POSLE PROVOKACIJE ZA PIKSIJA: Selektor Stojković otkrio šokantan detalj iz ekipe "orlova" pred meč Srbija - Kamerun

Novosti online

27. 11. 2022. u 16:52 >> 16:56

SVETSKO prvenstvo u fudbalu je u punom jeku u Kataru, a kako se približila i utakmica Srbija - Kamerun, drugi put na ovom Mundijalu meč svojih pulena najavio je selektor "orlova", Dragan Stojković Piksi. I to uz nekoliko izuzetno zanimljivih detalja, a jedan i prilično šokantan.

ПОСЛЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ЗА ПИКСИЈА: Селектор Стојковић открио шокантан детаљ из екипе орлова пред меч Србија - Камерун

Foto: Printskrin/Twitter/@FSSrbije

Prvo pitanje za selektora Stojkovića i golmana Vanju Milinkovića Savića bilo je od strane jednog stranog novinara i odmah je prekinuto, usred rečenice "Šta mislite o istrazi FIFA o zastavi Kosovo..."

- Sledeće pitanje, sledeće pitanje! - pokazao je Piksi novinaru da "promeni ploču".

Provokacija na temu "Kosovo je Srbija"

Podsetimo, dan ranije je novinar američke novinske agencije "Asošijejted pres" pitao srpske reprezentativce "da li su svesni" da će se Fudbalski savez (samoproglašene države) 'Kosova' - žaliti što su Srbi u svojoj svlačionici razvili zastavu "Nema predaje" (na kojoj je prikazana cela teritorija naše države).

Taj novinar je odmah "poslat na svoje mesto", brzom intervencijom iz tabora "orlova", a ovoga puta je selektor Srbije sve rešio.

Piksi otkrio šok-detalj

O očekivanju od narednog meča, Stojković je najpre rekao:

- Situacija (kadrovska) je bolja nego što je bila. Izgubili smo i mi i oni, pa će ambicije biti velike. Utakmicu ćemo pripremiti na najbolji mogući način i videćemo ko je bolji.

O stanju povređenih, a pre svega Filipa Kostića, bio je spreman da kaže sledeće:

- Situacija nije odlična da bih bio prezadovoljan, ali sam i te kako zadovljan u odnosu na ono što smo imali pre nekoliko dana, ili prošle nedelje. Situacija jeste bolja, to me raduje. Kostić je odradio poslednja dva treninga sa ekipom i biće u konkurenciji za tim. Intenzitet kojim je radio, pokazuje da bi trener mogao da računa na njega, što nije bio slučaj pre tri, četiri ili pet dana. Videćemo i da li će igrati.

O razlogu za lošu igru protiv Brazila, Stojković je otkrio ovo, na osnovu analize:

- Previše smo se trošili ni za šta. Pretrčali smo više od Brazila, a ispalo je kao da tih pola sata u drugom delu nismo postojali. Mislim, 160 izgubljenih lopti ili promašenih dodavanja smo imali, pa je sa takvim "učinkom" apsolutno nemoguće da nekog dobijete. Nismo bili kompletna ekipa na terenu, upravo zato što smo imali kadrovske probleme. Da nismo, bila bi to totalno druga priča, drugačija slika Srbije u svih 90 minuta, ne samo tih 45. Ali, dobro, Bože moj... To što smo uradili u poslednja dva dana me jako raduje. Mislim tu na intenzitet rada, jer su igrači potpuno odgovorno, pozitivno odgovorili na sve, i u fizičkom i tehničkom smislu, što ohrabruje, jer pokazuje da se vraćamo kada je najvažnije.

Tada je Piksi otkrio i nešto što je dosad bila tajna:

- Od dolaska u Katar, moram da vam kažem... imali smo sedam ili osam igrača koji uopšte nisu bili u trenažnom procesu! Nisam mogao javno o tome da govorim (pred meč sa Brazilom), jer bi onda ceo svet znao. A za mene je to bilo vrlo zabrinjavajuće. Neko me je od vas pitao za osmeh, rečenica je bila "Selektore, ne vidimo na Vašem licu uobičajeni osmeh?", pa nisam mogao da kažem tada, ali, eto, sada znate. To je razlog. Na kraju krajeva, osmeh se polako vraća. Bolje je nego što je bilo!

