VIŠE SE NERVIRAJU, MALO UŽIVAJU: Nekadašnji golgeter Crvene zvezde Bora Cvetković o razlozima zbog kojih su derbiji sve neefikasniji

Z. Ćorović

03. 03. 2023. u 09:00

BORISLAV Bora Cvetković (60), jedan je od onih igrača koji su obeležili  renesansnu fazu večitih megdana. Bivši napadač Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije postao je brzo veliki ljubimac "delija“, jer je uradio nešto jedinstveno i od tada neponovljivo - na dva vezana prvenstvena meča protiv Partizana postigao je četiri pogotka, po dva na svakom. Proslavio se golovima u 80. i 81. večitom derbiju  (april i septembar 1987), kada su crveno-beli slavili sa 3:1 kao domaćini, odmah zatim su i u Humskoj pobedili sa 3:2.

ВИШЕ СЕ НЕРВИРАЈУ, МАЛО УЖИВАЈУ: Некадашњи голгетер Црвене звезде Бора Цветковић о разлозима због којих су дербији све неефикаснији

FOTO: M. Vukadinović

- Sećam se da je na tom prvom meču bila puna "Marakana“. Sa obe strane mnogo vrhunskih igrača, u derbiju su bila bar desetorica reprezentativaca, verovatno i više. Kvaliteta koliko hoćeš, imalo je šta da se vidi, publika je dolazila da uživa. Prštalo je od šansi, želje, volje, navijanja... Veliki doživljaji, za sva vremena. Prelepe utakmice, svaki gol koji sam dao Partizanu posebno mi je drag. I sada kada se prikazuju reprize na sportskim kanalima sa zadovoljstvom ih pogledam - evocira uspomene legendarni golgeter.  

Uz Boru su igrali Piksi Stojković, Prosinečki, Mrkela, Boško Đurovski, Elzner... Na suprotnoj strani  Milko Đurovski, Uške Vučićević, Stevanović, Katanec, Đelmaš... Sve poznati majstori.     

- Voleli smo da se nadigravamo, pokažemo ko je bolji, a van terena smo bili drugari. Svuda se tada u Jugoslaviji igrao odličan fudbal, liga je bila mnogo jaka. U Zvezdi su se posebno doživljavale i čekale velike utakmice. Nismo se nikoga plašili, čak i kad je Real došao, bili smo opušteni, zezali smo se pre utakmice da smo bolji, a onda im u prvom poluvremenu ubacimo tri komada. Partizan smo poštovali kao velikog rivala, ali smo uvek želeli da ga pobedimo, da mu damo što više golova.

Nažalost, odavno su prošla ta vremena kada su se dvoboji naših najvećih klubova igrali iz gušta, za gol više. 

- Uvek se derbi čeka sa nestrpljenjem, da se vidi nešto novo, nešto dobro, jer je bio i ostao praznik fudbala. Ipak, u poslednje vreme su razočaranja bila česta. Utakmice su po pravilu tvrde, nervozne, sa puno prekida. Prioritet jednima i drugima je da ne izgube. Sada je malo drugačije jer se ništa ne odlučuje. Partizan je u teškoj krizi, ne sećam se da je igrao tako loše. Promenio je  trenera, igrači će sigurno želeti da se pokažu  i dokažu, pa bi dolazak Duljaja u ovom momentu mogao da donese nešto pozitivno. Zvezda je mnogo mirnija, odavno je završila posao u prvenstvu jer je pokazala da ima bolji tim, bolju organizaciju od Partizana. 

Cvetković ne očekuje da će sutra (19.00) u 169. večitoj priči bilo ko od rivala krenuti u rizik.   

- Iako bismo mi navijači voleli da vidimo jednu utakmicu sa puno šansi i golova, verovatno će se opet voditi taktički rat. Mislim da će Partizan da se zatvori i čeka svoju šansu preko Gomeša na neku kontru, polukontru, Zvezda ima pet, šest igrača koji mogu u svakom trenutku da daju gol, pa ukoliko Pešiću ne krene, Katai, Ivanić i Bukari su u stanju da reše utakmicu. Partizan to nema. Mislim da će biti 2:0 za Zvezdu, jer je bolja - poručio je Cvetković.

PIKSIJEV GOL IZ KORNERA JE ČUDO  

NEKADA su se u večitim derbijima golovi postizali i iz kornera, po takvoj majstoriji ostao je upamćen Dragan Stojković Piksi, i to na 82. derbiju kada je Bora bio dvostruki strelac. 

- Tako nešto što je Piksi izveo retko se viđa na svetskim terenima.  Retko ko je umeo tako da šutne, a njemu su se često dešavali evrogolovi, jer je izvodio fantastično prekide. Svaka Piksijeva lopta bila je kritična za  protivničke golmane. I u reprezentaciji je bio prepoznatljiv po prekidima, imao prednost pored Sušića i Sliškovića - kaže Cvetković. 


 

ŠTO JAČI U LIGU ŠAMPIONA

RADUJE se bivši as crveno-belih što je Zvezda najbliža novoj, trećoj Ligi šampiona.

- Nismo još spremni da se nosimo sa najbogatijim klubovima, ali što da se ne proba. Imamo ljude u upravi koji su sposobni da na vreme dovedu dobra pojačanja, podignu kvalitet. Već sad bi trebalo da se slažu kockice, a iz iskustva znam da nijednom velikanu neće biti lako kada dođe na "Marakanu" - ističe Bora

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili