ENGLEZI, "SVAKA VAM ČAST": Sramno najavili meč Jugoslavija - Brazil u Montevideu 1930, a desilo se ono što nisu ni sanjali (FOTO)

Novosti online

23. 11. 2022. u 19:36

FUDBALERI Srbije igraju protiv Brazila, reprezentacije dobro nam poznate, a sada se priželjkuje rezultat kakav je u Urugvaju Jugoslavija ostvarila protiv neugodnih "karioka" davne 1930. godine.

ЕНГЛЕЗИ, СВАКА ВАМ ЧАСТ: Срамно најавили меч Југославија - Бразил у Монтевидеу 1930, а десило се оно што нису ни сањали (ФОТО)

FOTO: printskrin/Reprezentacija,rs

Na prvom Mundijalu 1930. godine u Urugvaju, Srbija je nesvakidašnje pokradena protiv domaćina, a prethodno je učinila neverovatan podvig protiv renomiranog protivnika - Brazila.

"Na njihovu sambu, odigrali smo kolo", reči su koje danas citira svaki građanin Srbije podsećajući na reči Bože Dunstera, selektora, Boška Simonovića.

List "Vreme" u izdanju posvećenoj toj utakmici davne 1930 godine dao prvi izveštaj kultne pobede od 2:1.

- Kao što je Vreme javilo, tim Jugoslavije protiv Brazilije, sastavljen je još na Floridi. Pre izlaska iz Gibraltara kapiten državnog tima Boško Simonović imao je sreću da će se tim iskrcati zdrav i svež.

FOTO: printskrin/Novosti.rs

Pisali su i o Brazilcima u Superlativu

- Momčad Brazilije je apsolutno prvoklasna, najizabranija i najpotpunija. Karakteristično je da brazilska štamba bez izuzetaka tu momčad naziva odličnom i odaje priznanje kapitenu Petru Markadu. Kada je Argentinski savez organizovao jednu utakmicu između reprezentacija Južne Amerike i Severne, onda je iz brazilskog tima za tu reprezentaciju pozvano šest igrača.

Mediji potcenili Jugoslaviju, veličali Brazilce

Mediji su Brazilce smatrali najvećim favoritom. Baš kao što je slučaj i danas.  "Vreme"  se ovako nadovezalo na priču o kontinentalnoj reprezentaciji i brojnim Brazilcima u njoj:

- Posle tog priznanja, Brazilija je postala favorit olimpijade fudbala u Montevideu. Urugvajski veliki list "Noticie", koji je u neku ruku organ (glasilo) Urugvajskog saveza, priznao je i sam 14. juna, da je Brazilija najopasniji protivnik na tom prvenstvu sveta i da se u Montevideu računa da će taj mladi tim pobediti Urugvaj u kojem su već neki igrači postali stvarno "oldbojsi", mada još uvek izigravaju velike zvezde...

- Engleski list "Sandej Ekspres" predviđao je pet dana pred utakmicu poraz Jugoslavije sa dvocifrenim brojem golova. Urednik sportske rubrike ovog sportski najbolje vođenog lista bio je manadžer Hadersfilda i putovao je po Južnoj Americi šest meseci tražeći za svoj klup nekoliko novih igrača. Niko bolje ne poznaje prilike od njega - pisalo je "Vreme".

A "videlo se" na kraju koliko je dobro poznavao prilike...

Inače, utakmica Jugoslavije i Brazila je bila višestruko posećenija od svih do tada.

- Na stadionu "Penarol" igrala se utakmica Jugoslavija - Brazilija. Našu utakmicu posetilo je 80.000 ljudi, dok je meč Rumunija - Peru na stadionu "Nacional" gledalo 20.000 ljudi.

Svaka utakmica treba da počne tačno u 14.45 časova po tamošnjem vremenu, 15 minuta ostavlja se za pozdrave i izbor mesta. Naša utakmica počela je tačno u 14.55. Prethodno je bilo predviđeno da meč sudi G. Kolombn, Urugvajac. Međutim, kako je on dan ranije sudio utakmicu Francuska - Meksiko to je ostavljeno Prezidijumu organizatora u Montevideu da reši pitanje sudije u poslednji čas. Prema vesti koju smo dobili, utakmicu je sudio čileanski sudija. Naša momčad izlazi u plavim dresovima sa našim grbom. Brazilijanska sa svojim zelenim i belim grbom u čijem se krugu nalazi sunce i zvezde.

Prenosi tadašnje "Vreme" i izjavu Milana Živanovića, sekretara Saveza:

- Ova pobeda je dragocena ne samo po naš sport, nego uopšte, jer će ova pobeda nad protivnikom kao što je Brazilija odjeknuti u celom svetu i to veoma povoljno. Ja lično, a držim i sav sportski svet, zadovoljni smo potpuno ovom pobedom, rekao je tada Živanović.

Podsetimo, strelci za Srbiju bili su Aleksandar Tirnanić i Ivan Bek, gol za Brazilce postigao je Žoao Prego. 

SASTAVI

Srbija: Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Ljubiša Stefanović, Momšilo Đokić, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Ivan Bek, Đorđe Vujadinović, Branislav Sekulić

Selektor: Boško Simonović

Brazil: Žoel Monteiro, Alfredo da Kosta, Luis Gervasoni, Fausto dos Santos, Fernando Guidičeli, Polikarpo RIbeiro, Nilo Braga, Arahun Araken, Žoao Prego, Teofilo Pereira.

Selektor: Pindaro de Karvaljo

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)