SRBIJA MORA DA POBEDI ŠVAJCARSKU, ALI... Trijumf možda ne bude dovoljan, evo i zašto! "Orlovi" možda prođu dalje i žrebom

Novosti online

28. 11. 2022. u 19:57

SRBIJA je verovala da će Brazil da dobije Švajcarsku, to se i desilo. Ali, želja cele nacije da "orlovi", u slučaju pobede protiv "sajdžija". preskoče selekciju Murata Jakina na drugoj poziciji na tabeli - ne samo da je zasad samo želja, već možda ne bude sama po sebi dovoljna.

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

FOTO: Tanjug/AP

Naime, ne zavisi sve isključivo od izabranika Dragana Stojkovića Piksija koji će morati da osluškuju šta se dešava u duelu Kameruna i Brazila.

Poznato je da se u slučaju istog broja bodova (to može da se desi ako Srbija pobedi Švajcarce, a Kamerun savlada Brazil) prvo gleda gol-razlika u celoj grupi. Što se tog segmenta tiče "neukrotivi lavovi" su trenutno bolji od Srbije. Naša selekcija posle dve runde je na 3:5, a afrička reprezentacija - 3:4.

To znači da Srbija mora da dobije Švajcarsku većom razlikom nego što Kamerun pobedi Brazil. Ukoliko "orlovi" slavili sa jedan razlike, a isto to učini i tim Rigoberta Songa onda bi dalje prošli Brazil i Kamerun.

U slučaju da Srbija slavi pobedu od dva ili više golova razlike, a Kamerun pobedi sa jednim, onda bi mi uz južnoameričku selekciju prošli dalje.

Olakšavajuća okolnost je ta što ni Brazil nije obezbedio prvo mesto, pa nema prostora za neke kalkulacije. Titeovi izabranici imaju gol razilu 3:0, a Švajcarska 1:1. Ipak, scenario da "selesao" ne bude prvi je malo verovatan.

Odlučuju žuti i crveni kartoni, ili žreb?!

Dodatna komplikacija nastaje ako Srbija i Kamerun ostvare pobede uz isti broj datih golova, a da kamerunska pobeda bude samo s jedan razlike (npr. "orlovi" pobede 2:0, Kamerun sa 2:1, ili bude 3:0 za Srbiju, a 3:2 za Kamerun).Tada bi Srbija i Kamerun završili prvu fazu i sa istim brojem bodova (četiri) i sa istom gol-razlikom.

U tom slučaju bi odlučivao najpre broj žutih i crvenih kartona (tzv. fer-plej bodovi; cilj je imati ih što manje, a donose ih - žuti karton 1, dva žuta kartona jednom igraču - 3 boda, direktan crveni karton 4. žuti pa direktan crveni karton - 5.)

Ako i po tome Srbija i Kamerun budu izjednačeni, žreb će odlučiti ko ide dalje. FIFA bi ga obavila, a u žrebu bi se našle kuglice sa imenima "orlova" i "sajdžija", pa koja bude izvučena, ta bi išla u nokaut fazu Svetskog prvenstva.

Podsetimo, Srbija i Švajcarska igraju u petak od 20 sati, a tada će početi i meč Brazil - Kamerun. Pratite oba meča, i sve drugo vezano za Mundijal, na sportskim stranicama portala "Novosti".

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)