BEZ STRAHA NA "ČAROBNJAKE"! Reprezentacija Srbije protiv Brazila u Lusailu igra premijeru na 22. Mundijalu

N. ILjUKIĆ

24. 11. 2022. u 08:38

BIO je ponedeljak, 14. jul 1930. godine, i debi naših na Mundijalu u Urugvaju, i to protiv fudbalskih čarobnjaka iz Brazila. Na kraju 2:1 golovima Tirnanića i Beka, i odmah ulazak u zlatne strane istorije našeg fudbala.

БЕЗ СТРАХА НА ЧАРОБЊАКЕ! Репрезентација Србије против Бразила у Лусаилу игра премијеру на 22. Мундијалу

FOTO: Tanjug/AP

Doha, od specijalnog dopisnika "Novosti"

 

 

 

 

 

 

FOTO: Novosti

Prošlo je od tada mnogo godina, a naši navijači još čekaju sledeći podvig protiv "karioka" na svetskim prvenstvima. Večeras (20.00) je možda osvanula baš ta prilika, na 22. Mundijalu u prvom kolu Grupe G.

Selektor Dragan Stojković je ove 2022. doveo svoje "orlove" da proba da ispiše nove strane istorije.

- Uz dužno poštovanje svakome, ova Srbija se ne plaši nikoga. Pa ni Brazila! Ja sam srećan čovek, jer sam doveo jednu malu Sebiju na Svetsko prvenstvo u Katar, a to su uspele samo 32 selekcije - odmah je poručio Stojković na konferenciji za medije.

Kao igrač "omirisao" je dva Mundijala. Onaj u Italiji 1990, pa u Francuskoj 1998, pečat su jedne blistave karijere. Ovaj 2022. je potpuno novo iskustvo. I na startu odmah Brazil.

- Jedino što mogu da vam otkrijem je da Filip Kostić najverovatnije neće biti spreman za utakmicu. Ovi u Juventusu kao da nemaju nikoga na desnoj strani terena, pa sve ide po levoj strani preko Kostića, koji se povredio na poslednjem meču u Torinu. Aleksandar Mitrović trenira poslednja četiri dana sasvim normalno i bez ikakvog bola u zglobu, pa možemo da računamo na njega - otkriva Stojković.

Međutim, Piksi ne otkriva sastav tima, kao ni njegov kolega Tite.

- Neozbiljno bi bilo da vam ja izdiktiram tim Srbije, kada to nije uradio kolega iz Brazila. Ali, dosta sam vam već rekao - nasmejao se Piksi.

Realno, bilo bi mnogo bolje i pametnije da njegovi puleni pričaju najlepšu fudbalsku priču na terenu stadiona "Lusail", koji je smešten usred katarske pustinje.

A, ako Brazil napadne sa trojicom ili četvoricom? To je, gle čuda, lako pitanje za Stojkovića. Kao da ga je znao i ima spreman odgovor.

- Njih deset u polju, nas deset. Jedna lopta. Pa nemaju krila da lete. Oni će možda da napadnu, ali trebalo bi da nekoga imaju i u odbrani - zaključuje Stojković.

Kapiten Dušan Tadić je sedeo juče uz rame selektoru i nije skidao osmeh s lica. Onaj njegov dobro poznati osmeh optimizma.

- Otkako smo zajedno sa selektorom Stojkovićem, stalno je opušteno i nasmejano. Radujemo se dolasku u Katar, jer smo do Mundijala prevalili težak put. Brazil je favorit, ali mi ćemo igrati našu igru. Imamo dva cilja: da obradujemo naše navijače i da se plasiramo u drugi krug - kaže kapiten Srbije.

Uz podršku 4.000 navijača na stadionu i milione iz Srbije i sa svih strana sveta, Srbi imaju priliku da na trenutak zažmure i sete se Montevidea. Tamo nas je Bog video. Možda večeras usred pustinje bude isto. 

SRCE NACIJE U DRESU REPREZENTACIJE

"ORLOVI" će vam uvek reći da ništa ne može da zameni osećaj kada igraju za svoju zemlju, za Srbiju. Verujemo da ih vodi onaj osećaj koji svi imamo - pobeda je važna, ali je najvažnije da na terenu daš sve od sebe, da se ne predaš, da ideš do kraja, ma koliko protivnik bio jak. Srce ostavljaš na teren - po svaku cenu. Jer, najlepše je kada čuješ pokliče naših navijača kojima fudbal nikada nije bio najvažnija sporedna stvar na svetu.

Promo

"Vodavoda", zvanična voda fudbalske reprezentacije Srbije, u Katar na utakmicu Brazil - Srbija, vodi jedan od najvećih organizovanih navijačkih timova iz Srbije, koji broji preko osamdeset strasnih navijača, među kojima je i dvadeset nagrađenih u letošnjoj nagradnoj igri "Prirodno inteligentan izbor". Svi idu sa jednom željom - da naši igrači budu kao voda - da nađu svoj put do uspeha na SPF i uvereni smo da hoće, jer srce je nacije u dresu reprezentacije, poručuju iz "Vodavode".

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)