NEVIĐENA BRUKA: UEFA vratila Rusiju u takmičenja, ali...

Novosti online

10. 06. 2024. u 20:01

RUSIJA i Ukrajina su i danas izvori najvažnijih vesti na svetu. Sve vezano za njih se prati iz minuta u minut, uživo, i to ne samo rat u Ukrajini, već i svi prateći događaji. Sport svakako spada u one sfere života koje "pogađa" ovaj sukob i najnovija dešavanja u njemu izazivaju veliku pažnju javnosti. A za sve je "kriva" poslednja informacija iz vrha UEFA.

НЕВИЂЕНА БРУКА: УЕФА вратила Русију у такмичења, али...

Ilustracija

Podsetimo, posle godinu i po dana "potpunih sankcija" za ruske klubove i nacionalne selekcije, evropska kuća fudbala je najpre početkom septembra 2023. donela odluku da ruske ženske sudije ponovo dele pravdu na mečevima pod jurisdikcijom UEFA, a krajem tog meseca se otišlo i korak dalje:

Prvi put od izbijanja rata u Ukrajini, UEFA je dala dozvolu da reprezentacije Rusije mogu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima - "istina, zasad samo kadetske", ali to je bio najkonkretniji potez na stazi povratka.

Međutim, ovo rešenje ne samo da se nije svidelo Ukrajincima, koji su odmah najavili da neće učestvovati na takmičenjima na kojima igraju i Rusi, već i drugim državama.

Najpre je takva najava stigla iz engleskog fudbala, a potom su i Poljaci zvanično rekli "nećemo učestvovati tamo gde u fudbalu učestvuju Rusi, koliko god godina da imaju".

Ali, tu nije bio kraj.

U roku od 24 časa, bojkot su najavile još Letonija, Švedska, Danska, Litvanija i  Norveška, što uz samu Ukrajinu čini osam nacionalnih Saveza kojima ne pada na pamet da šalju svoje selekcije tamo gde će učestvovati i ruske.

UEFA je zato rešila da van snage stavi svoju sopstvenu odluku, odnosno da njeno izvršenje odloži "do daljnjeg". Od kraja septembra do ovog trenutka proteklo je sedam i po meseci, a ruski fudbalski mališani ne mogu i dalje na evropska nadmetanja.

O tome je prvi put danas javno progovorio i predsednik evropske kuće fudbala, Aleksandar Čeferin.

Njegove reči prenela je ruska novinska agencija "RIA Novosti", i to jer razotkrivaju koliko politika utiče na sport:

- Zašto bi se to (zabrana učešća Rusima na međunarodnim fudbalskim takmičenjima za mlade) ticalo dece koja još uvek ne mogu ni da glasaju u sopstvenim zemljama? Ali, u ovom trenutku, nema mogućnosti (za povratak mlađih reprezentativnih selekcija Rusije u međunarodna nadmetanja), jer na neke fudbalske saveze veoma snažno utiču vlade tih zemalja - rekao je Čeferin.

Screenshot / Telegram / RIA Novosti

Dva skandala odjednom

I, tu se dolazi do drugog nivoa ove bruke.

Jedan je očigledan: UEFA nešto odluči - pojedine njene članice to odbiju da urade i... nikom ništa, nema sankcija za njih, nego im se čak i udovoljava.

A drugi presedan je što je mešanje državnih vlasti u rad fudbalskih saveza najstrože zabranjeno. U takvim slučajevima, po automatizmu, reaguje FIFA - svetska kuća fudbala, koja je veliki broj puta suspendovala takve Saveze, i to sve dok se državni funkcioneri iz njih ne povuku, odnosno ne prestane njihov "nesportski" uticaj na funkcionisanje ovog sporta.

Ali, kada je Rusija u pitanju - onda, očigledno, možete da kažete "nećemo da igramo sa njima, iako se ste vi, naši nadređeni iz UEFA, odlučili da igramo" - i da prođete nekažnjeno.

I, kada je Rusija u pitanju, onda čak i predsednik UEFA može da kaže da ima informacije da se vlasti država mešaju u rad pojedinih saveza, a da to ne dovede do sankcija koje bi, po automatizmu, morala tim savezima da uveda FIFA.

Kako je UEFA uoššte vratila Ruse u svoja takmičenja?

"Novosti" vas podsećaju na jesenje saopštenje UEFA ovim povodom, koje vam prenosimo u celosti:

"UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovala na rat u Ukrajini i povela odlučnu akciju u februaru 2022 suspenzijom svih ruskih timova iz svojih nadmetanja, povlačenjem zakazanih događaja u Rusiji, poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i UEFA Superkupa u Kazanu, a i prekidanjem sponzorskog ugovora sa Gazpromom.

Pa opet, UEFA je takođe svesna da deca ne bi trebalo da budu kažnjavana zbog onoga za šta odgovornost isključivo leži na odraslima i čvrsto jeuverena da fudbal nikada ne bi trebalo da odustane od slanja poruka o miru i nadi. Posebno je zabrinjavajuće to što je, zbog dugotrajnog sukoba, generacija mladih lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu. Iz ovih razloga, Izvršni komitet UEFA je odlučio da se ruski timovi sa mladim igračima ponovo prime u naša takmičenja tokom ove sezone. S tim u vezi, Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo vraćanje u međunarodna takmičenja ruskih kadetskih ("U17") timova, i devojčica i dečaka, čak i u slučajevima da su žrebovi već održani. Sve utakmice ruskih ekipa će se igrati bez zastave te zemlje, bez himne i nacionalne opreme za igru, a i van teritorije Rusije.

Istovremeno, Izvršni komitet je ponovio osudu ruskog ilegalnog rata i potvrdio da će suspenzija svih ostalih ekipa Rusije (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini.

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA / FOTO: FSS

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin rekao je ovim povodom sledeće:

- Nastavak naše suspenzije ruskih odraslih timova odražava posvećenost UEFA da drži jasan stav protiv nasilja i agresije. UEFA je odlučna da ta pozicija traje sve dok se rat ne završi i mir ne bude uspostavljen. Ali, zabranjivanje deci da učestvuju u našim takmičenjima, ne samo da mi ne bismo prepoznali i podržali osnovno pravo na njihov holistički razvoj, već bismo ih direktno diskriminisali. Pružajući im prilike da igraju i takmiče se sa njihovim vršnjacima iz cele Evrope, mi ulažemo u ono za šta se nadamo da će postati svetlija i sposobnija buduća generacija i bolje sutra."

Nažalost, ruska deca i dalje ne mogu da se takmiče sa svojim evropskim vršnjacima, i pored odluke UEFA, jer je prisutno odbijanje pojedinih Saveza, njih osam, da se povinuju direktnoj odluci nadležne institucije, a tu je i direktno priznanje Čeferina da takav "prkos" postoji kao produžena ruka uticaja državnih organa na pojedine fudbalske Saveze u Evropi. 

Pratite i ruski fudbal, ali i sve druge stvari iz "najvažnije sporedne stvari na svetu" (i ostalih sportova) - na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSIJA U NEVERICI Nova zabrana - ovi ruski špijuni i saboteri ne mogu na Olimpijske igre Pariz 2024!