ZAŠTO JE ZLOČIN ŠTO JE SREĆA POGLEDALA SRBIJU? Ovo su neke od situacije u kojima je naša zemlja brutalno oštećena (VIDEO)

A. Ilić

28. 03. 2021. u 16:30

MNOGO je stranica kroz istoriju ispisano o tome kada je Srbija bila oštećena u nekom takmičenju. Zato nas sve iznenade situacije kada "vodenica okrene u našu korist".

ЗАШТО ЈЕ ЗЛОЧИН ШТО ЈЕ СРЕЋА ПОГЛЕДАЛА СРБИЈУ? Ово су неке од ситуације у којима је наша земља брутално оштећена (ВИДЕО)

FOTO: AP/EPA/FIBA

Priča se i pričaće se o utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u kojoj je Portugalija u završnici oštećena za pobedu (2:2). Mnogo će se duže ovo analizirati nego što bi u slučaju da je situacija bila okrenuta, da je nama poništen gol. 

Sudija Dani Makeli nije priznao gol Kristijanu Ronaldu u poslednjim sekundama meča. Portugalac je bacio kapitensku traku i napustio teren stadiona Rajko Mitić, a Dani Mikeli i njegovi pomoćnici biće predmet žalbe FS Portugala u UEFA. 

No, vratimo se u prošlost, kada je bezbroj puta Srbija (Jugoslavija) oštećena. 

ITALIJA - JUGOSLAVIJA 1968. (Evropsko prvenstvo, Kup nacija) 

Jedna od prvih nepravdi koja je globalno odjeknula je suđenje Švajcarca Gotfrida Dinsta u prvoj utakmici finala Evropskog prvenstva (tada Kup nacija) Italija - Jugoslavija 1:1. Tada nije bilo društvenih mreža...ali je svet za kriminalno brutalno navlačenje za Italijane saznao kada je FIFA kaznila Dinsta zbog te krađe. On je tada praktično bio elitni sudija, jer je 1966. sudio finale SP u Londonu Engleska - Nemačka 4:2, takođe sa mnogo kontroverza, pogotovo oko trećeg gola Engleza. U Rimu 8.juna 1968.je Jugoslavija povela preko Džajića u 39.i imala loptu, igru...Onda je Dinst počeo da navlači kao zločinac, sudeći najviše slobodne udarce u zoni oko 20 metara. Iz jednog je Domengini izjednačio u 80. minutu. Vreme čini svoje, ali to je bila veća krađa od Sorensena u Španiji. U ponovljenom finalu Italija je pobedila 2:0. Naša reprezentacija je tada u finale ušla žrebom. Jugoslavija je pobedila tada svetske prvake Englesku 1:0 golom Džajića u 85. minutu. 

ŠPANIJA - JUGOSLAVIJA 1982. (Svetsko prvenstvo) 

Počećemo na Mundijalu 1982. godine tada je napravljena ogromna nepravda na štetu Jugoslavije. Duel protiv Španije igran je u Valensiji na stadionu Luis Kazanova. Gudelj je Srbiji doneo vođstvo u 10. minutu. Potom je sudija Luns Sorensen okrenuo mreč u drugom pravcu. Prekršaj Velimira Zajeca nad Alonsom, očigledno načinjen najmanje  metar izvan kaznenog prostora, okarakterisao je kao jedanaesterac.  Šutirao je Huanito, promašio je gol, a da se ne radi o slučajnoj grešci pokazao je sudija samo minut kasnije kada je ponovio penal.  Sorensen zahteva da se penal ponovi pod izgovorom da je Pantelić krenuo sa gol-linije pre nego se udarac izveo iako nije ni pipnuo loptu. U drugom pokušaju Huanito je bio precizan. U teškoj, rovovskoj borbi, presudio je Enrike Saura golom sredinom drugog poluvremena, a taj poraz je je praktično koštao Jugoslaviju eliminacije sa Mondijala.

