HAOS PRED MUNDIJAL! Ukrajina traži da se jedna reprezentacija hitno izbaci sa Svetskog prvenstva

Novosti online

31. 10. 2022. u 19:56

DO Mundijala u Kataru ostalo je nešto manje od mesec dana, a iako Svetsko prvenstvo počinje tako brzo (20. novembra), veliki haos preti da izbije na najvećoj svetskoj smotri fudbala.

ХАОС ПРЕД МУНДИЈАЛ! Украјина тражи да се једна репрезентација хитно избаци са Светског првенства

FOTO: AP/Tanjug

Naime, Izvršni komitet Fudbalskog saveza Ukrajine obratio se Međunarodnoj federaciji fudbalskih asocijacija (FIFA) sa željom da hitno zabrani Iranu učešće na šampionatu planete čiji je domaćin 2022. godine Katar.

Kako prenosi "Skaj sports", ukrajinska strana tvrdi u svom dopisu da "Iran dostavlja oružje Rusiji i time narušava članove 3 i 4 Statuta FIFA, koji obavezuju članove te organizacije da uvažavaju prava čoveka i bore se protiv diskriminacije".

Ruska agencija RIA Novosti podseća da je grupa iranskih fudbalera i ličnosti iz tamošnjeg fudbala pre desetak dana tražila od FIFA da suspenduje reprezentaciju Irana sa Mundijala, zbog "okrutnog odnosa države prema svom narodu", čemu se dodaje i da se "u toj zemlji ženama ne dozvoljava odlazak na stadione, što je kršenje kodeksa FIFA", a da su državni organi "maltretirali pojedine fudbalere".

Sa druge strane, amabasador Dominike pri Ujedinjenim Nacijama je zatražio od predsednika FIFA Đanija Infantina da Iranu zabrani učešće na šampionatu sveta, dodajući "da bi trebalo da ga zameni prvak Evrope, Italija".

Iran je, podsetimo, u mundijalskoj B grupi, u kojoj po rasporedu redom treba da igra protiv Engleske (21. novembra), Velsa (25. novembra) i Sjedinjenih Američkih Država (29.).

Predsednik FIFA, Đani Infantino / Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Izbacuje se i Tunis?

Podsetimo, od ranije se zna da svetska kuća fudbala prilično brzo kažnjava uočene političke uplive u rad fudbalskih saveza, i to tako što tu zemlju izbaci iz svojih takmičenja dok se političari iz Saveza ne povuku.

Potom sledi period nadgledanja novonastale situacije, te povlačenje suspenzije.

Ako bi se neki takav slučaj kazne sada desio, i to u zemlji koja treba da učestvuje na Mundijalu u Kataru, to bi automatski značilo da njena reprezentacija neće igrati na šampionatu planete i... izgleda se to sprema Tunisu.

Kako prenosi ugledni francuski list "Parizijen", ne samo da je FIFA poslala upozorenje Fudbalskom savezu Tunisa da će, ako se "politika" hitno ne odstrani iz te organizacija ona će ostati bez prava učešća na Svetskom prvenstvu, već se zna i ko će biti zamena.

Iako se činilo da bi svetska kuća fudbala trebalo da, umesto suspendovane reprezentacije, pozove narednu najbolje rangiranu iz te kontinentalne zone (Mali je upravo od Tunisa poražen od baraža za Mundijal u Kataru), izgleda da se poziv zapravo sprema - Italijanima.

Evropski šampion je, podseitmo, šokantno ispao u prvom krugu evropskog baraža od Severne Makedonije, ali "azuri" igraju na kartu popularnosti i FIFA rangiranja, na kome su čak šesti, pa bi, kako javlja "Parizijen", baš oni mogli da se nađu u Kataru umesto Tunisa.

Desi li se to, Italijani bi zaigrali u grupi D sa Francuskom, Danskom i Australijom.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)