Golman Vanja Milinković Savić, selektor Dragan Stojković i portparol FSS-a Milan Vuković pred meč sa Kamerunom / Foto: N. Iljukić

Vanja Milinković Savić je upitan šta misli o svom kamerunskom kolegi, Onani, a šta o samom rivalu koji čeka "orlove":

- Onana je izuzetan golman. Na početku sezone morao je (u klubu) da zameni jednog takođe odličnog golmana, Handanovića. Izborio se savršeno sa pritiskom. Zaista mislim o njemu sve najbolje. Što se reprezentacije Kameruna tiče, uradili smo video-analizu, pa ćemo videti kako će biti. Ne mogu da kažem da li ću imati manje ili više posla nego protiv Brazila, mi smo se spremali kako treba. U ekipi je atmosfera odlična, nije nas poljuljao poraz od Brazila, potpuno smo se posvetili sledećoj utakmici.

Selektor Stojković uverava da je ekipa spremna za predstojeći izazov.

- Igrači su posvećeno radili, potpuno su okrenuti onome što sledi. Mi smo već ovu vrstu utakmica igrali, nema potreba objašnjavati. Ali, da bi se pobedilo, moraš biti bolji, moraš dati gol više od protivnika. Nadam se da ćemo biti pravi, odigrati dobru, takmičarsku utakmicu, da ćemo biti posvećeni. Očekujem da će Srbija biti na nivou na kome želim da bude. A i sutra se ništa ne završava, već samo uvod u ono što sledi, utakmicu sa Švajcarskom.

Piksi je potom na slikovit način počeo da zaključuje ovo obraćanje:

- Nadam se da ćemo našim stilom igre da ukrotimo "lavove" (nadimak reprezentacije Kameruna), što nije lako, jer su to ozbiljne, snažne životinje, nije prijatno sresti se sa njima. Ali, nadam se da ćemo pokazati pravo lice.

"Bila je strahovita konfuzija"

Upitan da li ga brine činjenica da neki naši igrači nisu dugo nastupali, selektor Stojković je, još dok je pitanje trajalo, klimao glavom:

- Naravno da me brine, i te kako, kada neko ne igra mesec dana, ali... Šta je tu je. Na neke stvari ne možete da utičete. Ono što mogu da kažem, to je da ćemo izaći sa najjačim timom. Tu nema dileme, nema pokušaja, to je već odlučeno. To je moj stil rada, tako radim. Prvi put u mojoj karijeri sam imao drugačiji slučaj pred meč sa Brazilom. Bila je strahovita konfuzija, možda jednog dana objasnim kakvo je to stanje bilo... Ali, dobro. To je bilo, sada sledi 90 minuta. Ne pet, šest sati, sve staje u to. Treba ostati pozitivan, mi jesmo pozitivni i idemo samo napred. Prošlo je šta je prošlo, i dobro je što je Brazil iza nas. Sada nas čekaju ekipe s kojima se sada bukvalno lice u lice sudaramo, da probamo da ostvarimo ono što želimo.

Na kraju konferencije za štampu, Piksi je upitan od strane brazilskog novinara kako će, svojimo iskustvom, podići ekipu koja dugo na velikim takmičenjima nije imala neku golgetersku rapsodiju:

- Želimo da pokažemo lep, atraktivan, napadački fudbal. Ali, otkad sam ja postao selektor, mislim da ne postoji nijedna utakmica da Srbije nije postigla gol ili napravljena šansa.To govori kakav fudbal želimo da igramo. Protiv Brazila je Mitrović bio na 50% mogućnosti, Vlahović je maltene skroz bio u "autu", Kostić baš u "autu". To za Srbiju predstavlja veliki ofanzivni problem. Ne kažem da ne bismo izgubili, ali 100% bismo napravili Brazilcima probleme da smo bili kompletni. Morate se složiti da je odsustvo takvih igrača veliki problem za jednu malu Srbiju. Sad se nadam, pošto je situacija bolja nego što je bila s ovim igračima, da ćemo se vratiti na stari put, nastaviti sa dobrim igrama i, nadam se, postići gol. To što se desilo, poraz od Brazila, ne može da utiče na našu svlačionicu. Ja sam vrlo otvoren, ne želim da krijem ništa. Da imamo probleme, rekao bih, a i mi bismo ih rešavali. Ali, mi ih zaista nemamo. Mi ćemo dati sve od sebe da dođemo do pobede, a to nije lako jer ovo je Mundijal, ovo nisu prijateljske utakmice - zaključio je Dragan Stojković.

Standings provided by Sofascore

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra protiv Kameruna u ponedeljak od 11 sati po našem, srednjoevropskom vremenu, a tu utakmicu možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)