TURSKA - JUGOSLAVIJA 2010. (Svetsko prvenstvo) 

Jedna od najvećih nepravdi u jugoslovenskom sportu dogodila se u dvorani "Sinan Erdem". Tog 11. septembra Srbija je u polufinalu Svetskog prvanstva naspram sebe imala veliku Tursku. Nije naša reprezentacija naspram sebe imala samo publiku već i sudije. U dramatičnoj završnici Arslan je najpre slobodnim bacanjima uveo timove u poslednji minut uz 79:77 za Tursku, a kada je konačnih 60 sekundi počelo, najpre je naš nekadašnji kapiten Nenad Krstić bio "polovičan" sa penala, da bi Marko Kešelj sa iste te pozicije doneo 80:79 Srbiji. Nakon minuta odmora loptu dobija Kerem Tunčeri, prolazi uz aut-liniju i iako je jednom nogom izašao van igrališta, sudije to nekim čudom "nisu primetile". Uz tu neverovatnu odluku arbitara akcija je nastavljena, pa je koš koji je Tunčeri postigao pred poslednji zvuk sirene postao - koš za veliki trijumf reprezentacije Turske.

MAJKL FELPS - MILORAD ČAVIĆ 2008. (Olimpijske igre u Pekingu ) 

Kada neko pomene Olimpijske igre u Pekingu, prva asocijacija je Milorad Čavić. I ono čuveno finale na sto metara delfin u kojem je Srbin nepravedno ostao bez zlata. Ako pogledamo zvanični rezultat posle finalne trke Majkl Felps je trijumfovao u vremenu 50,58, dok je Čavić osvojio srebro sa stotinkom zaostatka. „Omega“ je godinu dana nakon trke saopštila da je Čavić prvi dotakao taster na cilju, ali da je Felps to učinio snažnije, pa je njegov udarac pre registrovan.

EVROPSKO PRVENSTVO U PLIVANjU 2008. (Milorad Čavić) 

Ajndhoven, Beograd -- Plivač Milorad Čavić suspendovan je danas sa EP jer je na ceremoniji proglašenja nosio majicu sa natpisom "Kosovo je Srbija". Disciplinska komisija Evropske plivačke federacije ocenila je da je Čavićev gest "čista politička akcija i povreda pravila".

SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI LONDON 2017.  (Ivana Španović) 

Nakon uzbudljive završnice u finalu naša najbolja srpska atletičarka Ivana Španović ostala je bez medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu. Ona je u finalu zauzela četvrto mesto. Iako je u snimku izgledalo da je Ivana u poslednjoj seriji skočila preko sedam metara, zvanični podaci pokazali su da je to bio skok od 6,91 metara. Ivani se pri doskoku odvojio donji deo startnog broja od dresa i ostavio trag u pesku koji je bio bitno kraći od onog gde je i stvarno doskočila. Tako je Španović u uzbudljivom raspletu prvo ostala bez treće uzastopne bronze na svetskim prvenstvima, a potom možda i bez titule svetske prvakinje. Predstavnici Atletskog saveza Srbije u Londonu, uložili su žalbu na izmeren poslednji skok Ivane. Dodela medalja je bila odložena ali je na kraju žalba ipak odbijena

SRBIJA - ŠVAJCARSKA 2018. (Svetsko prvenstvo) 

Feliks Brih ostaće urezan u sećanju svih ljubitelja fudbala, a za mnoge je državni neprijatelj broj jedan. Igrao se meč Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji.  Bio je 66. minut, dva igrača Švajcarske obgrlila su Mitrovića u kaznenom prostoru, a Brih to nije okarakterisao ni kao dovoljan razlog da bar pogleda VAR snimak.

NOVAK ĐOKOVIĆ 2020. (Ju-Es Open) 

Novak Đoković je potpuno slučajno pogodio damu u ulozi linijskog sudije zbog čega je diskvalifikovan!  Srpski teniser je nakon izgubljenog brejka poslao lopticu iza sebe i pogodio sudiju Lauru Klark, nije bilo agresije i namere, ali je gotovo u nokdaun bacio pomenutu damu. Nekoliko desetina minuta trajalo je donošenje odluke koju su naposletku nasred terena izneli srpskom teniseru, a on je otišao do Karenja Busta pružio mu ruku i napustio teren.

Kojih se primera sudijskih nepravdi vi sećate? Pišite nam u komentaru... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna