NEVIĐENA FUDBALSKA LUDNICA U NEMAČKOJ: Šampion odlučen minut pred kraj sezone!

A. I.

27. 05. 2023. u 17:25

NAVIJAČI u Nemačkoj imali su priliku da gledaju neverovatnu završnicu Bundeslige. Do poslednjeg kola čekao se epilog šampionske trke, a ovakvu dramu ne bi napisao ni Johan Volfgang Gete. Borusija je remizirala na gostovanju Majncu 2:2, a Bajern je rezultatom 2:1 kao gost savladao Keln - i postao prvak zahvaljujući boljoj gol razlici.

НЕВИЂЕНА ФУДБАЛСКА ЛУДНИЦА У НЕМАЧКОЈ: Шампион одлучен минут пред крај сезоне!

FOTO: Tanjug/AP

Borusija je na svega nekoliko minuta u završnici imala titulu u svojim rukama. Ipak, nije uspela da prekinu decenijsku dominaciju Bajerna u Bundesligi.

"Milionerima" je trebala pobeda protiv Majnca, do nje nisu došli, a na drugoj strani Bavarci su još jednom pokazali zbog čega titula stanuje u Minhenu deset sezona zaredom.

Šampion je Bajern, dok će uz njega u Ligu šampiona Borusija, Lajpcig i  Union Berlin, Frajburg će igrati u Ligi Evrope, a Volfsburg će Nemačku predstavljati u Ligi konferencija.

Kako se odvijala neviđena drama u završnici Bundeslige?

Već u 15. minutu gosti su šokirali žuto-crne, čiji su navijači spremili šampionsko slavlje jer su u poslednje kolo njihovi ljubimci iz Dortmunda ušli sa dva boda prednosti u odnosu na Bajern. Andreas Hanke-Olsen titulu usmerio ka Bavarskoj - fudbaler Majnca bio najviši u skoku nakon kornera, te je uspeo da utiša oko 80.000 navijača Borusije.

Tanjug/AP

Dva minuta kasnije pao je u šesnaestercu rivala igrač Borusije Rafael Guereiro. Nakon pregleda VAR snimka dosuđen je penal. Priliku da poravna rezultat i vrati nadu "milionerima" propustio je Sebastien Ale. Šutirao je u desnu stranu, a Fin Dahmen je pročitao njegovu nameru.

So na ranu kluba iz Dortmunda stavio je Karim Onisivo, kada je glavom plasirao loptu u mrežu Gregora Kobela za šokantnih 2:0. Šokantnih,  jer je vodio klub kome ovaj meč apsolutno ništa nije značio.

Pa opet, sasvim logično jer nisu verovali da je baš sve izgubljeno, krenuli su Terzićevi puleni u završnici poluvremena u ofanzivu. Prvo je Julijan Brant oprobao udarac, Dahmen sjajno odbranio u 44. minutu, a u četvrtom minutu nadoknade i Donel Malen pripretio, a poslao loptu kraj gola. Za to vreme Bajern je uveliko vodio i imao titulu u rukama...

Na startu drugog dela igre krenuli su u još ofanzivnije igrači Dortmunda, nakon jedne greške domaćih. U prilici se našao Jae-Sung Li, dobio je igrač gostiju odličnu loptu, ali je loše šutirao.

Tanjug/AP

Mogao je taj promašaj da kazni Dortmund u 59. minutu, Sebastijan Aler je uklizao u petercu rivala, malo je nedostajalo da loptu preusmeri u gol rivala - a desio se samo gol -aut.

Nizale su se potom šanse kao na traci. Doni Malen našao se u sjajnoj prilici nakon centaršuta sa sredine, a lopta je prošla kraj gola. Nastavili su "milioneri" sa priticsima - priliku da smanji zaostatak u 67. minutu imao je i Jusufa Muokoko. Odlično je reagovao nakon centaršuta, ali je šutirao desno od stative.

Upornost se isplatila u 69. minutu kada je Đovani Reina imao odličan pregled igre. Proigrao je Rafaela Guereira, a mladi fudbaler snažno je raspalio po lopti i poslao je u donji levi ugao mreže na opšte oduševljenje navijača Borusije.

Nije nakon gola opadao intenzitet ofanzivne igre domaćina koji je jako želeo još jedan pogodak. Imao je u 72. minutu priliku Marko Rojs, četiri minuta kasnije glavom je pokušao i Ale - bez nove promene rezultata.

Tanjug/AP

A za to vreme - sve zanimljivije je bilo na utakmici Bajerna.

Kinsli Koman je u osmom minutu doneo veliku nadu minhenskom gigantu. Uputio je udarac sa ivice šesnaesterca, u desnu stranu, baš pod prečku. Odlično je začeo akciju Sane, a njegov kolega pogotkom nagovestio da će Bavarci imati razloga za slavlje.

Nova odlična šansa za goste desila se u 19. minutu kada je Tomas Miler šutirao sa peterca, a pogodio je stativu.

Tanjug/AP

U poslednjem minutu prvog poluvrmena Liroj Sane bio je ubeđen da je doneo 2:0, ali nije dugo trajala radost gostiju: nakon VAR snimka Ven Jablonski poništio je pogodak zbog ofsajda.

Keln je umalo došao do izjednačenja u 60. minutu. Davi Selke je uspeo da pobegne svom čuvaru, a sjajno je odbranio Jan Somer. 

Deset minuta pre kraja meča čitava fudbalska javnost bila je ubeđena da je Keln srušio nade gostiju o tituli. Dejan Ljubičić je zatresao mrežu sa "bele tačke" i na taj način "poslao" je titulu Borusiji. Ali...

Samo nekoliko minuta je trajala radost u Dortmundu. Vratio ju je navijačima minhenskog giganta Džamal Musijala koji je minut pre kraja Bajernovog meča odlično reagovao na dodavanje i poslao loptu iza leđa čuvara mreže "jarčeva". Bajern je tako poveo sa 1:2  i krenuo ka peharu, a to što je izjednačenje u 95. minutu Borusiji doneo Niklas Žile, nije joj bilo dovoljno za šampionsko slavlje: bolja gol razlika radost je donela Bavarcima,a tugu "milionerima".

BUNDESLIGA - 34. kolo

Keln - Bajern 1:2

B. Menhengladbah - Augzburg 2:0
Bohum  - Bajer Leverkuzen 3:0
Borusija - Majnc 2:2
Ajntraht - Frajburg 1:1
Lajpcig - Šalke 4:2
Štutgart - Hofenhajm 0:1
Union - Verder 1:0
Volfsburg - Herta 1:1

BONUS VIDEO: VATROMET, BAKLjE KAO NIKAD PRE... Kad "Meraklije" i Niš slave 100. rođendan Radničkog

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju