PA ŠTA SE OVO DESILO? Totalno lud meč u Kataru! Vels i Iran priredili završnicu za pamćenje

V.M.P.

25. 11. 2022. u 13:21 >> 11:19

REPREZENTATIVCI Velsa i Irana odigrali su najgori meč na šampionatu, a onda su svetu priredili možda i najluđu završnicu ikada na Mundijalima! Na kraju Iran je u nestvarnoj sudijskoj nadoknadi odneo pobedu rezultatom 2:0.

ПА ШТА СЕ ОВО ДЕСИЛО? Тотално луд меч у Катару! Велс и Иран приредили завршницу за памћење

FOTO: AP/Tanjug

VELS - IRAN 0:2

Stadion Ahmad bin Ali;

Kapacitet: 45.032;

Sudija: Mario Eskobar (Gvatemala)

VELS (3-4-3): Henesi – Mefam, Rodon, Dejvis – Roberts, Ampadu, Remzi, Vilijams – Vilson, Mur, Bejl.

IRAN (4-4-2): Hoseini – Rezajan, Puraligandži, Hoseini, Mohamadi – Golizade, Nurolahi, Ezatolahi, Hajsafi – Azmun, Taremi.

 

BIO je ovo meč u kome su obe reprezentacije morale da krenu na sve ili ništa. Iranu je samo pobeda značila da će ostati u borbi za nokaut fazu Mundijala, a gotovo isto je važilo i za Velšane, sa svešću da naredni meč igraju sa Engleskom. 

FOTO: Tanjug/AP

Očekivalo se da će dve reprezentacije kidisati na protivničke golove i prirediti zanimljivu fudbalsku predstavu, ali je planeta dobila nastavak oskudnih utakmica, kakvih je dosta viđeno u Kataru u dosadašnjem delu. 

90 minut sporog tempa, Bejl i družina nisu postojali na terenu, Iran je delovao kao tim koji je bliži pobedi.

FOTO: AP/Tanjug

Keirošovi izabranici su izgarali na terenu, radna etika Iranaca i voljni momenat bili su neverovatni, ali prosto momci sa Bliskog istoka nisu imali neophodan kvalitet kako bi zadali udarac favorizovanom rivalu.

Mali broja lepih poteza, golova, šansi, sve ono zbog čega fudbal i jeste najvažija sporedna stvar na svetu. Jednostavno sve ono što je viđeno danas na stadionu Ahmad bin Ali tokom 90 minuta nije ličilo na fudbalsku igru. Veliki broj duela, rovoska borba za svaki milimetar terena, igrači su se valjali po travnatoj površini, a igra se seckala na svakih tridesetak sekundi. 

FOTO: AP/Tanjug

O tome kakva je "uspavanka" viđena na "Ahmad bin Ali" stadionu svedoči i činjenica da je najzanimljivije momenat do tada viđen u 88. minutu, kada je Vejns Henesi, golman Velsa, kao brzi voz pokupio Taremija i dobio crveni karton.

A onda... potpuno ludilo! Sudija Eskobar pokazuje 10 minuta nadokande, a Iran u najluđoj završnici možda i ikada viđenoj na Mundijalima u 98. i 101. minutu utakmice za delirijum na tribinama!

Objasniti i dočarati ono što se ovog popodneva desilo u Kataru je nemoguće, zato prvi gol možete videti klikom OVDE, a drugi gol klikom OVDE.

DRUGO POLUVREME

90 + 10 - Vels na kolenima! 2:0 za Iran, Ramin strelac, ovo je neverovatno šta gledamo u Kataru! Emocije, suze, navijači Irana u neverici gledaju završnicu.

98. minut - Pa šta je ovo! Sve što ste pročitali u prethodnoj rečenici pada u vodu! Delirijum, Iran bombom u poslednjem napadu stiže do vođstva! Totalna ludnica! 

95. minut - Ponovo je opao tempo utakmice, kao da dve ekipe nemaju imperativ pobede u ovom meču, još nešto više od 4 minuta, ali šta god se desilo još jedan sraman meč u Kataru, nisko kvaliteta.

90. minut - Eskobar pokazuje još 9 minuta nadoknade. Sledi veliki pritisak Irana, osetili su da mogu da skinu skalp favoritu sada i dođu do istorijske pobede.

86. minut - Crveni je! Eskobar menja odluku nakon pritiska Iranaca! Henesi napušta teren, Vels sa igračem manje. 

85. minut - Kakve scene sada na Ahmad bin Ali stadionu! Kontra Irana, Taremi prima loptu na nekih 20 metara, Henesi istrčava sa gol linije i udara ga kao brzi voz. Pa ovo mora biti crveni karton! Eskobar samo pokazuje žuti. Sudija opkoljen na terenu, poludeli su Iranci, ne veruju kakvu je sramnu odluku doneo glavni arbitar. Sledi VAR provera.

