POSLEDNJI PLES LEA, RONALDA... Mnogim fudbalskim zvezdama Mundijal u Kataru biće oproštajni

Đ. SAMOILOVIĆ

19. 11. 2022. u 13:22

NAVIJAČI, uživajte još samo malo, dok su tu. Za četiri godine, stajaće verovatno kraj terena ili sedeti na tribinama, lepo skockani kao "sveži" penzioneri.

ПОСЛЕДЊИ ПЛЕС  ЛЕА, РОНАЛДА... Многим фудбалским звездама Мундијал у Катару биће опроштајни

FOTO: AP

Ne bi oni, ali godine neumoljivo stižu jedna za drugom... Po mnogo čemu, predstojeće SP (20. novembar - 18. decembar) u Kataru biće specifično. Zimski termin, stadioni sa klimama, poboljšani VAR, ali i skoro siguran oproštaj velikog broja legendi od najvećeg i najboljeg takmičenja.

Poslednji mundijalski ples u pustinji otplesaće asovi kao što su Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Manuel Nojer, Luis Suarez, Luka Modrić, Olivije Žiru... Otud i veći motiv, da neki od njih konačno ponesu zlatni pehar, koji im je i po tri, četiri puta izmicao...

Tu se najpre misli na Mesija, argentinskog čarobnjaka, koji je osvojio sve što se u svetu fudbala može osvojiti, osim SP. Leu je trenutno 35, nekim krajnjim naporima bi verovatno mogao da nađe mesto na spisku Argentine za naredni Mundijal, ali mađioničar PSŽ je više puta ponovio da će mu ovo biti peti i poslednji nastup na skupu najboljih reprezentacija. A sa njim podruku će verovatno i Anhel di Marija, još jedan as "gaučosa" iz redova onih zbog kojih se kupuje karta i dolazi na stadion.

Isto verovatno važi i za Mesijevog večitog suparnika, Kristijana Ronalda

- Ukoliko osvojim titulu u Kataru otići ću u reprezentativnu penziju - poručio je Portugalac.

- U suprotnom, nadam se da ću igrati do 40. godine. A kao što Mesi ima Di Mariju, tako i Ronaldo ima svog vernog saputnika, prgavog štopera Pepea koji će dogodine oduvati 40 svećica na torti, pa je i njega teško zamisliti u Kanadi, SAD i Meksiku 2026.

Ogromna praznina ostaće u Urugvaju, bez Luisa Suareza, Edinsona Kavanija i Dijega Godina, koji su uz legendarnog selektora Oskara Tabareza krojili najveće uspehe u novijem dobu. Ipak, kao i sve, zub vremena nagriza ovaj trio, čija će uloga uprkos godinama biti od krucijalne važnosti za "uruse" u Kataru.

Baš kao i ona koju Modrić ima u Hrvatskoj. Neverovatni vezista, koji sa 37 godina deli lekcije igračima i po deceniju mlađim, ponovo će biti srce i duša "vatrenih". Baš kao i u Rusiji 2018, kada je doveo tim do finala. Ali, on će verovatno sada odigrati svoje poslednje prvenstvo.

Ostaće u budućim mundijalima ljubitelji najleše igre uskraćeni i za golmanske majstorije Manuela Nojera, "keca" Nemačke, koji je godinama važio za najboljeg čuvara mreže na svetu.

Ni Roberta Levandovskog verovatno neće biti na Mundijalu 2026, kao ni čuvenog tandema Meksika u sastavu Giljermo Očoa - Andres Gvardado, koji uz Lea i Ronalda "overavaju" petu planetarnu smotru u karijeri.

Ostaće selektoru Španije, ma ko god to bio, velika dilema oko toga ko će u Americi, Meksiku i Kanadi biti zamena za Serhija Busketsa, jedinstvenog vezistu.

Francuzi će utehu zbog činjenice da više neće gledati Olivijea Žirua na mundijalima, a moguće i Karima Benzemu, imati u Kilijanu Mbapeu, dok će Brazilci plakati zbog oproštaja Tijaga Silve, a možda i Nejmara, koji je dosta mlađi, ali poprilično zagonetan po pitanju nastupa na narednom SP.

Bonus: Najaktuelniji video-snimci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)