"ČETNICI NA SVETSKOM PRVENSTVU!" Albanci zbog ovoga traže da FIFA kazni Srbiju?! (VIDEO)

Novosti online

29. 11. 2022. u 21:00

SRBIJA na Svetskom prvenstvu ima za rivale one reprezentacije koje im je žreb dodelio pred dolazak timova u Katar, ali ima i neke koji uopšte ne učestvuju na Mundijalu, ali uspevaju da se svojim neverovatnim zahtevima probiju u vesti velikih svetskih medija.

ЧЕТНИЦИ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ! Албанци због овога траже да ФИФА казни Србију?! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Tako je nedavna fotografija srpske zastave, iz srpske svlačionice (odnosno, svlačionice koja je dodeljena "orlovima" na utakmici protiv Brazila) izazvala gnev u albanskoj zajednici jer je na zastavi prikazana celovita teritorija Republike Srbije. Naravno, sa južnom srpskom pokrajinom, Kosovom i Metohijom, kao njenim sastavnim delom.


Pisale su se žalbe FIFA, dolazili strani novinari na konferencije izabranika Dragana Stojkovića, pa njih, a potom i samog Piksija, pitali da li strepe od kazne svetske kuće fudbala. Nisu nasedali "orlovi" na provokacije, ne želeći da se pravdaju za stav "da je naše ono što je naše", ali...


Sada je na red došla druga faza pritiska, i to još neverovatnija.


Naime, iz Dohe je na društvenim mrežama osvanuo snimak kako srpski navijači u Kataru, u jednom kafiću, pevaju pesmu "Veseli se srpski rode".


Iako su reči te pesme klasične rodljubive (tekst glasi: "Ogrijalo Sunce sa Kosova polja ravna, zasijale svetinje iz vremena davna. Refren: Veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode. I zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića. I zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice. Nek’ se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije; (zatim) Odjeknula zvona sa starih Dečana, ovo je zemlja Lazara i Stefana; (zatim) Refren, pa; Ovdje su grobovi slavnih predaka, Što odbraniše svetu vjeru od Turaka") na društvenim mrežama počela je albanska kampanja da se zbog toga kazni fudbalska reprezentacija Srbije.


I to uz obrazloženje, da se ne sme dozvoliti "četnička, rasistička kampanja" (?!).


Jedna od Albanki je ovako apelovala da FIFA preduzme stvari u svoje ruke što se tiče Srba:


- Prvo ekipa, a sada navijači pevaju četničke rasističke pesme. Da li srpski fašizam ikada staje? Zna li on za granice, FIFA? - poručila je, dopisavši "Što je dosta, dosta je"

Kakve veze imaju četnici sa pomenutim stihovima, gde je fašizam u voljenju istorije svog naroda i kako nekome padne na pamet da sve ovo stavi u isti koš... ostaje misterija. Ili je, zapravo, sve vrlo, jednostavno, čim za cilj ima prijavljivanje Srbije nekoj međunarodnoj instituciji.

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra sledeći meč grupne faze u petak od 20 časova po srednjoevropskom vremenu protiv Švajcarske, baš kada se sastaju i Brazil - Kamerun. I  te utakmice možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)