FUDBAL JE BAŠ SUROV: Belgija, Kanada i meč u kome je postojao samo jedan tim - a koji je nekim čudom izgubio!

V.M.P.

23. 11. 2022. u 22:10

REPREZENTACIJE Belgije i Kanade odmerile su snage u meču grupe F Mundijala u Kataru, a svet je još jednom dobio potvrdu koliko je fudbalska igra surova. Na terenu kao da je postojao sam jedan tim danas - Kanada, ali je taj tim volšebno poražen rezultatom 1:0.

ФУДБАЛ ЈЕ БАШ СУРОВ: Белгија, Канада и меч у коме је постојао само један тим - а који је неким чудом изгубио!

FOTO: Tanjug/AP

Znalo se da je prošlo vreme zenita zlatne generacije Belgije, znalo se i da njihove zvezde ne briljiraju u klubovima, kao i da će igrati bez Romelua Lukakua, ali niko nije mogao da očekuje da će im Kanada ove večeri udeliti fudbalsku lekciju.

Da, dobro ste čuli, Borjanova družina je danas održala fudbalski čas ekipi koja je u meč ušla sa oreolom favorita, a iz njega izašla sa  tri boda.

FOTO: AP/Tanjug

Popularni "mejlpl lifsi" od prvog sudijskog zvižduka dominirali su terenom. Šanse se se nizale, a najveća je došla nakon što je glavni arbitar pokazao na belu tačku u 11. minutu.  

Odgovornost je preuzeo igrač sa najvećom reputacijom, ali ni igranje velikih utakmica za minehenskih Bajern nije pomoglo Alfonsu Dejvisu da ne podlegne pod protiskom velike scene. Tibo Kurtoa pokazao je zašto su mnogi smatrali da treba da dobije Zlatnu loptu, i skida udarac Dejvisa.

FOTO: AP/Tanjug

 

Nakon tog trenutka usledila je opsada gola popularnih "crvenih đavola" sa Beneluksa, i baš kao da su neka đavolska posla umešala prste i začarala njihovu mrežu ove noći.

FOTO: Tanjug/AP

Iz minuta u minut šanse su se nizale kao na traci. Nestvarna agilnost, borbenost, nesebičnost.

Presing po celom terenu, odlično međusobno razumevanje, imali su i koheziju i kompaktnost, dominirali su svim fudbalskim segmentima, ali nisu imali ono najpotrebnije - završnicu. 

Nju zato jeste imao rival. Igrao se 45. minut i pravo niotkuda Miči Bačuaji stiže do gola.

FOTO: Tanjug/AP

Bio je to rezultat sa kojim se otišlo na veliki odmor, a ni u nastavku se slika nije mnogo promenila.

Potpuna dominacija Kanade o čemu svedoči i podatak da je na 10 minuta pre isteka vremena odnos u udarcima ka golu bio 20:5 u korist Kanade. Borjan i prijatelji očarali su kako svoje navijače, tako i čitavu fudbalsku planetu koja je gledala kako autsajder razbija velikog favorita.

FOTO: AP/Tanjug

Drama i bombardovanje protivničkog gola trajali su do poslednje sekunde, rezultat je ostao 1:0, a svet je još jednom dobio potvrdu koliko je fudbalska igra surova.  

Belgijanci nakon ovog bledog izdanja igraju u drugom kolu sa Marokom, dok će Kanada ići na megdan Hrvatskoj.

BELGIJA - KANADA 1:0

Stadion: "Ahmad bin Ali"

Gledalaca: 40,000

Sastavi:

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa - Dendonker, Aldervajreld, Vertongen - Kastanj, De Brujne, Vicel, Karasko - Tilemans, Batšuaji, Azar

KANADA (3-4-3): Borjan - Džonston, Vitorija, Miler - Hoilet, Hačinson, Eustakio, Larijea - Bučanan, Dejvid, Dejvis

KRAJ!

90 + 5 - Glavni arbitar pokazuje da je meč završen. Sjajna predstava, samo jedan gol, ali utakmica puna šansi i uzbuđenja. Kapa dole Kanađani za sve što se prikazali danas.

86. minut - Nova prilika za Kanadu! Larin je pokušao nakon sjajnog centaršuta saigrača, ali i ova lopta ide van okvira gola Kurtoe. Džon Herdman u neverici, nemoguće šta je njegova ekipa sve promašila.

