HLADAN TUŠ ZA JAPANCE: Neverovatnim golom Kostarika osvojila tri boda i - obradovala Nemce

Novosti online

27. 11. 2022. u 10:47 >> 13:05

ODE mast u propast! Sve što su fudbaleri Japana dobili pobedom u prvom kolu nad Nemačkom, prosuli su nenadanim porazom od Kostarike. Jedan "pošten" napad Kostariek rezultirao je golom i to posle naizgled traljavog udarca Fulera koji je ipak pronašao put do mreže Gondua.

ХЛАДАН ТУШ ЗА ЈАПАНЦЕ: Невероватним голом Костарика освојила три бода и - обрадовала Немце

FOTO: Tanjug/AP

Kostariak se ovom pobedom bodovno izjednačila sa Japanom, kao i sa Španijom koja ima utakmicu manje. 

Ako Nemačka pobedi Španiju u derbiju dana na Mundijalu, sve četiri ekipe u ovoj grupi u treće kolo ulaze sa po tri boda. U tom slučaju Kostariki ova pobeda ne zači mnogo jer ima ubedljivo najgoru gol-razlliku, a na mundijalima ona odlučuje, a ne međusobni susreti.

U svakom slučaju, ovaj rezultat pogoduje Nemcima, koji bi da je Japan pobedio, bili na ivici eliminacije jer bi ima igrala samo pobeda protiv Španije.

Meč ste mogli da pratite u tekstualnom prenosu uživo na portalu "Novosti.rs":

Japan - Kostarika 0:1

90+3' - Opet pokušava Mitomo na isti način da dođe do gola ali je sada odbrana Koistariek bila opreznija. Ostaje utisak da bi Japan mnogo bolje prošao u ovom meču da su Mitomo i Minamino igrali od početka.

88' - Kakav sada karambol pred golom Kostarike. Šutirao je Kamada posle prodora Mitome po levom krilu, lopta je prošla kroz kišu nogu ali je na kraju sigurno intervenisao Navas. 

87' - Pada pred golom Kostarike Minamino, ali nema ni govora o penalu.

81' - ŠOK ZA JAPANCE!! Kejšer Fuler je matirao Šuičija Gondu i Kostarika na iznenađenje svih na stadionu vodi. Jeljcin Teheda je asistent.

80' - Sumnjiva odluka Olivera da svira ofsajd na intervenciju pomoćnika. Kembel je bio u izglednoj prilici, a po novim pravilima trebalo je da sačekaju kraj akcije.

77' - Sada centrira Ito sa desnog krila. Lepo je pronašao Kamadu, ali je ovaj bio prekratak u skoku. 

76' - Prejak centaršut Some sa desnog krila, lopta je prešla do suprotne korner zastavice.

74' - Trađe Kostariaknci penal posle kontakta Votsona i Enda, ali ne oglašavaju se ni Oliver ni VAR soba.

72' - Opet slovbodan udareac za Japan, sa gotovo istog mesta kao pre nekoliko minuta. Sada je pokušao Kamada, ali je pogodio živi zid. 

69' - Šansa za Kostariku. Izgubili su Japanci loptu na svojoj trećini, usledio je centaršut Brendona Agiljera sa desnog krila ali lopta nije stigla do Kotrerasa.

63'- Tukao je Soma, strelac prvog gola protiv Nemačke. Uputio je snažan, ali neprecizan udarac preko gola.

61' - Evo prilike za Japan. Selso Borhes je rušio Enda na ivici kaznenog prostora, u takozvanoj "zoni šuta".

60' - Japan pojačava napad, umesto beka ulazi špic.

51' - Pokušao je i Vataru Endo ali je pogodio Jeljcina Teheda koji je pao i morala je da mu se ukaže pomoć zbog jačine udarca koji je dobio.

49' - Korner za Japan sa leve strane i opet je opasan po gol Navasa bio fudbaler Sportinga iz Lisabona Morita.

Vidi se odmah da će u nastavku Japanci krenuti ofanzivnije. Usledio je i prvi udarac u okvir gola, uputio ga je iskosa sa leve strane Morita, ali dobro je ispratio akciju Kejlor Navas.

46' - Počelo je drugo poluvrema, a od starta drugog dela u plavom dresu Japana igraće Takuma Asano.

Kraj prvog poluvremena

45' - Kraj prvog poluvremena. Majkl oliver je zvukom pištaljke prekinuo agoniju igrača i gledalaca, bar do početka drugog dela utakmice. 

39' - Konačno i jedan pokušaj šuta Japanaca, Enda je blokirao Teheda.

38' - Iako se na terenu ne događa bog-zna-šta, na tibinama je vrlo užarena atmosfera. Kostarikanci su bučniji, a Japanci su uspešniji u koreografiji.

37' - Preuzeli su Kostarikanci posed lopte, tačnije, čini se da im je Japan to svesno prepustio. 

35' - Konačno malo uzbuđenja! Priredio ga je Džoel Kembel udarcem izvan kaznenog prostora, ali otišla je lopta daleko od gola.

32' - Prošlo je više od pola časa igra, a ništa značajnije nisu prikazali igrači obeju ekipa. Japanci imaju nešto veći posed lopte i za nijansu organizopvanije deluju u napadu, ali to za sada ne daje rezultate.

19' - Nova ofanziva plavih samuraja koju je otkloni Klempbel ispucavanjem lopte u atu. Japan ima veći posed od početka utakmice, a sada je, kako izgleda, krenuo po gol.

6' - Slobodan udarac za Kostariku izveo je Selso Borhes, rekorder ove srednjoameričke selekcije u broju nastupa - sakupio ih je čak 158, računajući i ovaj. 

18' - Ozbiljno je pripretio Japan, ali i dalje nema udarca na gol. 

5' - Kostarikanci najviše napadaju po levom krilu gde dominira Džoel Kempbel. Japanci su ga tri puta zaustavljali prekršajima. 

1' - Počeo je meč. Prvi napad ima Japan i odmah je izboren korner.

Ekipe izlaze na teren stadiona Ahmad bin Ali i meč će skoro početi. Biće to četvrti susret ovih dveju ekipa na mundijalima. Japan ima jednu pobedu a dva susreta završena su nerešenim ishodom.

Selektori su odredili sastave. Bivši igrač Partizana Takuma Asano presudio je Nemačkoj ulaskom sa klupe, a i ovaj meč počeće kao rezerva.

Japan - Kostarika 0:0

Stadion: Ahmad Bin Ali

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

JAPAN (4-2-3-1): Gonda – Nagatomo, Itakura, Jošida, Jamane – Morita, Endo – Doan, Kamada, Soma – Ueda

KOSTARIKA (4-4-2): Navas – Votson, Duarte, Kalvo, Ovijedo – Fuler, Borhes, Teheda, Tores – Kempbel, Kontreras .

UOČI MEČA

Japan u utakmicu ulazi posle senzacionalnog trijumfa nad favorizovanom Nemačkom, pa bi izabranicima Hadžimea Morijasua nova pobeda širom otvorila vrata drugog kruga, gde je Japan igrao tri puta - 2002, 2010. i 2018. 

- Pobedili smo na prvoj utakmici veliku silu u fudbalu sa 2:1. To je bio uspeh za Japan, igrači su bili sjajni i veoma sam ponosan na to, ali ta pobeda nije garancija uspeha za nas sutra. To je ključna utakmica za nas i za Kostariku. Njihov najbolji rezultat (na Svetskom prvenstvu) je četvrtfinale 2014. godine, tako da moramo da budemo spremni da nam se suprotstave svom snagom - rekao je japanski selektor Hadžima Morijasu.

Ovo je šesto učešće za Kostariku na mundijalima, a dva puta su prošli dalje iz grupne faze. prvi put na debiju 1990. u Italiji kad ih je s klupe predvodio "mister Mundijal" Bora Milutinović.

Tada su "trikolori" u grupi sa Brazilom, Švedskom i Škotskom senzacionalnom igrom i pobedama nad evropskim ekipama zauzeli drugo mesto u grupi. 

U 21. veku propustili su samo Munddijal u Južnoj Africi 2010. godine, ali su grupu prošli samo 2014. u Brazilu (prvo mesto ispred Urugvaja, Italije i Engleske) kada su stigli čak do četvrtfinala gde ih je tek posle penala eliminisala Holandija.

Blistao je tada golman Kejlor Navas koji je savladan samo dva puta, od čega jednom sa bele tačke.

Četiri godine kasnije u Rusiji, završili su na poslednjem mestu u grupi sa Srbijom, Švajcarskom i Brazilom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)