JEZIVO: U zemljotresu poginuo turski golman, telo izvučeno - žena satima uzalud apelovala da stigne prava pomoć

Novosti online

07. 02. 2023. u 17:38

TURSKA još traga za brojnim ljudima koji su ostali pod ruševinama usled snažnih zemljotresa, ali se iz njih i izvlače mnogi mrtvi. Među njima je i golman fudbalskog kluba Malatijaspor, Ahmet Ejup Turkaslan.

ЈЕЗИВО: У земљотресу погинуо турски голман, тело извучено - жена сатима узалуд апеловала да стигне права помоћ

Foto: Tanjug/AP

Kako je preneo turski sportski portal "Fanatik", o ovome je javnost obavestio tehnički direktor Malatijasporra, Jilmez Vural:


- Nažalost, naš Ahmet je mrtav. Upravo su izvukli njegovo beživotno telo. Nažalost, nije uspeo da pobedi u ovome - saopštio je on.


Podsetimo, Turkaslanov saigrač Bariš Bašdaš se spasao skokom kroz prozor iako je doživeo teške povrede, a njegov menadžer je potom javio da "sada svi traže Ejupa", da se "nalaze ispred golmanove zgrade, tj. onog što je ostalo od nje".

Apel za pomoć je putem društvenih mreža uputila i golmanova supruga Kubra Turkaslan, koja je poslala vapaj za pomoć čitavoj Turskoj:

- Ovo mesto je veoma loše. Molim vas, pomozite Ejupu. Pomozite, ne znamo šta se dešava ispod ruševina 30 sati. Nema dizalica, bagera, ništa. Niko ne može da ga izvuče ispod ruševine. Molim vas, pomozite, ovde je sve sravnjeno - u suzama je poručila golmanova supruga.


Na njenu, i žalost svih koji su Ahmeta Ejupa Turkaslana poznavali, on nije preživeo rušenje zgrade u kojoj se zadesio tokom razornog zemljotresa.

Prema poslednjim podacima, u dva jača zemljotresa, od kojih je jedan bi 7,8, a drugi 7,5 stepeni, poginulo je više od 4.200 ljudi.

Samo u Turskoj, prema informacijama od utorka u podne po našem, srednjoevropskom vremenu, poginile su 3.432 osobe, a povređeno 21.103, dok je srušeno ili značajno oštećeno više od 6.000 kuća i zgrada. U Siriji je broj poginulih dostigao 800, prema jutrošnjim informacijama tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

U Turskoj je objavljena sedmodnevna nacionalna žalost, a evriopski seizmološki zavod je u utorak popodne javio da je primećeno smanjenje broja zemljotresa kao posledica smirivanja tla, što može da raduje sve pogođene ovom katastrofom, te da olakša rad spasilačkih službi.

 

Tektonske ploče - Turska

Turska je seizmički aktivna oblast unutar kompleksne zone sudara između Evroazijske tektonske ploče i Afričke i Arapske ploče. Veći deo turske teritorije leži na Anadolskoj ploči, manjoj po veličini, a omeđenoj dvema velikim zonama raseda, Severnoanadolskim rasedom i Istočnoanadolskim rasedom, na kome se i desila pomenuta seizmička aktivnost koja je dovela do ovih katastrofalnih posledica (epicentar je bio najbliže gradu Kahramanmaraš).

Tektonske ploče u Turskoj / Wikipedia / Mikenorton

Zapadni deo zemlje takođe je zahvaćen zonom veće tektonske aktivnosti u Egejskom moru izazvanom pomeranjem tzv. Helenskog luka ka jugu. 

Najistočniji deo Turske leži na zapadnom kraju "Zagrosovog nabora" i potisnog pojasa, kojim dominira tektonski potisak, što takođe može da izazve zemljotrese ozbiljnije jačine.

 

Bonus video: KATASTROFA UŽIVO - Zgrade u Elbistanu se ruše tokom izveštavanja reportera lokalne televizije

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)