AU, KAKVA DRAMA U GRUPI "A": Fudbaler Ekvadora ispisao istoriju i šokirao Holandiju

Novosti online

25. 11. 2022. u 18:56

FUDBALERI Holandije i Ekvadora odigrali su meč 2. kola u okviru grupe "A". Duel je završen rezultatom 1:1 (1:0), a odluka o tome ko će u nok-aut fazu Svetskog prvenstva pašće u poslednjem kolu.

АУ, КАКВА ДРАМА У ГРУПИ А: Фудбалер Еквадора исписао историју и шокирао Холандију

FOTO: Tanjug/AP

Holanđani su "uhvatili na spavanju" rivala i do vođstva došli nakon svega šest minuta igre, Kodi Gakpo je iskoristio odlično proigravanje Davija Klasena.

Zaigrali su potom Ekvadorci znatno bolje, uspostavili kontrolu lopte, u dva navrata pretio je Ener Valensija, dobro se "oranje" branilo od naleta rivala.

Imaju i Kamerunci za čime da žale. Nakon sporne situacije u trećem minutu nadoknade u prvom poluvremenu došli su do vođstva. Pervis Estupan zatresao je mrežu, a Džekson Porozo našao se u ofsajdu pored golmana Holandije.

FOTO: Tanjug/AP

Doduše, upitno je koliko je zaista ometao golmana i uticao na igru, ali odluka sudije Mustafe Gorbala ostala je na snazi, a poluvreme je završeno prednošću Holandije 1:0.

Na sličan način počelo je i drugo poluvreme, samo sada je strelac bio Ener Valensija koji je poravnao rezultat.

Posebno je zanimljivo da je Ener Valensija postigao poslednjih šest pogodaka za Ekvador, čime je postao jedini igrač u istoriji Mundijala koji je postigao šest golova za naciju iz Južne Amerike.

Veliku sreću imala je Holandija u 59. minutu. Prvo je Valensija bio blokiran, a potom je Gonzalo Plata snažnim udarcem pogodio prečku.

Malo ko je očekivao da će do 65. minuta igre Ekvador da uputi 14 pokušaja ka golu Holandije, a da će "lale" imati dva.

Podsetimo, nešto ranije je Senegal savladao Katar rezultatom 3:1 u grupi "A", čime se situacija dodatno zakomplikovala pred meč trećeg kola u kome Holandija igra protiv Katara, a Ekvador sa Senegalom. 

FOTO: Tanjug/AP

HOLANDIJA - EKVADOR 1:1 (1:0)

(Gakpo 5' - Valensija 49')

90' Šest minuta produženo je drugo poluvreme.

87' Fudbaler Holandije nezgodno je startovao na Enera Valensiju koji je zbog povrede iznet sa terena na nosilima.

85' Neočekivano je spao ritam igre. Holandija ima prekid po strani. Loše izvedena akcija. Lako Ekvadorci uspevaju da se odbrane.

FOTO: Tanjug/AP

77' Ne odstupa nijedan tim od svoje igre, igra se sa dosta trčanja, ali sigra često biva isprekidana faulovima.

64' Natan Ake uspeo je da zatvori Enera Valensiju i zasmeta mu prilikom udarca.

59' Mnogo sreće imala je Holandija. Prvo je Valensija bio izblokiran, a potom je Gonzalo Plata pogađa prečku.

55' Zanimljivo je da je Ener Valensija jedini igrač koji se na ovom Mundijalu upisivao u strelce, a poslednjih šest golova za svoju zemlju postigao je upravo igrač Fenerbahčea.

49' Ener Valensija upisao je treći pogodak na Svetskom prvenstvu i ozbiljno se istakao kao kandidat za najboljeg strelca. Izbegao je ofsajd zamku, zakasnio je Ake, a Valensija je šokirao rivala za 1:1. Gol pogledajte OVDE.

49' GOL EKVADOR 1:1

FOTO: tanjug/AP

46' Nastavljen je meč.

Steven Bergvajn ustupio je mesto na poluvremenu Memfisu Depaju.

45+3' Poništen je zbog osfajda gol Estupana. Nakon kornera jedan od igrača Ekvadora ostao je u ofsajdu, doduše Porozo nije dodirnuo loptu, a upitno je koliko je ometao golmana u toj situaciji. Ipak, nema gola.

45+2' Obećavajućča prilika za Kamerunce, ali su se nakon prekida čak trojica igrača našla u ofsajdu.

45' Tri minuta produženo je prvo poluvreme.

39' Promenio se sada narativ na terenu. Četiri udarca uputili su Ekvadorci ka golu Holanđana, dok od postignutog gola "lale" nisu oprobale udarac ka golu rivala.

FOTO: tanjug/AP

33' Snažan udarac Enera Valensije, pravo uz stativu. Andres Nupert je morao dobro da se ispruži da bi ukrotio loptu - korner.

29' Nije dobro Blind proigrao Bergvjina koji uspeva samo korner da izvuče, a sada i manje čarke između Van Dajka i Podroza.

27' Napadaju Ekvadorci, pritiskaju, igra se najviše pred golom Holandije, sada dobijaju i Korner. Dobro je izveden, ali ne toliko dobro da ugrozi rivala.

24' Dobro je Virdžil van Dajk reagovao ispred Gonzala Plate. Ekvadorac je snažno šutirao, a fudbaler Liverpula vrhunskom reakcijom otklonio je opasnost.

FOTO: Tanjug/AP

17' Zanimljivo je da su se Holanđani malo povukli nakon gola, Ekvadorci vršek ompletan presing, te imaju 50 posto lopte u svojim nogama. Oba tima uputila su po jedan šut ka golu. Narandžasti su se potrudili da njihov završi u mreži.

11' Ener Valensija je zapretio, dobro se brane igrači Holandije u datom trenutku koji brzo dolaze do lopte. Ekipa iz Južne Amerike vrši presing po celom terenu kako bi "lale" naterala na grešku.

5' Prvi šut, odmah gol. Fantastičan udarac Kodija Gakpa za 1:0, Klasen ga je vrhunski proigrao. Gol pogledajte OVDE

5' GOL HOLANDIJA 1:0

1' Počela je utakmica.

UOČI MEČA

Sastav Holandije

FOTO: Sofa score

Sastav Ekvadora

FOTO: Sofa score

Oba tima upisala su pobedu na startu Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru. Holandija je savladala Senegal pobedom 2:0, a do pobede su igrači "lala" došli u samoj završnici. U 84. minutu Kodi Gakpo je doneo vođstvo svom timu, da bi u 99. minutu Davi Klasen postavio konačnih 0:2.

Ekvador je identičnim rezultatom savladao Katar na otvaranju Mundijala, a da će biti najvažniji igrač za svoj tim već tada je pokazao Ener Valensija koji je postigao dva pogotka, a mogao je i više da mu jedan gol nije zbog ofsajda poništen.

Pobednik ovog meča bio bi znatno bliže prolasku u nokaut fazu Svetskog prvenstva s obzirom na to da je Senegal dobio Katar rezultatom 3:1.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)