OD MRŽNJE SRPSKOG IMENA DO PESME O TRAKTORIMA: Kako hrvatski asovi čuvaju svog kolegu posle bruke i sramote

Novosti online

25. 05. 2023. u 17:31

Fudbaleri Hajduka iz Splita odbranili su trofej u Kupu Hrvatske, pošto su u finalu u Rijeci pobedili Šibenik sa 2:0, a ta utakmica ostala je u senci onoga što je uradio hrvatski reprezentativac Marko Livaja.

ОД МРЖЊЕ СРПСКОГ ИМЕНА ДО ПЕСМЕ О ТРАКТОРИМА: Како хрватски асови чувају свог колегу после бруке и срамоте

Foto: M. V.

Nakon meča je usledilo veliko slavlje Splićana sa Torcidom, a strelac drugog pogotka, pomenuti Livaja, dohvatio se megafona i zapevao pogrdne pesme.

Jedna od njih je bila:

"Freze, traktori i seoski putevi. Pi*ke šibenske, pi*ke šibenske, dobit ćete batine!", 

Iako je bilo onih koji su podigli glas protiv ovakvog ponašanja, mnogo je glasnija tišina...

Evo kako o tome izveštavaju hrvatske "Sportske novosti":

"U svom komentaru na Dalmatinskom portalu Hrvoje Vejić, jedan od igrača koji zaslužuje biti ikona fer-play igre, zabeležio je:

- Usledila je erupcija slavlja, megafoni, pesmice. Čemu? Ne reazumem, ali dobro. Kome se rugamo? Šibeniku koji je ispao iz lige? To je kao da pljuneš prosjaka koji te moli za dve kune. Ok, ne vole nas, pa šta? Mislim da je Hajduk mnogo veći od toga.

Kad je zatraženo mišljenje od pojedinih veterana Belih (nadimak igrača Hajduka), svi su odbili da izraze svoj sud. Jednostavno, ne žele da se ni na koji način kritički osvrnu na Livajine "doskočice", jer bi u tom slučaju na glavu natovarili bes navijača. Radi se o tome da je Livaji sve dozvoljeno, da mu je sve oprošteno. Po onoj latinskoj "quod licet Iovi, non licet bovi", odnosno "što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu". A to je poslovica koja znači da je velikanu (ili moćniku) dopušteno mnogo toga što se ne dopušta običnim ljudima ili što im nije primereno", pišu "Sportske novosti".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Livaja (@livajamarko)

"Večernji list", sa druge strane, ističe i sledeće:

"Marko Livaja, čija je jučerašnja epizoda prilikom slavlja pobede Hajduka nad Šibenikom u finalu Hrvatskog kupa već poznata uzduž i popreko Hrvatske i susedstva, mogao bi se i ovaj put opeći. O eventualnoj kazni zbog stihova 'Freze, traktori i seoski putevi, p***e šibenske, dobit ćete batine', odlučiće disciplinski sudija HNS-a Alan Klakočer, ali ovaj put ona bi mogla biti još teža.

Livaji ovo nije prvi ovakav incident, već je zajedno s Danijelom Subašićem pre više od godinu dan, nakon pobede nad Dinamom skandirao: 'Mrzim Dinamo, srpsko ime to' i morao da plati 35 hiljada kuna (što je oko 4.645 evra)", navodi "Večernji list".

Podsetimo, u finalu Kupa, splitski tim poveo je u 62. minutu golom Darija Melnjaka, a pobedu je obezbedio pomenuti Marko Livaja golom iz jedanaesterca u petom minutu sudijske nadoknade vremena.

Bio je to drugi uzastopni trofej u Kupu za Hajduk, a ukupno osmi u klupskoj istoriji.

Šibenik je drugi put igrao u finalu, posle sezone 2009/2010, kada je takođe izgubio od Splićana.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri