EVO OD ČEGA JE UMRO IVICA OSIM: Borio se sa ovim 15 godina, na kraju je bolest pobedila

Novosti online

01. 05. 2022. u 16:21

LEGENDA bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog fudbala Ivica Osim preminuo je danas u 81. godini života u svom domu u Gracu.

ЕВО ОД ЧЕГА ЈЕ УМРО ИВИЦА ОСИМ: Борио се са овим 15 година, на крају је болест победила

FOTO: EPA

Štraus sa Grbavice pre 15 godina u Japanu je, dok je gledao utakmicu Premijer lige, doživeo je težak moždani udar od koga se nikad nije sasvim oporavio.

Deset dana je bio u komi, a supšruga Amira govorila je kasnije da su mu prve reči posle buđenja bile: "Kako je Završila utakmica?"

Nažalost, posledice suostale trajne - jedna ruka mu je ostala nepokretna a vremenom je sve teže i govorio.

Pre nekoliko godina je povredio koleno zbog čega nije više mogao da ustaje iz kreveta.

Ivica Osim - biografija

Ivica Osim je osnovnu školu završio u Hrasnom i Novom Sarajevu, a potom je upisao gimnaziju. Zahvaljujući matematičkim veštinama, oslobođen je pisanja mature, a nakon toga je upisao matematički fakultet u Sarajevu.

Rođen je 6. septembra 1941. godine u Sarajevu, u naselju Hrasno. Njegov otac Mihailo po zanimanju je bio bravar i svirao je harmoniku, a majka Karolina bila je domaćica i aktivistkinja u Crvenom krstu, a i dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Mihailo je oboleo od tuberkuloze i umro relativno mlad pa je Ivica, kako bi pomogao da porodica ima šta da jede, davao časove iz matematike drugoj deci, piše "Dnevni avaz".

U vreme kada je bio selektor Jugoslavije, Osim je bio trener Partizana s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1991. godine.

Osim je od 1992. do 1994. godine bio trener grčkog Panatinaikosa, a osvojio je Kup Grčke 1993. i 1994., dok je drugo mesto na tabeli osigurao 1993. Između 1994. i 2002. godine je vodio austrijski Šturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999., osvajanja austrijskog Superkupa 1998. i 1999, a ekipu je vodio i u Ligi šampiona od 1998. do 2000. godine.

Bogata karijera

Popularni "Štraus s Grbavice" je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener DžEF junajteda s kojim je ostvario odlične rezultate uprkos tome što se radilo o malom klubu. Dva puta je bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio Kup, prvi veći trofej u istoriji kluba.

Selektor Japana Osim je postao 21. jula 2006. godine i nasledio legendarnog Zika. U debiju je pobedio Trinidad i Tobago sa 2:0. Godine 2007. je poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa, kao i u utakmici za treće mesto od Južne Koreje nakon penala.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio. Na mestu selektora Japana ga je nasledio Takeši Okada.

"Godine 2011. je FIFA na čelo Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH postavila upravo Osima, a on je pomogao krovnoj kući tamošnjeg fudbala da krene pravim putem i dovede je do uređenja u kojem, slobodno se može reći, danas u

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina