ISTORIJSKA ODLUKA FIFA: Ovo se dosad nije desilo ni na jednom Svetskom prvenstvu u fudbalu

Novosti online

29. 11. 2022. u 22:50

KADA u četvrtak, prvog dana decembra, bude istrčala na travnati tepih stadiona "Al Bajt", u Al-Koru, u Kataru, Francuskinja Stefani Frapar (38) ispisaće novo poglavlje u istorijatu Svetskog prvenstva u fdubalu.

ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА ФИФА: Ово се досад није десило ни на једном Светском првенству у фудбалу

Foto: Arhiva Novosti

Ovoj energičnoj sudiji pripala je čast da bude prva žena delilac pravde u prestižnom muškom takmičenju, i to na meču 3. kola grupe E, između Nemačke i Kostarike.


Francuzi su pre neku godinu imali običaj da kažu da je "Stefani predodređena da u svemu bude prva, kada je reč o fudbalu i suđenju". Bila je prva žena koja je u toj zemlji sudila jedan meč Druge muške fudbalske lige, a onda je to isto uradila i u Prvoj ligi.

Svoj prvi muški evropski meč sudila je u finalu Superkupa Evrope u avgustu 2019. godine između Liverpula i Čelsija u Istanbulu (2:2, pa jedanaestercima 5:4 za Crvene).

- Bilo je mnogo pritisaka u tom istorijskom trenutku. Ona i njene pomoćnice su ostale smirene i radile svoj posao. Imam najveći mogući respekt prema Stefani Frapar - izjavio je tom prilikom nemački trener Liverpula Jirgen Klop.

Stefani Frapar je bila i prva žena arbitar između dve muške ekipe u Ligi nacija 6. septembra 2020. između Malte i Letonije, a onda je prva sudila i utakmicu Lige Evrope 22. oktobra te godine između Lestera i Zorje. 

Stefani Frapar / FOTO: EPA/EFE

Stefani Frapar je rođena 14. decembra 1983. u mestu Erble u oblasti Val d'Oaz, tridesetak kilometara severno od Pariza. Fudbal je počela da igra sa šest godina u lokalnom klubu, a da deli pravdu mlađim kategorijama već sa 13. Prošla je sve kategorije, prvi meč muške Druge lige u Francuskoj sudila je 2014, a Prve lige 2019, između Amjana i Strazbura.

- To je, u isto vreme, privilegija, čast i odgovornost. Nadam se da će put koji sam prošla ohrabriti mlade devojke da počnu da sude - izjavila je tom prilikom junakinja ove priče.

Angažovala se i u borbi za mesto i prava žena u sportu. Zbog svega, dobila je 2019. Nacionalnu medalju za zasluge. Na terenu je ocenjuju kao hladnokrvnu i autoritativnu, s fantastičnim pregledom i osećajem za igru. Da je takva, svet će imati prilike da se uveri i na Mundijalu, na pomenutoj utakmici Nemačka - Kostarika. Nemcima treba pobeda, ali i trijumf Španaca nad Japanom. Ako se na toj drugoj utakmici ne desi da "crvena furija" uzme ceo plen, odlučivaće gol-razlika u grupi.

Ko s kim i kada igra, odnosno koji su parovi i kako izgleda kostur nokaut faze Svetskog prvenstva u fudbalu 2022 - pogledajte ovde.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)