MODERNA DRŽAVA NIKLA IZ PESKA, SUNCA I NAFTE: Jasminko Pozderac, ambasador Srbije u Kataru o odnosima dve zemlje...

Nedeljko Iljukić

10. 04. 2022. u 11:00

KADA je svetska fudbalska federacija pre nekoliko godina odlučila da će Mundijal 2022. biti odigran u novembru i decembru u Kataru, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom.

МОДЕРНА ДРЖАВА НИКЛА ИЗ ПЕСКА, СУНЦА И НАФТЕ: Јасминко Поздерац, амбасадор Србије у Катару о односима две земље...

FOTO: N. Iljukić

Danas svi jedva čekaju da 21. novembra ove godine lopta krene sa centra stadiona "El Bajt" na meču Katar - Ekvador.

U kakvoj zemlji se igra Svetsko prvenstvo, bilo nam je jasno kada smo prošle nedelje posetili Dohu, u kojoj je FIFA organizovala svoj kongres, a odmah zatim i žreb. U danu u kojem je iznad pustinje "klizilo" podnevno sunce sa standardnih 35 stepeni Celzijusa, posetili smo u diplomatskom predgrađu najmodernijeg dela Dohe ambasadu Republike Srbije u Kataru. Dočekuje nas domaćin Jasminko Pozderac, osvedočeni prijatelj sporta, poznavalac fudbala, diplomata. Pred nama su teme koje će biti centar sveta svakog navijača fudbalske reprezentacije Srbije od 21. novembra do 18. decembra, kada se na stadionu "Luseil" bude odigralo finale Svetskog prvenstva i kada "Zlatna boginja" bude u rukama pobednika.

- Ponosan sam na bilateralnu saradnju Srbije i Katara i na činjenicu što između naše dve države ne postoje otvorena pitanja. Katarski emir Tamim bin Hamed el Tani je 2013. godine preuzeo vladanje državom od svog oca i na vrlo upečatljiv način je pre nekoliko godina najavio viziju Katara do 2030. godine. Ova država stoji na takozvana četiri stuba, koje čine obrazovanje, kultura, zdravlje i sport. Svakodnevno i mnogo se radi na sve ove četiri strateške stvari i to je više nego očigledno na svakom koraku, ili strancu ili starosedeocu - kaže za "Novosti" Pozderac, koji je od 2007. do 2014. godine bio direktor Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta, a 2016. godine postao je izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije u Kataru.

Naš izveštač u razgovoru sa ambasadorom Pozdercem, Foto N. Iljukić

Fudbal će u novembru ove godine spojiti sve meridijane, a 31 reprezentacija, kojoj se ponosno priključuje i domaćin, organizator Mundijala, imaće priliku da vidi kako je iz peska i sunca niklo moderno društvo koje danas na severozapadu svoje teritorije, na takozvanim severnim izvorima, ima jedan od dva najveća svetska izvora nafte. Fudbal je tema svih tema ovih dana u Dohi.

- Prisustvovao sam 1. aprila žrebu za Svetsko prvenstvo. Već šest i po godina sam ambasador u Kataru i dva puta sam imao identičan osećaj ponosa što sam iz Srbije. Prvi put je to bilo kada sam emiru Hamadu el Taniju predavao svoje akreditive, a drugi put kada sam na svečanoj ceremoniji u gradskoj luci u Dohi na jednom od pristaništa podigao zastavu Srbije, samo nekoliko dana pošto se naša reprezentacija na onako veličanstven način, pobedom u Lisabonu, plasirala među prvima na Svetsko prvenstvo. Sličan osećaj sam imao i kao gost FIFA i domaćina organizatora Mundijala, kada mi je stigao poziv za ceremoniju žreba kojoj sam prisustvovao sa delegacijom Fudbalskog saveza Srbije - dodaje Pozderac.

FOTO: N. Iljukić

Bilateralna saradnja Republike Srbije i Katara je izuzetna.

- Još na početku pandemije virusa korona, Katar je Srbiji poslao hitnu i nesebičnu pomoć, na kojoj smo vrlo zahvalni. Kao što sam naglasio, u našim bilateralnim odnosima nema otvorenih pitanja i očekujem da saradnja u narednom periodu bude dodatno intenzivirana - podseća Pozderac.

Bez obzira na dalek i ne baš tako jeftin put i boravak u Kataru, očekuje se dolazak određenog broja navijača Srbije na Mundijal. Podrška "orlovima" stići će iz Srbije, ali i okolnih zemalja iz Persijskog zaliva.

- Od trenutka kada se Srbija plasirala na Mundijal, ambasada Srbije je intenzivirala kontakte sa Fudbalskom federacijom Katara i ministarstvom sporta i uskoro očekujemo sve detalje koji će biti od izuzetnog značaja za pripremu putovanja, kao i za boravak naših navijača tokom Svetskog prvenstva u ovoj zemlji. Do početka Mundijala, i naročito tokom njegovog trajanja, bićemo u direktnom kontaktu sa organizatorima šampionata.

Želimo da svaki navijač Srbije zna da će njegova država i diplomatsko predstavništvo u Dohi voditi apsolutno brigu o njemu - kaže Pozderac.

Ambasador Srbije je zatim i vrlo konkretno objasnio kako će to u praksi da izgleda.

- Sa organizacionim komitetom Mundijala, ali i sa ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova Katara već je dogovoreno da svaka zemlja učesnica Svetskog prvenstva, neposredno pored stadiona na kojima budu igrali nacionalni timovi, ima postavljena mala konzularna odeljenja. Cilj i svrha je pružanje bilo kakve konzularne pomoći ili saveta svakom od navijača koji se nađu na jednom od osam stadiona u Kataru - objašnjava Pozderac.

Idemo u Katar... Dok nas je na ispraćaju iz rezidencije ambasadora na onih 35 u plusu dodatno "pomazio" blagi pustinjski povetarac, odzvanjali su nam u ušima taktovi pesme kojom su Tadić, Mitrović i ekipa parali tišinu prošlog novembra u Lisabonu. Evo nas u Kataru, koji čeka Srbiju i "orlove" raširenih krila.

"ORLOVI" ZA DRUGI KRUG

AMBASADORU Srbije u Kataru Jasminku Pozdercu ispunila se jedna želja, ali on ima još jednu.

- Poželeo sam prošlog novembra, pre poslednjeg meča u kvalifikacijama u Portugaliji, da se direktno plasiramo na Mundijal. Ta želja se i ispunila. Sada bih želeo da predstojećeg novembra naša fudbalska reprezentacija, koja je u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom, ode u drugi krug takmičenja. Za posle ćemo da vidimo - kaže Pozderac, uz navijački osmeh optimizma.

IZBORI

U PETAK, 1. aprila, bili smo gosti ambasadora Jasminka Pozderca u njegovoj rezidenciji u Dohi. Isto veče FIFA je organizovala žreb za Mundijal, a u nedelju, 3. aprila, ambasada Srbije je organizivala glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima u matici. Bili smo svedoci da je 48 sati pre glasanja sve bilo perfektno spremno.

- Imali smo 135 naših državljana na biračkom spisku u ambasadi. Držimo redovne kontakte i brinemo o svakom našem građaninu koji se nalazi u Kataru - napominje Pozderac.


Bonus video: Neobična soba na Mundijalskom stadionu u Kataru
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)