HRVATI OPTUŽENI ZA RASIZAM NA MUNDIJALU: Sramno vređanje Borjana odjeknulo u svetu! Francuzi najglasniji

Novosti online

28. 11. 2022. u 21:08

FUDBALSKE reprezentacije Hrvatske i Kanade sastale su se u ukviru drugog kola grupne faze Mundijala. Pored lepih golova i uzbuđenja na terenu, meč su obeležile i sramne scene sa tribina, i uvrede koje je doživeo čuvar mreže Kanađana i Crvene zvezde - Milan Borjan.

ХРВАТИ ОПТУЖЕНИ ЗА РАСИЗАМ НА МУНДИЈАЛУ: Срамно вређање Борјана одјекнуло у свету! Французи најгласнији

Foto: RTS printskrin

Njemu su hrvatski navijači skandirali "ustašo", a na tribinama je viđen i transparent koji vređa njegovu suprugu.

Takođe, posebnu pažnju privukla je zastava "Džon Dir", koju su razvili, a na kojoj je pisalo "Knin 95", a slogan kompanije "Ništa ne beži kao Dir" su prepravili, tako da su umesto zadnje reči napisali "Borjan".

"Džon Dir" je inače najpoznatija marka traktora na svetu, a navedeno prevozno sredstvo simbol je masovnog bega Srba tokom akcije Oluja.

Tada je u kolonama oko 200.000 Srba napustilo ta područja, a među njima je bio i sedmogodišnji Borjan.

FOTO: TANjUG/VLADIMIR DIMITRIJEVIĆ

Francuski fudbalski portal "So Fut" objavio je članak u kojem piše da je Borjan na utakmici protiv Kanade bio žrtva rasizma hrvatskih navijača.

- Golman Crvene zvezde morao je igrati uprkos provokacijama Hrvata sa tribina. Morao se suočiti sa rasističkim pesmama koje su mu pevali protivnički navijači. Govorili su mu da je ustaša te su glorifikovali fašistički i protivsrpski režim koji je vladao u Hrvatskoj. Tu glorifikaciju etničkog čišćenja propratili su i sa više od 2500 uvredljivih poruka - piše "So Fut", prenosi "Indeks.hr".

FOTO: Tanjug/AP

Ipak, Borjan je pronašao način da odgovori na provokacije tako što je tokom utakmice navijačima Hrvatske često pokazivao tri prsta što je inače srpski pozdrav.

Nastup u Kataru je sigurno bio vrhunac Borjanove karijere koji je po njegovu žalost okončan već u grupnoj fazi.

I Milanova supruga Snežana bila je na udaru hrvatskih navijača.

- Slušala sam skandiranje svog imena na Svetskom prvenstvu! Nije da nemam iskustva sa tim, ali nisam očekivala da će se moja ime oriti na Kalifa stadionu na Mundijalu! Nema te agresije, nacionalizma i primitivizma koji su jači od ovog zagrljaja i ovolike ljubavi! - napisala je Snežana uz sliku sa sinom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)