GRIZMAN OKONČAO PARTNERSTVO S KOMPANIJOM HUAVEJ: Francuz naveo kao razlog represiju nad Ujgurima

Beta

10. 12. 2020. u 22:14

ГРИЗМАН ОКОНЧАО ПАРТНЕРСТВО С КОМПАНИЈОМ ХУАВЕЈ: Француз навео као разлог репресију над Ујгурима

Foto: EPA

FRANCUSKI fudbaler Antoan Grizman okončao je danas saradnju sa kompanijom Huavej, navodeći da postoji osnovana sumnja da taj kineski tehnološki gigant doprinosi represiji nad Ujgurima, pretežno muslimanskom manjinom u Kini.

Objavi 29-godišnjeg napadača Barselone prethodili su navodi medija da je Huavej testirao softver koji prepoznaje lica Ujgura, sa namerom da pomogne vlastima u Pekingu u nadzoru te etničke grupe.

"Posle ozbiljnih sumnji da je kompanija Huavej doprinela detektovanju Ujgura zahvaljujući softveru za prepoznavanje lica, objavljujem momentalno okončanje partnerstva sa tom kompanijom", naveo je Grizman na Instagramu.

Grizman je pozvao Huavej "ne samo da demantuje te optužbe, već da što pre preduzme konkretne poteze za osudu te masovne represije".

"Koristim ovu priliku da pozovem Huavej da svoj uticaj iskoristi da doprinese poštovanju ljudskih prava i prava žena u društvu", dodao je francuski fudbaler.

Grizman je bio ambasador brenda Huavej u svetu i pojavljivao se u reklamama koje promovišu pametne telefone te kompanije.

Istraga agencije Asošiejted pres pokazala je da kineske vlasti koriste drakonske mere kako bi znatno smanjile natalitet Ujgura i drugih muslimanskih manjina u zemlji.

Kina se prethodnih godina našla na udaru optužbi da više od milion ljudi, Ujgura i drugih pretežno muslimanskih manjina u regionu Sinkjang, drži u kampovima koji su nalik zatvorima. ;Kineske diplomate tvrde da Peking ne drži političke zatvorenike i insistiraju da ti kampovi pružaju ljudima profesionalno obrazovanje.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)