PIKSI POSLAO MOĆNU PORUKU: Niko nema krila da ne možeš da ga uhvatiš, ova generacija nema čega da se plaši

Novosti online

23. 11. 2022. u 14:56

FUDBALSKA reprezentacija Srbije igra protiv Brazila u Kataru, a selektor Dragan Stojković Piksi i Dušan Tadić najavljuju taj meč. Konferenciju pratite uživo na sajtu Novosti.rs

ПИКСИ ПОСЛАО МОЋНУ ПОРУКУ: Нико нема крила да не можеш да га ухватиш, ова генерација нема чега да се плаши

Foto: Printskrin/Twitter/@FSSrbije

Upitan je oko sastava na startu konferencije Stojković.

- To su potpuno legitimna i normalna pitanja, ali nijedan trener na svetu vam neće reći u kom sastavu će igrati, sastav Brazila znamo 99 odsto. Što se tiče našeg tima, dobro smo radili, dobro smo se adaptirali na život u Kataru, stanje je zadovoljavajuće, jedino je Kostić pod znakom pitanja za sledeću utakmicu. Otkrio sam vam nešto.

Brazilske medije zanimalo je kakvu Srbiju mogu da očekuju na meču.

- Očekujem hrabru Srbiju, dobru Srbiju i nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat. Rekli ste da će Brazil da igra sa četiri napadača? Veoma ste srećni kada možete da igrate sa četiri napadača. A odbrana? Mora neko da igra i odbranu. Brazil je u svom zlatnom dobu. Brazil ima šansu da pobedi, ali ima i Srbija. Ne bojimo se nikoga u svetu, čak ni Brazila. Izvinite, ali tako je.

Zanimalo je novinare šta Piksi očekuje od Brazila, da napadne sa trojicom ili četvoricom.

- Mi nikada ne igramo pojedinačnu markaciju, Brazil ima veliki broj kvalitetnih igrača, Nejmar, Vinisijus, Rišarlison... Svi su vrhunski napadači. Za sve je teško braniti se od takvih igrača, ali moramo da budemo koncentrisani sve vreme, da pokušamo da ih zaustavimo na pravi način, inteligentno, da ne idemo u trku zbog markacije, to nije moj stil fudbala. Biće veoma teško, ali moguće je zaustaviti ih.

Pojavila se informacija da su Brazilci dronom špijunirali "orlove", Piksi ne veruje da se to dogodilo.

- Ne verujem u tu informaciju, ko smo mi da bi nas oni gledali, oni su fudbalska velesila, mi smo u nižem rangu, vole novinari malo da izmišljaju, mislim da je to dezinformacija. Ali i da su slali dron ne znam šta bi videli, ništa posebno.

Tadiću nije čudno što nas Brazilci nisu mnogo pominjali na konferenciji koja je prethodno trajala 40 minuta.

- Sigurno da te stvari mogu da nas motivišu, ali osvojili su mnogo puta, mogu da misle tako, ali mi samo treba da se fokusiramo na nas i rezultat će doći sam po sebi.

I Piksi i Tadić kažu da imaju veliku podršku porodice.

- Porodica je jedan od glavnih faktora zbog čega živimo i radimo, oni nas dodatno motivišu. Moja porodica je stigla u Dohu juče, imam četiri unuke, Indija Rouz mi je poslala poruku i trudiću se da je ne razočaram - rekao je Piksi, a nadovezao se Tadić:

- Porodica je glavna stvar na svetu, uvek kada nam je teško, to nam daje dodatnu motivaciju.

O čemu razmišlja Piksi kada je sam sa svojim mislima.

- Što se tiče pripreme, ja ne razmišljam o fudbalu, jedino o čemu ne razmišljam jeste o fudbalu i skoncentrisan sam na stvari koje će doći. Ne razmišljam o fudbalu kada ostanem sam, sve što sam mislio to je već smišljeno i upakovano u ono što očekujemo. Osećam se srećnim i ponosnim da sam moju malu Srbiju doveo u Katar, jer biti među ove 32 ekipe je velika stvar. Druga stvar, nije bitan samo Brazil, jer je bitan podjednako i Kamerun i Švajcarska, učinićemo sve da prikupimo dovoljno bodova za drugi krug. Brazil kao Brazil jeste važan, ali što je važniji od Kameruna i Švajcarske? Moramo da budemo zdravi, mentalno spremni i ostvarićemo svoj cilj. Ali sama činjenica da smo ovde me čini srećnim. Zamislite, Italija sedi kući i gleda televizor.

Veliki broj igrača igrao je u Rusiji, Tadić misli da je to važno.

- Nadam se da će to iskustvo biti dragoceno, oni su svi u najboljim godinama, treba da se opuste, da rade samo ono što su radili.

