DIJEGO ARMANDO MARADONA: Majstor kojem se divio ceo svet (VIDEO)

Novosti online

25. 11. 2020. u 17:35

TUŽNA vest pogodila je svet. Fudbal je ostao bez jedog od najvećih igrača svih vremena - Dijega Armanda Maradone.

ДИЈЕГО АРМАНДО МАРАДОНА: Мајстор којем се дивио цео свет (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Slavni Argentinac je neko kome se divio ceo svet, posebno tokom prebogate igračke karijere. Bio je pravi umetnik, majstor sa loptom i neko ko je bio idol mnogima da počnu da se bave fudbalom.

U karijeri ja nastupao za Argentinos Juniors, Boku Juniors, Barsleonu, Napoli, Sevilju, Njuels Old Bojs, a oknčao ju je u Boki Juniors.

Koliko je bio veliki pokazuje činjenica da je za prvi tim Argentinos Junirosa debitovao 10 dana pre 16. rođendana. Potom je prešao u Boku sa kojom je 1981. godine osvojio titulu šampiona Argentine, da bi godinu dana kasnije pojačao Barselonu.

Katalonci su ga platili tada rekordnih 7,6 miliona dolara. Sa španskim velikanu je gostovao Marakani Crvenoj zvezdi i slavila sa 4:2, a Maradona je postigao 2 gola od kojih je drugi bio pravo remek delo kada je lobovao istrčalog golmana Stojanovića posle čega je aplaudirao čitav stadion.

Potom je 1984. godine prešao u Napoli, a pet godina kasnije sa klubom iz Napulja je osvojio je Kup UEFA - ujedno prvi evropski trofej ovog tima.

Maradona je prvi put nastupio za reprezentaciju Argentine 1977. godine.

Gol rukom je obeležio ne samo jednu godinu nego i njegovu čitavu karijeru. Na Svetskom prvenstvu u Meksiku (1986) dvostruki je strelac u utakmici Argentine s Engleskom. Oba njegova gola na toj utakmici se i dan danas prepričavaju. Kod prvog je reč o pogotku koji je Dijego kasnije nazvao Božjom rukom.

Drugi je na mnogim rang listama proglašen za najlepši gol svih svetskih prvenstava. Sam je predriblao polovinu engleskog tima i golmana Šiltona.

Treba reći i to da je 18. marta 2005. Emir Kusturica je u Buenos Ajresu započeo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o Dijegu Armandu Maradoni.

Nema više šta mnogo da se priča! Fudbal je ostao bez jednog od najvećih.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)