PARTIZAN NOKAUTIRAO ŠERIF! S igračem manje do praga osmine finala: Popović heroj "grobara", Rikardo presudio Moldavcima

V.M.P.

16. 02. 2023. u 22:57 >> 20:53

FUDBALERI Partizana nalaze se na pragu istorijskog uspeha, plasmana u osminu finala Lige konferencija. Crno-beli su herojski sa igračem manje izvojevali pobedu u Kišinjevu, i sa rezultatom 1:0 se vraćaju u Beograd, gde će pred svojom publikom odigrati revanš sa šampionom Moldavije.

ПАРТИЗАН НОКАУТИРАО ШЕРИФ! С играчем мање до прага осмине финала: Поповић херој гробара, Рикардо пресудио Молдавцима

FOTO: FK Partizan

Jako loši uslovi za igru dočekali su crno-bele u Kišinjevu. Temperaturu je za razliku od dnevne, koja je išla i iznad 12. podeoka celzijusove skale  pala ispod nule. Teren je bio tvrd, i po početnim dodirima bilo je jasno da će biti teško pokazati tehničko fudbalsko umeće po ovakvoj travnatoj površini.

Petrićeva četa, srećom, i te kako ima iskustva sa terena Superlige Srbije, koji su adaptirali crno-bele da i u mnogo gorim uslovima biju bitke za bodove.

Ipak, iako bi se reklo da adaptacija neće biti problem, Partizan je imao velikih problema u uvertiri, a Šerif je apsolutno bio dominantan gotovo čitavim tokom prvog poluvremena.

Prva velika šansa za moldavski tim došla je u 22. minutu, kada se zatresao okvir gola parnog valjka. Tapsoba je šutirao glavom i pogodio prečku, a potom iz odbitka Atimven sa svega nekoliko metara ne koristi zicer priliku, kada je sjajno intervenisao Popović.

Samo 13. minuta kasnije čuvar mreže Partizana je ponovo bio heroj svog tima, a Šerif propušta još jednu veliku šansu, i ne uspeva da kruniše konstantnu inicijativu koju je imao do tog trenutka. Talal je šutirao iz šesnaest metara, lopta je išla u ugao gola, ali Popović je još jednom sjajno intervenisao. 

I onda, kako to u fudbalu obično i biva, stigla je kazna za promašaje. Delovalo je da će se u Kišinjevu otići na odmor bez pogodaka, Partizan je delovao anemično i preko 40 minuta nije pripretio golu koji čuva Koval, a onda ko drugi do heroj juga - Rikardo Gomeš.

Napadač sa Komorskih Ostrva sjajno je regaovao i matirao Kovala. Lopta je malo zakačila jednog defanzivca šampiona Moldvanije, ali to ne umanjuje umeće najboljeg strelca "parnog valjka".

Rikardu je ovo bio sedmi gol u Ligi konferencija ove sezone, a ukupno 84. u evropskim takmičenjima u dresu Partizana. Sada je prestigao bivšeg igrača Crvene zvezde El Fardu Bena i postao stranac sa najviše pogodaka u Evropi.

Crno-beli su rezultatom 1:0 otišli na odmor, a povratak je bio kao iz noćne more. Igrao se 50. minut kada je Osmers pokazao direktan crveni karton Igoru Vujačiću.

Nemački sudija prvo je izvadio samo žuti karton,  ali je nakon konsultacije sa VAR sobom i pregledavanja snimka video da je Vujačić startovao otvorenim đonom i preinačio je svoju odluku.

Partizan je praktično čitavo drugo poluvreme morao da igra bez svog lidera u odbrani i da bije istorijsku evropsku bitku.

I zaista, neverovatno koliko je Petrićeva defanziva od tog trenutka delovala kompaktno, zatvoreni su svi putevi ka golu, a domaćin iz Tiraspolja nije uspeo da iskoristi brojčanu prednost.

Bedem ispred gola Popovića funckionisao je besprekorno i odoleo pred svim naletima Šerifa! Popović je bio heroj grobara, a Rikardo je još jednom postigao zlata vredan gol za beogradskog velikana, koji nastavlja da piše istoriju srpskog fudbala.

ŠERIF - PARTIZAN 0:1

STADION: "Zimbru"

GLAVNI ARBITAR: Harm Osmers (Nemačka )

STRELCI: Rikardo 45'

SASTAVI:

ŠERIF: Koval, Zohuri, Garananga, Kiki, Kpozo, Diop, Badola, Kijabu, Talal, Atiemven, Tapsoba.

PARTIZAN: Popović, Filipović, Marković, Vujačić, Šehović, Fejsa, Belić, Dijabate, Menig, Natho, Rikardo.

 

 

DRUGO POLUVREME

90 + 7 - Kraj meča! Partizan je izvojevao veliku pobedu u Moldaviji!

90. minut - Garananga se vraća u igru, Osmers je preinačio odluku, Šerif u kompletnom sastavu ponovo.

89. minut - Crveni karton za Šerif! Garananga dobija direktno isključenje nakon što je oborio Dijabatea. Usporeni snimak pokazuje da je Dijabate igrao rukom, postoji osnovana sumnja da bi odluka mogla biti promenjena.

