PIKSI JOŠ NE STUDIRA BRAZILCE

Nedeljko ILjUKIĆ

25. 09. 2022. u 09:25

ŽREB u Dohi nije milovao fudbalsku reprezentaciju Srbije.

ПИКСИ ЈОШ  НЕ СТУДИРА  БРАЗИЛЦЕ

FOTO: Tanjug

U aprilu su "orlovi" u neverici gledali kako kuglice izlaze iz "ćupa" i kada je ceremonija bila gotova, shvatili smo svi da će nam u novembru i decembru u Kataru biti pred očima skoro pa repriza Mundijala u Rusiji od pre četiri godine.

Brazil, Švajcarska i Kamerun su rivali "orlova", a hteo-ne hteo selektor Srbije Dragan Stojković je već nedeljama obasut pitanjima o prvom meču na velikom takmičenju. Prvo, pa - Brazil!

- Niste vi novinari jedini koji me stalno pitaju za Svetsko prvenstvo i Brazil. Nema čoveka na ulici koji mi svakodnevno ne postavi bar jedno pitanje o Brazilu, ili Švajcarcima i Kameruncima. Ljudi, ja vam lepo još jednom kažem. Dajte da se završi Liga nacija, pa da onda pričamo o Svetskom prvenstvu - branio se ovih dana Piksi pred domaćim novinarima.

Džaba! Evo, prođite od Terazijske česme, pa Knez Mihailovom do Kalemegdana i shvatićete da niko nije pričao ovih dana o Švedskoj ili Norveškoj. Od groznice sa menjanjem sličica, do fudbalskih ljudi po beogradskim i ostalim kafeima po Srbiji, već se priča o Brazilu, našem prvom rivalu sa kojim ćemo na megdan 24. novembra na stadionu "Lusail".

Za razliku od Piksija, selektor "karioka" Ćiće (kako se precizno kaže na portugalskom), ili ovde opšte prihvaćen pod prezimenom Tite, već uveliko uigrava svoj tim za Katar.

Brazilci do sudara sa Srbijom nemaju takmičarske mečeve, već samo prijateljske. I za tu svrhu su kao lokaciju izabrali Francusku, kako bi "kalili čelik". Preksinoć su u Avru lako preslišali Ganu (3:0), a strelci Markinjos i Rišarlison (dva puta) su već u prvom poluvremenu rešili pitanje pobednika. Ako se uopšte i postavljalo pre ovog meča.

Ipak, pogled je najčešće išao na prve zvezde tima, Nejmara, Kazemira i Vinisijusa Žuniora. Povremeno je na utakmici sa Ganom zaista sve podsećalo na egzotični ples iz zemlje u kojoj su rođeni, a sada svoje majstorije "prodaju" uglavnom u najboljim evropskim klubovima.

- Ne gledam još Brazilce i uglavnom izbegavam da pogledam njihove mečeve u klubovima za koje nastupaju. Jer, jedna priča je kako igraju u klupskim dresovima, a nešto sasvim drugo kako igraju kod selektora Brazila. Ponavljam, ima vremena kada ćemo se detaljno baviti Brazilcima - jasan je selektor Srbije Stojković.

Ne sumnjamo da će Piksi i njegov stručni štab već posle utakmice sa Noreškom u Oslu da, prvo na Terazijama 3, u miru svoje kancelarije početi da slažu taktički mozaik za premijeru na Mundijalu u Kataru. U utorak, kada "orlovi" budu vodili bitku za tri boda u Oslu, skoro u istom terminu će Brazil igrati svoj novi prijateljski meč. Ovog puta sa Tunisom, na pariskom "Parku prinčeva" i to će biti neka vrsta njihove generalne probe za utakmicu sa Srbijom u Lusailu.

Podsetimo, poslednji meč sa "kariokama" smo odigrali u 3. kolu grupne faze, na oproštaju od Mundijala u Rusiji i glatko izgubili 2:0. Vrlo brzo će biti još jasnije šta su taktičke namere Titea i u kakvoj formi su prve violine njegovog orkestra.

Nejasno je samo zašto je selektor Brazila izabrao baš dve afričke reprezentacije na zaletištu za Mundijal. Nije valjda da se najviše pribojava Kameruna u grupi u kojoj su Srbija i Švajcarska ?!

ŠVEĐANI ODUŠEVLjENI CENTROM FSS

I PRE nego što je sinoć odigrana pretposlednja utakmica Lige nacija Srbija - Švedska, Fudbalski savez Srbije je bio dobar domaćin gostima sa severa Evrope. Predstavnike FS Švedske na čelu sa predsednikom Karlom Erikom Nilsonom i generalnim sekretarom Hakanom Sjostrandom ugostili su u "kući fudbala" u Staroj Pazovi zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković, generalni sekretar Jovan Šurbatović i direktor reprezentacije Stevan Stojanović. Oduševljenje onim što je video u Staroj Pazovi izrazio je prvi čovek FS Švedske kratkom izjavom:

 - Sada mi je jasno zašto fudbalska reprezentacija Srbije igra tako dobar fudbal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)