RADIO KAO ČISTAČ, PA PONIZIO MESIJA: On je "kriv" za senzaciju i najlepšu priču Mundijala u Kataru

Novosti online

22. 11. 2022. u 18:02

SAUDIJSKA Arabija je poput Davida, srušila Golijata u vidu Argentine, na Svetskom prvenstvu, a iza Saudijaca kao zid ponosa stoji jedan čovek, čija je priča mogla da ode u sasvim drugom pravcu.

РАДИО КАО ЧИСТАЧ, ПА ПОНИЗИО МЕСИЈА: Он је крив за сензацију и најлепшу причу Мундијала у Катару

FOTO: Tanjug/AP

Selektor Saudijske Arabije Erv Renar, je pedesetčetvorogodišnji stručnjak koji stoji iza neverovatnog podviga Saudijske Arabije, a život ga nije mazio, te je uz poziciju fudbalskog trenera takođe bio i čistač, trener u nižim ligama, a sada će svet o njemu govoriti kao čoveku koji je ponizio Lionela Mesija i na kolena bacio moćnog rivala - Argentinu.

Erv Renar bio je profesionalni fudbaler, igrao je u defanzivi, a karijeru je počeo u Kanu, gde je nastupao sedam godina od 1983. do 1990. Ipak, uvek je bio u senci, šansu je sa klupe čekao i sakupio je svega 87 ligaških duela.

Usledile su selidbe u Valurs i Dragunjan, niželigaše, a u ovom drugom je i počeo trenersku karijeru tokom koje je radio i kao čistač! Da, čistač. Nije mogao da živi od trenerske plate, te je odlučio da pronađe dodatni posao, radio je kao čistač, ali je sve vreme radio na svom usavršavanju.

Pre tačno 20 godina uputio se u jedan klub u Šangaju gde je radio kao pomoćni trener.

Usledila je selidba u engleski fudbal, radio je u niželigašu Kembridžu, a potom i u Vijetnam, gde je radio u Nam Dinhu. Radio je potom ponovo u Francuskoj, u klubu Šebura, a 2008. godine seo je na klupu Zambije.

Tu kreće njegova bajka. Za dve godine napravio je veliko čudo doveo je selekciju do Afričkog kupa nacija. Usledio je rastanak 2012. godine, a nakon toga i angažmani u Angoli i Alžiru.

Uvideli su Zambijci svoju grešku, vratili su ga potom, a on je osvojio Kup Nacija.

Prvo je izbacio Senegal u grupi, potom Sudan i Ganu u nokaut fazi da bi posle neverovatne serije penala u finalu sa Obalom Slonovače tim Erva Renara postao prvak Afrike!

Upravo zato upao je u oči FS Obale Slonovače, koji su ga angažovali, a on im se odužio novim Kupom Nacija 2015. godine.

Šansu u Evropi dao mu je Lil, a tamo se nije dugo zadržao, već je 2016. godine preuzeo Maroko, njih je odveo na Svetsko prvenstvo, a nakon Kupa Nacija 2019. dobio je otkaz, a Saudijska Arabija videla je svoju šansu da ga "ukrade".

Put do Katara prošao je rutinski, a od "lakog plena" kako je javnost videla Saudijce, nije bilo ništa. Očekivali su mnogi da se ponovi 2002. godina kada ih je Nemačka nadigrala 8:0, a oni su pokazali da ne igra samo vrednost, već i srce sa kojim igrači izađu na teren, razuverili su sve Neverne Tome.

Taktički je Renar nadigrao višestruko plaćenijeg Lionela Skalonija, pročitao mu sve akcije, a ofsajd zamke koje je poslednja linija Saudijske Arabije postavljala pričaće se dugo, na kraju je uspeo da dođe i do trijumfa koji će svakako obeležiti 1. kolo, a možda i celo prvenstvo u kataru.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)