87. minut - Kpozo je šutirao sa desnog boka, ali bez veče pretnje po mrežu koju danas sjajno čuva Popović.

85. minut - Još manje od pet minuta! Partizan ima sjajan rezultat pred revanš u Beogradu.

78. minut - Parni valjak je sada umirio tempo, odličan odgovor nakon što su ostali sa igračem manje. Šerif praktično bez velike šanse u celom toku drugog poluvremena.

72. minut - Popović je dobio žuti karton, moraće golman Partizan da bude i te kako oprezan u nastavku.

71. minut - Kvinsi Menig izlazi iz igre, a u igri je Patrik Andrade.

65. minut - Preživeo je sada Partizan! Prva velika pretnja Moldavaca od trenutka kada je Vujačić isključen. Zohuri je fenomenalno centirao sa desnog boka, Moumouni je šutirao glavom iz sjajne prilike, srećom jako loše je zahvatio loptu koja odlazi daleko od okvira gola Popovića.

60. minut - Sjajna prilika za crno-bele! Kvinsi Menig je šutirao, ali njegov pokušaj ide pravo u Kovala.

56. minut - Prva izmena u ekipi Partizana. Petrić menja Belića koji već ima žuti karton, Ilić je u igri.

55. minut - Kakva prilika za Partizan! Menig je sjajno prošao po levom boku, poslao odličan pas ka Bibrasu Nathu, a ovaj sa svega 6,7 metara loše zahvata loptu, propala je lepa prilika da crno-beli sa igračem manje dođu do ogromnih 2:0.

50. minut - Direktan crveni karton Igor Vujačić! Nakon konsultacije sa VAR sobom i pregledavanja snimaka, glavni arbitar je video da je Vujačić startovao otvorenim đonom i preinačio je svoju odluku. Partizan sa igračem manje, Talal zbog posekotine izlazi sa terena, Moumouni na terenu.

CRVENI KARTON NA VAR-INTERVENCIJU: Zbog ovog poteza je Igor Vujačić isključen na meču Šerif - Partizan (VIDEO)

49. minut - Žuti karton Igor Vujačić. Jedan neoprezan start štopera Partizana nad Talalom koji leži na travi, Osmers odlazi da pogleda snimak, ovo bi mogao biti i crveni karton.

48. minut - Popović ponovo sjajno brani! Tapsoba je šutirao iz voleja, ali sjajna intervencija čuvara mreže Partizana.

46. minut - Drugo poluvreme je počelo!

 

PRVO POLUVREME

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45 + 2 - Tapsoba dobija žuti karton, nakon što je udario Vujačića u lice laktom.

45. minut - Gol,gol,gol! Rikardo Gomeš, Partizan vodi! 

OVO SU ČEKALI GROBARI: Ovako je Rikardo doveo Partizan u vođstvo protiv Šerifa (VIDEO)

44. minut - Rikardo Gomeš se našao u obećavajućoj poziciji, ali je previše oklevao, propao je obećavajući napad crno-belih.

41. minut - Prva šansa za crno-bele na meču! Rikardo je gotovo iz mrtvog ugla šutirao, i to na kakav način! Umalo da njegov razorni udarac završi u golu, ali neverovatan refleks Kovala je sada spasao tim iz Tiraspolja.

40. minut - Sada su i fudbaleri Šerifa spustili malo tempo utakmice, konačno prilika da Partizan konsoliduje redove i uhvati dah pred završnih pet minuta utakmice.

35. minut - Druga velika šansa za Šerif! Talal je šutirao iz šesnaest metara, lopta je išla u ugao gola crno-belih, ali Popović još jednom sjajno interveniše.

34. minut - Prvi žuti karton na meču, dobija ga Kristijan Belić.

32. minut - Atimven, najbolji igrač Šerifa na travi. Nigerijac je bio u duelu sa Svetozarom Markovićem, a štoper Partizana je laktom zakačio po glavi rivala. Nakon što mu je ukazana medicinska pomoć Atimven se pridigao i nastavio meč.

28. minut - Period bolje igre Partizana, konačno je težište igre prebačeno na polovinu Šerifa, nekoliko opasnih naleta crno-belih, ali besprekorno funkcioniše defanziva moldavskog tima.

26. minut - Talal je izveo udarac iz ugla, ali Popović najviši u skoku još jednom sjajno interveniše.

22 minut - Prečka! Partizan je preživeo, Tapsoba je šutirao glavom i pogodio prečku, a potom iz odbitka Atimven sa svega nekoliko metara ne koristi zicer priliku, sjajna intervencija Popovića.

20. minut - Za sada tri šuta ka golu Partizana, crno-beli sa druge strane deluju anemično u uvodnih 20 minuta, još nisu uspeli ni da priprete golmanu Kovalu. Odnos u posedu lopte 55:45, u korist tima iz Tiraspolja.

15. minut - Još jedna pretnja Šerifa sa distance. Atimven je okušao sreću sa 20-ak metara, međutim ovoga puta nema ni potrebe da Popović interveniše, lopta daleko od okvira gola srpskog tima.

