URUGVAJ IMA ČETIRI ZVEZDICE NA GRBU: FIFA je pokušala da im "skine" dve, ali nije uspela, pročitajte istoriju ovog "Rata zvezdica" (FOTO)

Novosti online

28. 11. 2022. u 19:00

FUDBALSKA reprezentacija Urugvaja u ponedeljak će utakmicom protiv Portugala zatvoriti drugo kolo takmičenjama po grupama na Mundijalu u Kataru. Svi ljubitelji fudbala dobro znaju da su nebesko-plavi dva puta osvajali Svetska prvenstva, prvi put u Montevideu kada su prethodno u polufinalu protiv Moše, Tirketa i još devet srpskih reprezentativaca imali pomoć sudija i lokalnog policajca, a drugi put u Riju kada su šokirali Brazilce na slavnoj Marakani. Ali, zašto onda "urusi" na grbu imaju prišivene četiri zvezdice?

УРУГВАЈ ИМА ЧЕТИРИ ЗВЕЗДИЦЕ НА ГРБУ: ФИФА је покушала да им скине две, али није успела, прочитајте историју овог Рата звездица (ФОТО)

Foto: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

FIFA je vrlo striktna po pitanju dodavanja zvezdica na grbove nacionalnim timova, pa je tako na Mundijalu u Rusiji zabranila dresove Egipta koji je, u čast sedam titula šampiona Afrike, imao sedam petokraka na svom grbu.

Zašto Urugvaj ima četiri zvezdice na grbu

Brazil ih ima pet, jer je pet puta osvajao planetarne šampionate, Francuzi su u Moskvi 2018. prišili drugu, ali Urugvajci, čini se, imaju dve viška?

Da bi se dobio odgovor na ovo pitanje treba upaliti vremeplov i vratiti se u vreme pre prvog Mundijala, u dvadesete godine prošloga veka.

Selekcija Urugvaja osvojila je dve titule olimpijskih šampiona u fudbalu, 1924. u Parizu i 1928. u Amsterdamu. 

Ono što ova dva fudbalska turnira na OI razlikuje od svih potonjih je to što su u vreme odigravanja bili najjača fudbalska takmičenja na svetu, a i od njih i od prethodnih razlikuje ih to što su, iako deo Olimpijskih igara, organizovani u saradnji FIFA i lokalnih fudbalskih asocijacija (1924. FS Francuske, 1928. FS Holandije). Međunarodni olimpijski komitet pristao je na uslove FIFA da se ne meša u organizaciju.

Slična stvar u organizacionom timu je bila i u Antverpenu 1920. kada je domaćin Belgija osvojila turnir, s razlikom što tada nije bio dozvoljen nastup profesionalcima. Na prvih pet olimpijskih fudbalskih turnira učestvovali su isključivo amateri, a posle osnivanja Mundijala FIFA odigrano je još nekoliko fudbalskih turnira na OI sa profesionalnim učesnicima, ali zbog nesuglasica u organizaciji između FIFA i MOK, Međunarodna fudbalska federacija ih ne uzima u obzir. Zato je Urugvaj 1992. samoinicijativno na grb dodao dve zvezdice, a FIFA i KONMEBOL se nisu žalili.

A malo je nedostajalo da se FIFA predomisli i ukine ovo pravo Urugvaju. Štaviše, to je početkom ove godine i pokušala da uradi. prošle godine procureli su mejlovi proizvođača opreme u kome obaveštavaju FS Urugvaja da im je iz FIFA naloženo da naprave novu garnituru dresova "urusima" sa dve zvezdice na grbu, umesto četiri.

Urugvajci su pokrenuli pravnu borbu, koja je konačno 30. maja ove godine rešena u njihovu korist. 

FOTO: fifa/printskrin

"U slučaju da olimpijski fudbalski turnir bude odigran u skladu sa njenim pravilnikom, FIFA će priznati ovaj turnir kao svetski fudbalski šampionat" - piše u dokumentu koji je potpisala Međunarodna fudbalska federacija. 

FIFA je bila suočena sa dokmentima u kojima je priznavala Urugvajcima šampionsko zvanje, uključujući i nekoliko memorabilija koje ponosno izlaže u svom muzeju u Cirihu. Tako, u sekciji gde su prikazana olimpijska zlata južnoameričke zemlje jasno piše da je "Urugvaj osvajanjem ovih dveju medalja i kasnijim zlatom sa prvog Mundijala, ostvario het-trik titula Svetskog šampiona".

Takođe, FIFA računa olimpijske fudbalske turnire iz 1924. i 1928. godine kada navodi Urugvaj kao rekordera u broju uzastopnih utakmica bez poraza na FIFA svetskim prvenstvima: 

- Pre poraza od Mađarske (u polufinalu SP 1954 prim. nov.), Urugvaj je u periodu od 30 godina bio neporažen na 21 utakmici u okviru svetskih šampionata, dva olimpijska turnira i tri Svetska kupa - piše u najavi meča za treće mesto sa Austrijom koja je izložena u Muzeju FIFA u Cirihu.

Na kraju, FIFA je u svom muzeju izmežu ostalih memorabilija, izložila i džepni sat nekadašnjeg reprezentativca Urugvaja Pedra Petronea. Pločica sa naptisom ispod sata ispisuje:

- Petroni je bio svetski fudbalski šampion tri puta, a postizao je golove za Urugvaj 1924. i 1928. godine.

Uostalom, stariji ljubitelji fudbala se možda i sečaju da je to čak bilo nepodeljeno mišljenje u svetu fudbala sve do 1954. godine kada je izašla knjiga "Čudesna istorija Svetskog kupa", nekadašnjeg prvog čoveka FIFA Žila Rimea, u kojoj je on, otac Mundijala, pokušao da se ogradi od sje i uloge FIFA u organizaciji fudbalskih turnira na olimpijadama 1924. i 1928. 

Ulje na vatru dolio je zloglasni Sep Blater koji je 1980, dok je obavljao ulogu Generalnog sekretara Međunarodne fudbalske asocijacije, naručio da se napiše knjiga "Vek fudbala" u kojoj je napisana laž da su na fudbalskim turnirima na svim olimpijskim igrama igrali isključivo amaterski igrači i da tako osvajači mogu da ponesu samo titule "amaterskih prvaka sveta".

Rimea i Blatera je raskrinkao istoričar Pjer Arigi u svojoj knjizi pod nazivom "Trideset i šest laži Žila Rimea: Kritika uticajne  knjige 'Čudesna istorija Svetskog kupa'".

Zahtev iz 1992. podneo je fudbalski novinar i istoričar Atilio Garido koji je dokazao da je FS Urugvaja posle OI u Parizu prosledio FIFA zvaničan zahtev da se tituliše kao "Svetski šampion sa OI u Parizu iz 1924". Slično su prosledili i četiri godine kasnije, samo sa izmenom reči Pariz u Amsterdam i promenom godine. FIFA se složila sa oba ova zahteva 1925, odnosno 1929. godine.

Garido je 1992. godine na Kongresu FIFA u Cirihu uspeo da izgura svoj zahtev da se Urugvaj prizna kao zvanični četverostruki osvajač šampionata sveta u fudbalu pod okriljem FIFA, u skladu sa "smernicama vremena".

FOTO: fifa/printskrin

Na kraju, Urugvaj je posle dugotrajne borbe, čini se definitivno, uspeo da se izbori za pravo na četiri zvezdice koje je ponosno nosio na Mundijalima 2002, 2010, 2014 i 2018, pa sada i ove 2022. godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)