PA, GDE STE POŠLI... Stranci probali da na "albanski način" provociraju Tadića i Sergeja, a Srbi - pitanjem o svađi u reprezentaciji

Novosti online

29. 11. 2022. u 16:23 >> 16:25

SRBIJA i Švajcarska će na Svetskom prvenstvu u fudbalu igrati svoj odlučujući meč u petak, a dan nakon što su "orlovi" ispustili dva gola prednosti protiv Kameruna, na red je došlo redovno obraćanje za javnost naše nacionalne selekcije. Njega ste mogli uživo da pratite uz portal "Novosti", a ono je bilo više nego zanimljivo.

ПА, ГДЕ СТЕ ПОШЛИ... Странци пробали да на албански начин провоцирају Тадића и Сергеја, а Срби - питањем о свађи у репрезентацији

FOTO: N. Iljukić

Podsetimo, najpre je Srbija izgubila od Brazila u Lusailu, a onda je odigrala nerešeno protiv Kameruna, pa joj je ostala još samo jedna šansa, u petak protiv Švajcarske, da osvajanjem tri boda izbori plasman u nokaut fazu.

Iako je želja mnogih iz ovdašnje javnosti bila da se, na temu aktuelne situacije, Dragan Stojković Piksi obrati posle prespavane noći, to svakako neće biti slučaj, jer je ranijim, vrlo detaljnim planom, predviđeno da se selektor obraća samo dan pred meč i neposredno po odigravanju utakmice.

Pred predstavnicima medija su se pojavili kapiten "orlova" Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić.

Provokacije stranih novinara

Prvo je engleski novinar pitao veznog igrača Lacija kako se nosi sa pritiskom pred važan meč koji sledi, a imajući u vidu napet duel sa Švajcarskom na prošlom Mundijalu:

- Pritisak je bio i pred prošlu utakmicu (s Kamerunom). Ne gledamo na ono što je bilo pre, moramo da pobedimo. Tako ćemo krenuti od prvog minuta - rekao je Milinković Savić.

Insistirao je novinar "Garidijana" da o pritisku od pre četiri godine govori i Tadić.

- Jeste, bio je veliki pritisak tada. Ali, treba da se fokusiramo samo na fudbal, da probamo da pokažemo da igramo bolje od njih, pa ko je bolji neka pobedi - gospodski je odgovorio kapiten fudbalske reprezentacije Srbije.

Englez "nije dao" mikrofon nikome dok još malo ne priča o pritisku, pa je tražio da Tadić prokomentariše da li misli da će Švajcarcima biti psihički teško u petak:

- Igramo svaku utakmicu pod velikim pritiskom, i u klubu i u reprezentaciji. Mislim da su i naši i njihovi igrači navikli na pritisak, pa jeste da je pitanje ko će s time bolje da se nosi, ali isto tako, pravo pitanje je ko će bolje da igra fudbal (osmeh). Zato što... to je najbitnije. Ko će doći do boljeg rezultata - rekao je Dušan Tadić.

Švajcarski novinar iz Ciriha je tada "preuzeo reč", pa je naše asove pitao da li očekuju opet neke provokacije (kao što su švajcarski fudbaleri albanskog porekla, Džaka i Šaćiri, radili na Mundijalu u Rusiji, prim. aut).

- Nama je fudbal najvažniji. Mi treba da gledamo da od prvog minuta krenemo hrabro, snažno, da im pokažemo da smo došli na utakmicu da uzmemo tri boda, pobedimo i odemo dalje - kratko a jasno je odgovorio Milinković-Savić.

Poslednje pitanje stranaca na ovoj konferenciji za štampu bilo je šta Srbima drži samopouzdanje pred meč sa Švajcarskom. "SMS" se samo nasmejao i rekao kapitenu "'Ajde ti", a Dušan Tadić bez oklevanja rekao:

- Samopouzdanje nam daje ovih godinu i nešto dana koliko smo zajedno sa selektorom Stojkovićem. Igrali smo dobar fudbal, pobeđivali, igrali dobro i kada nismo pobeđivali. Dobra je atmosfera u ekipi, veliko je zajedništvo, gajimo dobar stil fudbala i otuda samopouzdanje - odgovorio je Tadić.

Pomenuti Englezi i Švajcarci su, potom, hteli od srpskih novinara da "iščačkaju" nešto na temu pomenutih provokacija sa prethodnog šampionata planete i eventualnom ponavljanju istih, pa su dobili kratke, a korektne odgovore.

 

Zašto se napadalo na 3:1 i šta je istina o "svađi u reprezentaciji"

Prvo "srpsko" pitanje srpskim fudbalerima bilo je da li bi, pred Mundijal, prihvatili situaciju u kojoj su, da im pobeda u 3. kolu donosi nokaut fazu:

- Veliki je put pređen od prvog dana, prvog okupljanja sa selektorom. Prvo smo hteli da se plasiramo, a kada smo videli s kim smo u grupi, znali smo da će poslednje kolo biti važno - rekao je Sergej, a Tadić uz veliki osmeh, vrlo siguran da "orlovi" mogu da pobede Švajcarsku, uzviknuo:

- Sa obe ruke! (bismo prihvatili ovu situaciju)

Na pitanje kako je ekipa reagovala na remi, kapiten je ovako sumirao jučerašnje utiske:

- Sigurno da nije prijatno kada ispustiš 3:1, jer želiš da pobediš i na treningu, ne samo na takmičenju. Naravno da nisi zadovoljan nerešenim rezultatom, ali bilo je dobrih stvari, bezbroj kolosalnih šansi, trebalo je da postignemo više pogodaka. Naravno, one golove što smo primili... to ne treba da nam se dešava. Tu mislim na sve, od napadača, preko veznog reda do odbrane. Svi smo čekali da vidimo kako će se meč Brazila (i Švajcarske) završiti, to nam je (pobeda Brazila) malo popravilo utisak, jer imamo sve u svojim rukama i... do nas je. Treba nam pobeda u poslednjem kolu, tako da smo zadovoljni zbog toga- rekao je Tadić.

