SUD DONEO ODLUKU KOJU JE ČEKAO CEO SVET: Postalo poznato da li će jedna reprezentacija biti izbačena s Mundijala u Kataru

Novosti online

08. 11. 2022. u 22:00

Sud za sportsku arbitražu doneo je dugo očekivanu odluku povodom prijave Fudbalskog saveza Čilea i Fudbalskog saveza Perua, odnosno želje tamošnjih čelnika da se Ekvador izbaci sa Mundijala u Kataru, koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra.

СУД ДОНЕО ОДЛУКУ КОЈУ ЈЕ ЧЕКАО ЦЕО СВЕТ: Постало познато да ли ће једна репрезентација бити избачена с Мундијала у Катару

Foto: Arhiva Novosti

Podsetimo, sporan je bio slučaj Bajrona Kastilja, desnog beka Ekvadora, kog su Čileanci (a naknadno i Peruanci) optužili da je falsifikovao krštenicu i da je, zapravo, rođen u Kolumbiji.

FIFA je najpre prvostepenom odlukom odbacila zahtev da se ponište utakmice u kojima je Kastiljo igrao za Ekvador u mundijalskim kvalifikacijama (što bi odgovaralo Čileu, jer bi onda Ekvador bio eliminisan/izbačen sa šampionata planete, a Čileanci tamo prošli), ali su onda nedavno "isplivali" novi podaci, pa je pokrenut i žalbeni postupak, koji je doveo do drugostepenog odlučivanja u svetskoj kući fudbala.

Naime, u želji da učestvuju i na ovom Mundijalu, čileanski fudbalski radnici su došli do, kako su oni tvrdili, "pisanih dokaza i audio zapisa ispitivanja tokom kog je Kastiljo istražiteljima pre četiri godine otkrio da je rođen 1995, a ne 1998, kako piše na njegovim ekvadorskim dokumentima".

Uz to, navodno je rekao da je njegovo ime Bajron Havijer Kastiljo Segura, dok se u papirima iz Ekvadora vodi kao Bajron David Kastiljo Segura. Ovaj fudbaler je tada otkrio i da je "napustio kolumbijski grad Tumako da bi otišao u ekvadorski San Lorenco, kako bi pokušao da ostvari fudbalsku karijeru".

Uz sve to, reprezentativac Ekvadora priznao je, prema dokazima koje su Čileanci poslali na adresu FIFA, i da mu je "u menjanju biografije pomogao Marko Zambrano, uticajni ekvadorski preduzetnik i vlasnik fudbalskog kluba".

I, dok je cela planeta čekala odluku svetske kuće fudbala, u Čileu su mnogi bili ubeđeni da će njihova reprezentacija umesto Ekvadora otići na Mundijal u Kataru. Ovo stoga jer je Čile protiv pomenutog rivala, u dva meča u kojima je i Kastiljo igrao, osvojio samo bod, pa bi dve pobede službenim rezultatom (od po 3:0) vinule Čileance na četvrto mesto južnoameričkih kvalifikacija čime bi zauzeli dosadašnju poziciju Ekvadora i "odmenili" ga Kataru.

Međutim, kako je FIFA iznova odbacila žalbu Čilea, kojoj se pridružio i FS Perua, (smatrajući da su pomenute kolege u pravu), oba Saveza upućena su na Sud za sportsku arbitražu, ako im se ta odluka ne sviđa.

Njima se, naravno, nije sviđala, pa je sve predato pomenutoj instituciji u Lozani, koja je danas presudija - da Ekvador ide na Mundijal, kao što je i bilo predviđeno prilikom žrebanja grupa.

U obrazloženju se, pored ostalog, navodi:

- Sud delimično potvrđuje navode dva Saveza o tome da su su netačni pojedini podaci iz igračevog pasoša, konkretno, datum i mesto rođenja, zbog čega je FS Ekvadora kriv jer je koristio dokument koji je sadržao netačne informacije, ali sam pasoš ovog fudbalera jeste autentičan, pa je Sud doneo presudu da je Kastiljo smeo da bude uključen u odigravanje kvalifikacionih utakmica.

Na kraju ove sage, više nema nikakve dileme: Ekvador će "otvoriti" ovogodišnji Mundijal, jer upravo on, u okviru grupe A, igra prvi meč i to protiv domaćina, Katara, 20. novembra od 16 časova po našem, srednjeevropskom vremenu. U toj grupi su još i Senegal i Holandija.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)