FOTO: Tanjug/AP

79. minut - Nakon period zatišja velika prilika! Ponovo brani neverovatni Kurtoa.Larin je nadskočio čuvare, odlično zahvatio loptu glavom, ali živu loptu skida belgijska "hobotnica".

67. minut - Konačno preti Belgija, konačno su Martinezovi puleni uspeli da organizuju jednu kontru, De Brujne je pronašao Bačuaji, ali njegov pokušaj blokira odbrana Kanade. Kakva drama nas očekuje. Kanada apsolutno rezultatski u utakmici, nedostaje ta završnica, ali nema sumnje da će izginiti ovi momci u poslednjih 20 minuta.

61. minut - Miran tempo utakmice, ali ono što privlači pažnju jesu navijači Kanade, a na tribini gde su smešteni sada se vide srpske trobojke! Uticaj Milana Borjana je ogroman, sve ovo je dokaz koliko je Zvezdin golman obožavan na severu Amerike.

FOTO: AP/Tanjug

51. minut - Odnos u udarcima je 16:6 u korist Kanade. Fudbalski čas velikom favoritu drže Borjan i prijatelji! Pobrali su sigurno simpatije velike većine ljubitelja fudbala.  

49. minut - Nova šansa za Dejvida! Eustakio je poslao prelep centaršut, a golgeter Lila loše zahvata loptu glavom iz izgledne pozicije i šalje je van okvira gola. 

46. minut - Počinje nastavak meča! Belgija izvodi početni udarac, nadajmo se da će nastavak doneti ako ne više, onda barem jednako uzbuđenja kao u prvom, a bilo ih je i te kako.  

PRVO POLUVREME

45 + 5 - Kraj prvog poluvremena! 

45 + 2 - Au pa šta će još promašiti Kanađani! Bjukenon promašuje zicer, Igrač Briža je morao ovo da sprovede u mrežu.

44. minut - Gol za Belgiju! 1:0, Bačuaji je strelac. Fudbal je jednostavno surov. Punih 45 minuta dominacije Borjanove družine, i onda šok.

FOTO: AP/Tanjug

42. minut - Stižu nam i kadrovi iz Brisela, evo kako se ovaj meč prati u glavnom gradu Belgije.

FOTO: AP/Tanjug

40. minut - Deluje da je glavni arbitar napravio grešku, pokazuje da se igra nastavi, uprkos tome što je Vicel nagazio Džonstona.

38. minut - Ovo bi mogao da bude penal! Sledi VAR provera. Kanada na pragu da dobije još jedan jedanaesterac. Vicel je nesmotreno startovao.

33. minut - Pa šta je ovo ljudi! Potpuno uništavanje rivala. Džonatan Dejvid preti iz vazduha, ali njegov pokušaj glavom odlazi iznad prečke. Fudbalski čak Kanađana velikom favoritu.

30. minut - Velika šansa! Ponovo brani Tibo Kurtoa! Nestvarna igre Kanade, šansa za šansom. Džonston je sada tukao iz kaznenog prostora, ali ponovo koncentirsan Kurtoa.

27. minut - Odličan fudbal u poslednjem meču današnjeg dana na Mundijalu. Atiba Hačinson je ponovo pokušao udarcem, međutim lopta odlazi van okvira gola koji čuva sjajni Tibo Kurtoa.

FOTO: AP/Tanjug

25. minut - Trener Real Madrida Karlo Ančeloti na SP u Kataru navija za Kanadu. Izbor nije toliko iznenađujući, jer je supruga iskusnog italijanskog stručnjaka Kanađanka.

- Kanada nije bila na Mundijalu od 1986. Ona je moj drugi dom. Takođe, predsednik Fudbalskog saveza Kanade je iz Abruca, a tamo će svi navijati za Kanadu - istakao je Ančeloti. 

23. minut - Belgija prvi put preti. Azar je poslao loptu u sredinu ka Bačuaiju, ali odličan blok Kanađana. Korner za crvene đavole, De Brujne ga je izveo, ali bez veće opasnosti.

16. minut - Begija ne zna gde se nalazi. Nova prilika za rivala. Atiba Hačinson je raspalio po lopti, međutim, čovek koji će uskoro ući u petu deceniju, šutira pored gola. Ostaje 0:0. Sjajan početak Kanade, kao da su oni ušli u meč sa oreolom favorita.