13. minut - Nešto mirnija uvertira šesnaestine finala Lige konferencija. Početno ispitivanje snaga i adaptacija na tvrdu podlogu obeju ekipa. I jedni i drugi izbegavaju igru kratkih pasova i dugim loptama traže svoje napadače, svesni da bi taj način igre u ovakvim uslovima mogao da ima više efekta. 

8. minut - Pridigao se Menig, dobre vesti za Petrića, krilni igrač "parnog valjka" deluje spremno za nastavak meča.

7. minut - Kvinsi Menig leži na travi! Medicinski tim Partizana je sada na terenu.

6. minut - Atimven je raspalio sada iz kaznenog prostora, ali se Popović još jednom sjajno pozicionirao, a lopta još jednom u naručju čuvara mreže crno-belih.

5. minut - Jako loši uslovi za igru u Kišinjevu. Temperaturu je za razliku od dnevne, koja je išla i iznad 12. podeoka celzijusove skale, sada pala ispod nule. Teren je tvrd, i po početnim dodirima deluje da će biti jako teško pokazati tehničko fudbalsko umeće po ovakvoj travnatoj površini.

3. minut - Prvi šut prema golu Popovića! Talal je raspalio sa preko 25 metara, ali njegov pokušaj završava u naručju Popovića.

1. minut - Meč je počeo! Pre samog početka utakmice održan je minut ćutanja, posvećen nastradalima u zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju.

 

UOČI MEČA

Domaćinu se prvenstvo i dalje nije nastavilo tako da je imao samo prijateljske utakmice kako bi se pripremio za ovaj meč, na ta dva susreta odigrao je remi i doživeo poraz. Što se tiče Partizana, on je odigrao dve ligaške utakmice u drugom delu sezone, savladao je Napredak sa 1:0, ali je onda usledio šokantan poraz od Mladosti GAT, 0:4. Vredi napomenuti da će se večaršnji duel odigrati bez prisustva navijača.

Šerif je prvi u domaćem šampionatu, pred plej-of fazu ima šest poena prednosti nad Petrokubom i veliki je favorit za titulu. Domaćin je u prvom delu sezone nastupao u Ligi Evrope, zauzeo je treće mesto u grupi ''E'' u kojoj je bio sa Mančester junajtedom, Omonijom i Real Sosijedadom. Skupio je šest poena uz gol razliku 4:10 i na taj način se plasirao u Ligu konferencija.

Srpski predstavnik je najbolje partije ove sezone pružao upravo u Evropi, u grupi ''D'' zauzeo je drugo mesto. U poslednjem kolu imao je priliku da pobedom protiv Slovacka zauzme prvo mesto i plasira se direktno u osminu finala ali je odigrao 1:1 sa Česima i prvu poziciju je zauzela Nica.

''Crno-beli'' su grupnu fazu završili sa devet bodova, a najviše se pamte dva trijumfa protiv Kelna koji su ''parnom valjku'' doneli prevagu i plasman u narednu fazu takmičenja. Što se tiče domaćeg prvenstva, izabranici Gordana Petrića su drugi na tabeli i zaostaju 11 bodova za liderom Crvenom zvezdom. Gost je za vikend doživeo veliku sramotu i na svom terenu je poražen od strane Mladosti GAT rezultatom 0:4.

Ova dva tima su se poslednji put susrela u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2005. godine kada je Partizan slavio u dvomeču ukupnim rezultatom 1:0.

Šerif će biti bez Akanbija, dok je pod znakom pitanja Utara. Partizan će u Moldaviji biti bez usluga kapitena Slobodana Uroševića koji je suspenodavn zbog prikupljenih žutih kartona.

REČ TRENERA

Na konferenciji za novinare Petrić je rekao da bi bio zadovoljan minimalnom pobedom.

- Dobar rezultat za nas bi bio 0:0, 1:0, i 0:1, ali generalno ima tu da se igra dosta, jedna utakmica sutra, druga utakmica za sedam dana, tako da ćemo videti gde će nas to odvesti. Za mene je bitno da igrači daju maksimum sutra i to je ono što me interesuje - rekao je Petrić.

Petrić je istakao da je pogrešio što neke stvari nije ispravio pre prošlog prvenstvenog meča, u kojem je Partizan doživeo jedan od najubedljivijih poraza na svom terenu protiv Mladosti GAT (0:4).

- Neki igrači su se opteretili treninzima van Teleoptika i to se primetilo... Svi oni koji treniraju sa privatnim trenerom trebalo bi da obrate pažnju - dodao je on.

FOTO: M. Vukadinović

Trener crno-belih rekao je da neće biti velikih promena u sastavu, u odnosu na meč protiv Mladosti GAT.

- Svi igrači koji su igrali u subotu, oni su zaslužili da igraju svojim zalaganjem i igranjem na pripremama... Svi koji izađu siguran sam da su spremni - ocenio je on.

Bonus video: Novo u Zemunelu - Partizanovo brdo za trčanje

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BIĆE 3:0 ZA ZVEZDU: Legenda crveno-belih uverena u ubedljivu pobedu protiv Partizana