Sergej je potom upitan kako se bi objasnio situaciju kada je prokockaao lob, pri rezultatu 3:1, a Tadić da prokomentariše da li samopouzdanje pada posle ispuštena dva gola prednosti:

- Da je bilo i pri rezultatu 0:0, ja bih isto ono uradio, jer mi je tako lopta padala. Imao sam utisak da bi me, da sam nastavio ka golu, stigli, pre svega levi bek njihov. Nije to bio pad koncentracije, niti opuštenost zbog 3:1, već bih isto uradio i na 0:0 - rekao je Milinković Savić, dok je kapiten "orlova" ovako odgovorio:

- Mislim da je bitno kako smo igrali. Bilo je dosta dobrih momenata, naravno i loših. Slično smo imali i protiv Iraca, tamo smo odigrali 1:1 a odigrali smo dosta dobru utakmicu i onda nam je u Lisabonu trebala pobeda. Tako je i sada, trebalo je ovu utakmicu (s Kamerunom) da pobedimo možda 5:2, 4:2, nebitan je rezultat, ali trebalo je. Ekipa sada samo treba da bude pozitivna, držimo se zajedno. Nikad nije bila bolja atmosfera među igračima, a moramo da verujemo da ćemo da prođemo dalje.

Sledeće sa čime su se naši fudbaleri suočili bila je znatiželja da li su sami želeli da daju četvrti gol, na 3:1, ili ih je selektor na to nagovorio, pa su potom primljena dva gola:

- Jednostavno, protivnik je tada promenio sistem, počeo je da igra 4-2-4, uveli su Abubakara. U tim situacijama dođeš to toga da ne možeš unazad da ideš s loptom, već ka suparničkom golu. Imali smo tih nekoliko situacija, u kojima smo mogli da postignemo 4. i 5. pogodak, nismo učinili to, a morali smo... Jednostavno, moramo bolje da se organizujemo kada napadamo, da imamo kontrolu kako stojimo, da kontrolišemo njihove igrače. Jer su njihovi igrači, da kažem, više se kockali, ostali "gore". Tu moramo da se bolje organizujemo, mi između nas... Zato smo i rekli da mora da bude između nas na terenu mnogo bolja komunikacija, da ne dođemo u situacije u koje smo došli - rekao je Dušan Tadić.

Sergej Milinković Savić i Dušan Tadić u Kataru, pred meč Srbija - Švajcarska / FOTO: N. Iljukić

On je dodao da "nikad nije vladala ovako dobra atmosfera u reprezentaciji, a u njoj je godinama", te da su, zbog mesta na kome su igrači stacionirani, koji sekund pre TV prenosa mogli da čuju da se nešto dešava na meču Brazil - Švajcarska, pa se tako i prevremeno radovao poništenom golu Brazilaca, ali se potom i radovao njihovoj pobedi.

Milinković Savić je potom odgovorio na pitanje o stanju zgloba:

- Zglob je mnogo bolje. Imao sam problem na utakmici sa Brazilom, ali radio sam svaki dan terapije s momcima zaduženim za to, imao sam i specijalnu traku na meču sa Kamerunom, ali dosta sam bolje i biću spreman - naglasio je "SMS".

Dušan Tadić je zatim upitan koliko je zadovoljan svojom formom na Mundijalu:

- Uvek težimo ka boljem. Protiv Brazila nismo imali priliku da pokažemo kvalitet, jedini pojedinac koji se istakao u našoj ekipi je golman, Vanja (Milinković Savić). Bilo nam je jako teško, uglavnom smo se branili i teško je bilo istaći se (u napadu). U drugoj utakmici je bilo i dobrih i loših stvari, ali je važno šta uradiš za ekipu - rekao je Tadić.

Njih dvojica su se potom saglasili da se ekipa nada da je zaslužila sreću i da će "sve biti kako treba" protiv Švajcarske. 

- Oni su jako dobro organizovani, trkačka su ekipa, ali imaju i dobru timsku organizaciju, dosta dobro se brane... Kao tim su dosta dobri - prokomentarisao je Tadić "sajdžije".

On i Sergej su zatim prokomentarisali "formu veznog reda", za koju su rekli da napreduje iz meča u meč.

- E, sad, šta bi možda moglo da bude bolje... Eto, možda bolja komunikacija među igračima, pogotovo kada napadamo. To smo govorili sada međusobno - rekao je Dušan Tadić.

On je na kraju još jednom morao da priča o atmosferi u ekipi, jer je upitan da prokomentariše glasine u Srbiji da postoji "svađa među igračima", kao i "svađe na relaciji igrači - selektor".

- Ponoviću, otkad sam ja u reprezentaciji, nikada nisu bili ovako dobri odnosi - nije ostavio dilemu Dušan Tadić.

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra sledeći meč grupne faze u petak od 20 časova po srednjoevropskom vremenu protiv Švajcarske, baš kada se sastaju i Brazil - Kamerun. I  te utakmice možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)