KOLINA NAJAVALJUJE - STOP ZA FOLIRANTE: "Sprečićemo simulacije i preterane reakcije, a zaštitićemo igrače"

M. B.

19. 11. 2022. u 19:52

IGRAČI će imati glavnu ulogu na predstojećoj svetskoj smotri fudbala, ali ništa manje značajna neće biti ona koja će pripasti arbitrima.

КОЛИНА НАЈАВАЉУЈЕ - СТОП ЗА ФОЛИРАНТЕ: Спречићемо симулације и претеране реакције, а заштитићемо играче

EPA/NUNO VEIGA

Prvi čovek sudijske komisije FIFA Pjerluiđi Kolina oglasio se dan pre početka Mundijala u Kataru i u prvi plan stavio zaštitu igrača kako ne bi došlo do nepredviđenih povreda.

- Svetsko prvenstvo je najvažnija turnir na svetu. Tu su najbolji igrači i bilo bi strašno da jedan od njih ne može da igra zbog povrede koju je naneo protivnik. Najvažnije je da zaštitimo igrače. Ne želimo da vidimo bilo kakvu intervenciju koja ugrožava bezbednost igrača. U suprotnom, možemo da očekujemo ozbiljne disciplinske sankcije, odnosno crvene kartone.

Italijan je apostrofirao da su sudije dobile jasne instrukcije da najoštrije sankcionišu situacije u kojima dođe do povrede igrača, čak i kada se na terenu ne vidi ideja igrača da ugrozi zdravlje rivala.

- Nije važno što nema namere da se povredi igrač. Sama činjinica da se ovako nešto radi je neprihvatljiva.

Kolina je takođe istakao i da simulacije i preterane reakcije prema sudijama neće biti "prihvaćene" i obećao je da će sudije biti "veoma pažljive" u pogledu stvarnog vremena igre.

- Želimo da izbegnemo utakmice sa 42, 43, 44 minuta efektivnog vremena igre. Vreme za izmene, penale, proslave gola, lekarsku pomoć ili VAR moraće da se nadoknadi.

Na Mundijalu u Kataru pravdu će deliti 36 glavnih arbitara (ukupno 129), među kojima se nalaze i tri dame. Najbrojnije su evropske sudije (11), zatim slede južnoamerički arbitri (7), Azija i Afrika daju jednak broj (6), iz KONKAKAF zone stiže petoro, dok Okeaniju zastupa sudija sa Novog Zelanda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)