83. minut - Kakva prilika za Vels! Ben Dejvis je došao iz drugog plana, Kifer Mur ga je uočio, odložio mu loptu, a onda bomba defanzivca Totenhema sa ivice šesnaesterca, ali sjajna odbrana Hoseinija.

73. minut - Šansa za Iran! Vejn Henesi je skinuo loptu koja je išla u sam ugl njegovog gola. Fenomenalan udarac Estolahija. Odličan šut momka poznatog po defanzivnim karakteristikama, ali još bolja reakcija čuvara mreže zmajeva. Korner za Iran, ali Henesi ponovo interveniše, boksuje loptu i otklanja opasnost. 

FOTO: AP/Tanjug

70. minut - Ponovo je u potpunosti opao tempo, Bejl i družina ne postoje na terenu, Iran deluje kao tim koji je bliži pobedi, ali još jednom gledamo utakmicu u Kataru niskog kvaliteta. Mali broja lepih poteza, golova, šansi, sve ono zbog čeka fudbal i jeste najvažija sporedna stvar na svetu.

64. minut - Nastavlja Keirošov tim i bez Azmuna da stvara probleme protivniku. Niz opasnih akcija njegove reprezentacija, tri kornera, ali Velšani odlevaju pod pritiskom.

60. minut - Kakav udarac za Irance, Azmun ne može da nastavi meč. Keiroš ostaje bez svog najubojitijeg oružja. 

FOTO: AP/Tanjug

56. minut - Nova šansa za Iran! Hajsafijev udarac izblokiran u poslednjoj sekundi, kako su samo motivisano ovi momci ušli u drugo poluvreme. Strašna energija, intenzitet fudbala koji obećava da ćemo gledati daleko uzbudljiviji nastavak meča.

52. minut - Au kakav lud početaka drugog poluvremena! Iran pogađa dva puta okvir gola! Prvo Azmun pogađa stativu, a onda u nastavku golizadeh šalje strašan udarac  sa 20 metara, ali takođe pogađa stativu! Još se trese okvir gola Vesa, zmajevi u nogdaunu. Kako je sve izgledalo možete videti ukoliko kliknete OVDE.

46. minut - Igači su na terenu, glavni arbitar pokazuje da Iran može da izvede loptu sa centra. Jedino vredno pomena u prvom bio je poništen gol Golizadea, a kako je to izgledalo možete videti ukoliko kliknete OVDE.

PRVO POLUVREME

45 + 5 - Prete Iranci sve više! Azmun je raspalio iz velike udaljenosti, međutim Vejn Henesi uspeva da skine ovu loptu. Eksobar svira kraj prvog poluvremena. Bejl u "džepu" rivalske odbrane, Vels bled, baš kao i u prvom poluvremenu meča sa Amerikom. Međutim, "zmajevi" su briljirali u drugom tada, videćemo mogu li da ponovo to i danas.

45. minut - Opao je tempo utakmice u potpunosti sada. Glavni arbitar pokazuje da će se igrati još 4 minuta. Kompaktna odbrana Irana briljira danas, Velšani ne mogu da pronađu rupu u njihovoj defanzivi. 

FOTO: AP/Tanjug

40. minut - Konačno prete Velšani- Kifer Mur je oprobao šut, blokira to odbrana Irana, lopta je u korneru. Majstor prekida "zamejeva" i saigač Aleksandra Mitrovića iz Fulama je zavrnuo loptu, ali bez veće opasnosti.

35. minut - Vels bez glave i repa duže vreme. Od onog pokušaja Mura ništa nisu pokazali i uglavnom se igra na njihovoj polovini. Posle dobrog početka, jako loš nastavak Velšana, upali su u zamku Iranaca i ne uspevaju da urade ništa konkretno kada imaju loptu u svom posedu. A, imaju je dosta više od protivnika u poslednjih nekoliko minuta.

30. minut - Posle ovih burnih momenata usledilo je primirje na terenu. Gotovo ništa nismo videli u narednih 10 minuta.

FOTO: Tanjug/AP

 

20. minut - Igra se sve brže, oba tima žele pobedu u ovom duelu. Posle uvodnih minuta u kojima se Iran branio, sada se igra mnogo otvorenije.

