМ СПРЕМНИ!, НЕГИРА ПОКОЉ У ЈАСЕНОВЦУ, А САД... Понос Хрвата Јосип Шимунић збуњен због Србије: Мени је то необјашњиво!

FOTO: FSS

Šimunić, koji je pre 44 godine rođen u Australiji, više puta je šokirao srpsku javnost svojim ponašanjem.

Ne samo zbog brutalnog starta nad Miralemom Sulejmanijem u utakmici između naše i hrvatske reprezentacije u Beogradu, već pre svega zbog svojih stavova koji se podudaraju sa onima iz Nezavisne Države Hrvatske, koja je, kao marioneta Hitlerove nacističke Nemačke organizovala i sprovela u delo ubijanje stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih.


Josip Šimunić je 13. novembra 2013. posle pobede nad Islandom u baražu za Svetsko prvenstvo uzeo mikrofon na stadionu "Maksimir" i pozvao publiku da sa njim skandira ustaški pozdrav "Za dom spremni!" (zbog čega ga je FIFA kaznila zabranom igranja na deset međunarodnih utakmica, a njegovu žalbu potom jednoglasnom odlukom sudija odbio Sud za sportsku arbitražu u Lozani).

Potom je, posle "javnog pokajanja" jer, navodno, "dugo nije živeo u Hrvatskoj, pa ne zna da bi takvo veličanje Hrvatske nekog moglo uvrediti" otišao korak dalje: jedan je od finansijera "dokumentarnog" filma iz 2016. "Jasenovac - istina", kojim se negira genocid koji je NDH počinila prema Srbima i drugima tokom Drugog svetskog rata.


Sada je govorio o Srbima na jedan drugi način.


I to za emisiju koju je organizovao "Večernji list", a povodom dešavanja u Kataru, gde je naša nacionalna selekcija posle poraza od Brazila odigrala 3:3 sa Kamerunom.

- Cilj u fudbalu je pobediti, naročito na Svetskom prvenstvu. Voditi 3:1, sa toliko kvalitetnih igrača i takva dva gola primiti, meni je to neobjašnjivo. Ne znam, možda nemaju dovoljno iskustva iz klupskog fudbala, Lige šampiona i drugih jakih ligaških nadmetanja, ali meni je to neobjašnjivo. Ne znam šta se dogodilo. Njihov selektor je rekao da su im se dva štopera povredila i tražila zamene. Opet, bez obzira na to, mislim da imaju dovoljno kvaliteta da zadrže prednost i pobede 3:1. Ali to se, nažalost, nije dogodilo. Ja uvek kažem da se greške događaju, ali treba naučiti iz njih. U njihovom slučaju, ako brzo ne nauče, onda će ići kući - rekao je Šimunić.

Na konstataciju voditeljke programa, Dee Redžić, da su "orlovi" možda "prebrzo zaključili da će napraviti nešto veliko, da su možda poleteli", Šimunić je ovako odgovorio:

- Uz svo poštovanje, ali... ne znam koji (njihov) igrač je izjavio da će biti svetski prvaci. Mislim, sve je to okej. Ali, ako ćemo biti ozbiljni i normalni, mislim da bi trebalo (reći): proći ćemo grupu, videćemo šta i kako dalje. Ne znam, nisam u glavama tih igrača, ne razumem takve izjave. Ali, dobro. Ako imaju toliko samopouzdanje, onda ne bi smelo da se dogodi ono što se dogodilo (protiv Kameruna), a na kraju krajeva, to je pokazalo da oni možda još nisu zreli za nešto veće.

Na kraju se, istina na vrlo kratko, osvrnuo i na čuveni prekršaj nad Miralemom Sulejmanijem.

Upitan da li je ikada s njim popričao o tome što se desilo, odgovorio je:

- Ne, nisam nikada.

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra sledeći meč grupne faze u petak od 20 časova po srednjoevropskom vremenu protiv Švajcarske, baš kada se sastaju i Brazil - Kamerun. I  te utakmice možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)