PIKSI, NISI VIŠE JEDINI: Aleksandar Mitrović je uradio nešto što je samo selektoru pošlo za rukom

Novosti online

29. 11. 2022. u 09:49

ALEKSANDAR Mitrović se još jednim golom upisao u istoriju srpskog fudbal.

ПИКСИ, НИСИ ВИШЕ ЈЕДИНИ: Александар Митровић је урадио нешто што је само селектору пошло за руком

FOTO: Tanjug/AP

Naime, nakon što je postao najbolji strelac državnog tima svih vremena, a protiv Kameruna je taj broj podigao na 51 pogodak, Mitrogol je stigao aktuelnog selektora po jednoj stavci kojom je samo Dragan Stojković mogao da se ponosi u istoriji našeg fudbala.

Piksi je bio do juče jedini igrač od SFRJ do Srbije koji je bio strelac na dva Mundijala. Aktuelni selektor je 1990. dao dva gola Špancima, a osam godina kasnije na prvenstvu u Francuskoj je bio strelac protiv Nemačke. Dok je Mitrović pogodio protiv Švajcarske pre četiri godine u Rusiji, a onda se upisao i juče protiv Kameruna.

FOTO: Tanjug/AP

 

Nije Jugoslavija tako retko igrala na Mundijalima, mada nije bila ni redovan akter. Ali je interesantno da niko nije uspeo pre Piksija da se upiše u strelce na dva šampionata.

Na prvom šampionatu su golove davali Mitić, Tomašević, Ognjanov, Bobek, Čajkovski, na narednom Milutinović, Zebec, Pataković, Veselinović, onda Skoblar, Galić, Jerković, da bi posle 1962. plasmani postajali sve ređi, 12 godina se čekalo na naredni put na prvenstvo. Od 1962. pa sve do 2006-2010. nijedna generacija nije uspela da poveže dva Mundijala.

Kada su rekordi u pitanju, najviše golova na jednom SP za naš tim dao je Dražan Jerković, četiri puta je bio strelac 1962. godine i podelio je sa još petoricom fudbalera zvanje Zlatne kopačke.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)