16. minut - Gol, ali je ipak poništen. Nije priznat gol fudbalerima Irana, ali ovo je čist dokaz da se ne plaše Velsa i da idu na pobedu! Strašna akcija Iranaca, u nekoliko dodira ispala je kompletna odbrana Velsa, ali je Azmun zakasnio za delić sekunde sa predajom lopte Golizadeu koji je pogodio i nakratko obradovao sunarodnike na tribinama. Poluautomatski VAR je reagovao i potvrdio da se Golizade nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

13. minut - Prelepu atmosferu sa tribina prave navijači, posebno su bučni navijači Irana koji daju jaku podršku svom timu.

FOTO: Tanjug/AP

11. minut - Najbolju priliku u dosadašnjem toku meča imao je Vels. Mur je fantastično zahvatio loptu, a fantastično je reagovao golman Irana.

7. minut -  Sardar je pripretio, a golman Velsa bio je siguran.

1. minut -  Utakmica je počela

10:07 - Sjajna atmosfera ispred Ahmad bin Ali stadiona, pogledajte prelepe kadrove navijača Velsa.

10:00 - Poznati su i sastavi!

Foto: Printskrin

UOČI MEČA


Vels i Iran igraju na stadionu "Ahmad bin Ali" u utakmici velikog uloga, svesni da bi pobeda mogla da ih dobrano približi kvalifikaciji za nokaut fazu Svetskog prvenstva. Praktično da i jednoj i drugoj ekipi sudbina celog Mundijala leži u ovom meču.

Foto: Printskrin/Flash score

Nakon što je Iran u ponedeljak izgubio od Engleske sa 6-2, Vels se vratio iz minusa i zasluženo došao do plena protiv SAD, ne celog, ali je bod bio veliki kao kuća ostrvljanima.

FOTO: AP/Tanjug

Nakon što je Engleska pobedila Iran, Vels i SAD su ušli u svoju utakmicu u Al Rajanu znajući da je veliki ulog u igri, a remi od 1:1 bio je predviđanje mnogih pre meča, što se i obistinilo.

Ipak, po pristupu igri videlo se da niti jedna ekipa nije bila zadovoljna tim ishodom. Popularni "zmajevi" bili su srećni što su i dalje bili u igri nakon sudijskog zvižduka na poluvremenu, i vođstva "jenkija" od 1:0.

Nastavak je doneo neku sasvim drugačiju priču. Velšani su protraćili niz šansi pre nego što je Geret Bejl postigao svoj prvi gol na Svetskom prvenstvu sa bele tačke.

FOTO: AP/Tanjug

Dok je Velsov zvezda bila ispod svog nivoa tokom cele večeri, njegov samouvereni jedanaesterac doveo je Vels u poziciju u kojoj će njihova sudbina biti u njihovim sopstvenim rukama ako uspeju da pobede Iran.

Međutim, ekipa Roberta Pejdža je sada bez pobede u poslednjih šest utakmica i samo jednom je pobedila u poslednjih devet.

Sa druge strane, njihov rival - Iran razoren je od strane Engleske, a ekipa Karlosa Keiroša izgledala je kao senka tima koji je prethodno ostvario pobedu i remi protiv Urugvaja i Senegala u septembru ove godine.

Za čast tima sa Bliskog istoka, poznatijeg kao "meli", oni se nisu predali protiv Gordog Albiona i postigli su dva utešna gola u poslednjoj četvrtini utakmice, a drugi je usledio izuzetno diskutabilnom odlukom da se pokaže na belu tačku.

FOTO: Tanjug/AP

Posle teškog poraza od Engleske, Iran je sada izgubio na sedam i remizirao na dva od svojih devet susreta sa evropskim timovima na turniru, primivši 20 golova.

Bilo šta osim pobede protiv Velsa će dovesti do toga da Karlos Keiroš i matematički bude eliminisan, te prerano napusti Katar 2022, ali bivši pomoćnik Mančester junajteda veruje u svoje igrače.

- Moje viđenje [na utakmicu Engleske] je jednostavno i vrlo pragmatično: utakmica je završena u prvom poluvremenu kada smo primili golove koje nismo navikli da primamo. Poraženi smo rezultatom 3:0, jedini cilj našeg tima je bio da uživamo u igri i da budemo hrabri, ujedinjeni i da se borimo da pokušamo da igramo naš fudbal u trenucima kada nam je Engleska to dozvolila. Ono što mogu da kažem kao zaključak je da u fudbalu ili pobediš ili učiš. Imali smo privilegiju da naučimo mnogo stvari protiv Engleske i sada smo za jedno veliko iskustvo jači za meč sa Velsom - zaključio je Keiroš.

FOTO: Tanjug/AP

Današnji meć biti tek drugi u istoriji ove dve zemlje, a Vels – koji je rangiran jedno mesto više od Irana na FIFA rang-listi – pobedio je sa 1-0 u prijateljskoj utakmici pre čak 44 godine.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)