13. minut - Opsada gola Tiba Kurtoe. Belgija ne može da pređe pola terena. Nije Kanađane slomio neiskorišćen jedanaesterac. Već je 7:1 u šutevima za Milana Borjana i družinu.

10. minut - Brani Kurtoa! Lud početak meča! Pročitao je fantastični čuvar mreže nameru fudbalera Bajerna, koji je ruku na srce morao bolje. Ovaj start utakmice obećava.

FOTO: AP/Tanjug

 

9. minut - PENAL! Sudija pokazuje na belu tačku. Alfonso Dejvis prilazi lopti.

7. minut - Pokazuje zube Kanada. Dejvid je bio u prilici, Vertongen ga zaustavlja u poslednjim sekudnama. Korner za Kanađane. Au, nova prilika nakon kornera. Kanađani traže penal. Tvrde da je lopta zakačila prilikom šuta Bjukenona Karaska u ruku. Sledi VAR provera!

4. minut - Odličan start Kanađana. Kontrola poseda, kao da su oni favoriti. Nisu Severnoamerikanci došli da se brane to je jasno po uvodnim minutima. Ima Kanada agilna i brzonoga oružja kojim može da napravi velike probleme popularnim crveni đavolima sa Beneluksa.

FOTO: AP/Tanjug

1. minut - Meč je počeo! Kanada ima prvi posed lopte. Odmah intervencija Milana Borjana, Bačuaji je probao sa nekih 20 metara, ali golman Zvezde hvata njegov udarac. Značiće mu ovo i te kako za samopouzdanje u nastavku.

19:00 - Poznati su i sastavi za današnji duel! 

Foto: Printskrin/Sofascore

UOČI MEČA

Ovo je možda prvi put od Eura 2016. da Belgija stiže na veliki turnir, a da nije najavljena kao pretendenti na sam vrh, istrošen je sjaj njihove zlatne generacije.

Pobedili su u svakom od svojih šest mečeva u grupnoj fazi na prethodna dva Svetska prvenstva, ali će ovoga puta imati problema u grupi u kojoj će se naći finalisti 2018. Hrvatska, Maroko i njihovi protivnici u prvoj utakmici, Kanada.

Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Kanadski time stigao je u Dohu pune nade. Ovo će im biti tek drugi nastup na Svetskom prvenstvu – prvi od 1986, a tamo će ih voditi golman Crvene zvezde - Milan Borjan.

On će tako pisati istoriju ove zemlje, a od njegovog izdanja na golu u mnogome će zavisiti plasman ove severnoameričke nacionalne selekcije u Kataru 2022. godine. Sudbina nacije biće u njegovim rukama.

FOTO: AP

Statistika Belgije u poslednjih nekoliko godina pokazuje da su rutinski pobeđivali niže rangirane ekipe, ali da i da se muče sa selekcijama njima sličnog kvaliteta.

Izgubili su od budućeg šampiona Francuske na Svetskom prvenstvu 2018. i od Italije u četvrtfinalu Eura prošle godine.

Eden Azar, jedan od istaknutih igrača Belgije na Svetskom prvenstvu 2018, jedva da je nastupao za Real Madrid od njegovog dolaska na "Santjago Bernabeu" 2019.

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ ↑ collapse

Dok su mnogi sa Beneluksa tražili da ga zameni Leandro Trosar u startnih 11, vera menadžera Roberta Martineza u svog kapitena nije pokolebana.

Romelua Lukakua muče povrede i loša forma tokom prošle godine, a Belgiji nedostaje jak rezervni napadač koji bi nadoknadio njegovo odsustvo. Podatak da njihovi defanzivci Jan Vertongen i Tobi Aldervajreld, zajedno imaju 68 godina, deluje neverovatno.

Kevin de Brujne i Tibo Kurtoa, verovatno jedina dva igrača svetske klase u timu, biće ključni za šanse Belgije.

FOTO: EPA

"Mejpl lifsi" kako je popularni naziv Kanade, su u velikom stilu obezbedili svoje mesto na turniru, pobedivši u osam od svojih 14 utakmica u kvalifikacijama za KONKAKAF, pobedivši čak i teškaše poput Meksika i SAD.

Dok je 22-godišnji bek Bajerna iz Minhena Alfonso Dejvis nesumnjiva zvezda Kanade, napadač Lila Džonatan Dejvid i napadač Kluba Briža Larin su se pojavili u kvalifikacijama. Larin je bio najbolji strelac sa 11 golova, dok je David blizum i drugi je sa devet.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)