"SRBIJA JE FAVORIT IZ SENKE U KATARU": Lane Jovanović zna kako treba igrati Mundijal

Tanjug

26. 08. 2022. u 12:37

Teško je ostati objektivan posle ovakvog izdanja u kvalifikacija i fantastičnog meča protiv Portugala. Mi smo tu istakli kandidaturu za najviši domet i sada ako bih vam rekao da smo mi favoriti iz senke na Mundijalu, to bi možda opet bilo pripisano našem mentalitetu, koji je možda prepotentan, ali zaista mislim da imamo velike šanse za visok domet, izjavio je nekadašnji srpski fudbalski reprezentativac Milan Lane Jovanović.

СРБИЈА ЈЕ ФАВОРИТ ИЗ СЕНКЕ У КАТАРУ: Лане Јовановић зна како треба играти Мундијал

Foto: N. Paraušić

Junak čuvene pobede protiv Nemačke na Mundijalu u Južnoj Africi u razgovoru za Tanjug istakao je kako se nada da će današnja generacija uraditi ono što njegova nije uspela.

- Takmičenje reprezentacija je najspecifičnije i najneizvesnije upravo zato što snaga jedne reprezentacije na zavisi ni od ekonomske moći zemlje, ni od populacije koju ta zemlja ima, više zavisi od kulturološkog obrasca koji fudbal nosi, od trenutka, faktora sreće, da imate pojedince za velike dela, tim, od odnosa, nadahnuća. Mislim da su svi uslovi sada na našoj strani. Imamo tim, sistem, selektora koji je autoritet, koji nesumnjivo zna posao, ima bekgraund fudbalski koji je ogroman, a samim tim je doneo i kvalitet koji je besprekoran.

- Imamo pojedince koji su fenomelani, najbolji napadački potencijal u Evropi, Mitrović, Vlahović, Jović, a igraće jedan ili dvojica, vezni red nestvaran i odbrana ima svoje kvalitete - navodi Jovanović.

- Takođe, imamo mnogo igrača koji mogu da reše utakmice, a nekad je dovoljan samo jedan. Ako ih imamo više, možemo da "meljemo" kao u Portugalu. To što nas nisu stavili u red najozbiljnih favorita treba da nam da mirnoću, komfor, svesni svojih kvaliteta i naravo ne lišeni najviših ambicija. Igrači su svesni, osećaju koliko mogu, oni imaju svoj identitet u evropskom fudbalu, sjajne statistike.

- Ovo što radi Mitrović je nestvarno, on je najbolji igrač reprezentacije Srbije svih vremena, ne po ovome što je uradio u klupskom, nego u reprezentativnom. U tim godinama najbolji strelac, način na koji je davao golove, naravno, mnogo toga je dizajnirao i Tadić, imamo i druge igrače, imamo veliki potencijal. Ako otvorimo protiv Brazila na pravi način, mislim da imamo velike šanse.

Jovanović je na konstataciju da je cela njegova karijera, koja je bila prilično uspešna, stala u tu pobedu protiv Nemačke, rekao:

- Često sam apostrofirao da se kod nas velike pobede prepričavaju decenijama, a da nam, nažalost, to nije navika. Ja bih sada, pre svega kao navijač, iz ove perspektive voleo da češće pobeđujemo velike reprezentacije i da to bude rutina koja će nas pozicionirati u sam vrh evropskog i svetskog fudbala. Jedna od utakmica na koju sam ponosan kao navijač je naravno ova protiv Portugala jer nismo mogli na briljantniji način da se plasiramo i pošaljemo poruku šta nam je ambicija u perspektivi. Protiv velike ekipe, na gostujućem terenu bili smo dominantni u onome što je upravo protivniku bilo najjače oružje - posed, imali smo kontrolu 90 minuta i ono što nam je možda nedostajalo u nekim prethodnim velikim utakmicama, fazama, jeste faktor sreće, koji nam je ovaj put bio naklonjen. I kada odigrate najbolju utakmicu bez faktora sreće, teško je da epilog bude pozitivan.

- Utakmica protiv Nemačke jeste sinonim za moju reprezentativnu karijeru, a neretko i za ceo jedan period generacije kojoj pripadam i, nažalost, taj naš status je stao u tu jednu utakmicu, a stali smo tamo gde ne treba jer nismo protiv Australije valorizovali dobru igru i formu, već i veliko samopouzdanje koje smo imali, plus nije nam sreća bila naklonjena - navodi on.

- To je jedina utakmica za kojom je ostao žal što nismo pobedili i siguran sam da smo prošli da bismo nastavili u velikom stilu. Opet, sa druge strane meni je drago da sam delio svlačionicu sa igračima koji su napravili takve karijere kao što su Stanković, Vidić, Bane Ivanović i drugi - zaključio je Jovanović, koji je u dresu Srbije odigrao 44 utakmice i postigao 11 golova.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)