Japanci su poželeli Piksiju da pobedi Brazil sa 3:0, a onda da ih preuzme.

- Je l' tako? Neka oni prvo pobede Nemačku, lako ćemo posle. Znate dobro našu vezu, želimo jedni drugima sve najbolje, ali to za preuzimanje Japana, o tom - potom. U Rusiji je to bila treća i poslednja utakmica, sada moji igrači su iskusniji i stariji, igrači koji su igrali u Rusiji, takođe imaju i više samopouzdanja. Ali Svetsko prvenstvo je Svetsko prvenstvo, matematika kaže, ako osvojite 6-5, 4 poena, prolazite, ako osvojite 3 - ne. Probaćemo sada da se kvalifikujemo.

Švajcarski novinar upitao je Piksija da li je ovo najteža grupa na Svetskom prvenstvu.

- Za mene jeste, Srbija nije imala sreću na žrebu. Ako pobedimo protiv Brazila i Kameruna, ne verujem da će biti odlučujuća protiv Švajcarske. Ali grupa je veoma teška, možda je Brazil favorit, u redu smo s tim. Moguće da će treći meč protiv Švajcarske biti posebno bitan, ali srećan sam što igramo protiv Švajcarske i čekam tu utakmicu.

Ponavlja Piksi da tačno zna sa kim će igrati, ali da ništa neće da otkrije.

- Ja znam tim koji će sutra igrati, ali zaista je neozbiljno da to kažem, malo je glupo. Nije ni Tite rekao sastav. A da ćemo igrati sa napadačima, igraćemo.

Ističe Tadić da će se prepustiti momentu i uživati, zato je tu osmeh.

- Svi smo srećni od kako je Mister došao, nasmejani, hoćemo da uživamo i da se prepustimo ovom momentu i to je to.

Piksi uživa u saradnji sa svojim igračima.

- Ja nisam nešto mlad, a kao selektor, uvek postoji taj početak, mislim da već godinu i osam meseci sam ovde, mnogo mi je drago da radim sa igračima, da sprovodimo neke ideje kroz igru i rezultate, nastavićemo u tom ritmu. Da li Tite ide, ne razmišljam o tome, već o tome da reprezentaciju dovedem do uspeha.

Piksi je otkrio da li da očekujemo Mitrovića za Brazil.

- Što se tiče Mitrovića, on u zadnja 3-4 dana radi sa ekipom, dobra je vest da ga ne boli tamo u tom delu gde je imao bol, to je dobra vest, a Kostić je veliki znak pitanja jer vuče povredu od meča sa Juvenutsom, jer ga oni samo forsiraju, kao da nemaju desnu stranu. Nemam šta da krijem.

Hrvatski mediji uporedili su ovu Srbiju sa timom Hrvatske iz 1998. godine.

- Po hrabrosti? Ja bih rekao i da znamo malo da igramo, treba znati malo tu loptu gurati. Ova generacija nema čega da se plaši, jer to je igra 10 na 10. Niko nema krila da leti i da ne možeš da ga uhvatiš. Lopta i teren. Sa tim mentalitetom možete mnogo. Važna je volja i želja, ali je važno i fudbalsko umeće, inteligencija pravi razliku. Mi takav fudbal hoćemo da igramo, sa svim ovim stvarima, respekt prema protivniku, ali pre svega prema sebi, to je najvažnije.

Kaže Tadić da mu reči selektora mnogo znače.

- Mnogo nam znače ove reči selektora, da igramo inteligentno, da imamo veru u sebe, inteligencija pobeđuje, sve je bitno, i hrabrost i ostalo, ali ta inteligencija i dobra lopta prave razliku, naše je da slušamo, da upijamo i biće sve dobro.

Igrali smo protiv Brazila 19 puta, pobedili smo ih samo dva puta, a pre 88 godina je bila poslednja pobeda, ima li dodatnog motiva zbog toga?

- Nisam čuo za tu statistiku, igrali smo 19 utakmica, dva puta smo ih pobedili, te stvari i ta istorija se često i menjaju, svaki sledeći pokušaj je šansa da promenite. Ali opet, nije to prva stvar o kojoj razmišljamo, da pobedimo Brazil jer ih nismo pobedili 88 godina, ovde je važno da sakupite dovoljno bodova da odemo u narednu rundu. A i da se ne desi to, nije smak sveta. Ali borićemo se i učinićemo sve da Srbija bude ponosna. Ako je neko bolji, čestitaćemo i gledaćemo šansu u narednim utakmicama. Biće to sigurno lepa utakmica. Nećemo se sigurno predati tako lako, učinićemo sve da im otežamo to što oni planiraju, a to je da nas pobede.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI 

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)