"MAC, MAC..." Ovako je UEFA nasamarila Rusiju

Novosti online

24. 01. 2023. u 22:04 >> 22:04

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, na svakih pet minuta pojavi se nova informacija koja izazove veliku pažnju, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji su zanimljiviji svetskoj javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

МАЦ, МАЦ... Овако је УЕФА насамарила Русију

Ilustracija

Naime, nakon što se u ruskim medijima minulih dana prilično pompezno, s neskrivenom radošću javljalo da "počinju pregovori sa UEFA o povratku ruskih nacionalnih selekcija i klubova u međunarodna takmičenja", izgleda da od toga nema ništa.

Bar ne u neko skorije vreme.

U večernjim satima u utorak, ruska sredstva informisanja su, nakon što je svet već obišla informacija britanskog "Skaja" (koju možete pročitati u nastavku ovog teksta, a koju su vam "Novosti" prenele još tokom popodneva), preneli javnosti Rusije sledeće:

"Fudbalski savez Rusije i Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) su se dogovorili o proceduri dalje saradnje na temu povratka ruskih nacionalnih selekcija i klubova u međunarodna takmičenja, saopšteeno je novinarima u našoj (ruskoj) kući fudbala. U utorak su se čelnici dve organizacije sreli na radnom sastanku ovim povodom i taj sastanak okončali dogovorom da nastave sa razgovorima. Sledeći susret licem u lice između predstavnika ruskog Saveza i UEFA biće održan u februaru".

Iako ovo ne zvuči loše samo po sebi, ipak je daleko od onih očekivanja u ruskoj javnosti koja su išla čak dotle da će današnji sastanak doneti povratak Rusa u međunarodna nadmetanja.

Umesto ukidanja sankcija - nova kazna

Podsetimo najpre da se gotovo celog decembra 2022. se u medijima Ruske Federacije moglo videti da Fudbalski savez Rusije (RFS) razmišlja o  napuštanju UEFA i prelasku u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) i to zbog zabrane igranja na međunarodnoj sceni zbog rata u Ukrajini.

Dok su mnogima te glasine o "selidbi u Aziju" bile prilično neverovatne, jer su dosad samo dve države promenile "fudbalski kontinent" (pre više od deset godina to su učinili Kazahstan, koji se pridružio UEFA, te Australija, koja je napustila "Okeaniju" i "prešla" pod azijsku fudbalsku kapu), delovalo je da se od toga odustalo kada je ruska agencija TASS je obelodanila da će "sledeće sedmice zvaničnici Fudbalskog saveza Rusije (RFS) i njihove kolege iz UEFA održati sastanak oko potencijalnog popuštanja sankcija prema ruskim timovima".

To je bila treća lepa fudbalska vest koju su Rusi dobili u poslednje vreme, nakon informacije agencije RIA Novisti da je UEFA pozvala na sastanak svog Izvršnog komiteta i predsednika Fudbalskog saveza Rusije Aleksandra Djukova, te nedavne najave da je UEFA "počela da formira radnu grupu čiji će zadatak biti da trasira povratak ruskog fudbala, kako reprezentacije, tako i klubova, u međunarodna takmičenja pod njenim okriljem".

Ali, britanski "Skaj njuz" u utorak je javio da nikakvog ukidanja fudbalskih sankcija Rusima neće biti na ovonedeljnom sastanku. Štaviše, sledi jedna nova kazna.

"Novosti" vam prenose taj tekst engleskog medija:

"Ruski fudbalski timovi će ostati izbačeni iz evropskih takmičenja dok se rat u Ukrajini nastavlja, saznaje Skaj njuz. Rusija će, pritom, biti sankcionisana i oduzimanjem domaćinstva UEFA Super kupa, čuvenog meča fudbalera u kome snage odmeravaju osvajači Lige šampiona i Lige Evrope, a koji bi trebalo da se održi u Kazanju u avgustu.

Uoči sastanka Izvršnog komiteta UEFA u sredu, čelnici RFS-a su se spremali za razgovore sa kolegama iz evropske kuće fudbala. Državni mediji Ruske Federacije isticali su da postoji želja tamošnjeg Fudbalskog saveza da se ovaj sastanak iskoristi za razgovore o povratku klubova i reprezentacija na međunarodne turnira.

Ali, kako saznajemo, trenutno ne postoji nikakva šansa da UEFA dozvoli povratak ruskih ekipa dok traje rat koji je pokrenuo Vladimir Putin.

UEFA ima želju da razgovara o opštem stanju ruskog fudbala, o tamošnjoj 'domaćoj' situaciji, kako bi se pripremila za onaj trenutak, kada se rat završi, za povratak tamošnjih timova u međunarodna nadmetanja", javlja "Skaj njuz".

Da li je ruska "selidba" u Aziju bila realna?

Svetska i evropska fudbalska organizacija su u decembru poručile da "svakako, do daljnjeg ostaju na snazi sankcije po kojima Rusija ne može da igra na međunarodnoj fudbalskoj sceni", čime su htele da preduprede da čelnici ruskog fudbala nastave "azijskom stazom" kojom su se uputili. Ovo ponajviše jer bi za za dve velike institucije fudbala bio veliki skandal da organizator Mundijala koji je prethodio nedavno održanom u Kataru, "promeni kontinent" nezadovoljan tretmanom. Sankcije kojima se ruski fudbal kažnjava zbog ruske politike su jedno, i svakako ne večne, ali trajni šamar koji bi UEFA, pa i FIFA dobili "selidbom" Rusa iz Evrope u Aziju je nešto sasvim drugo.

Međutim, Ruse pomenuto podsećanje na aktuelne zabrane nije omelo da nastave sa sastancima, pa su tako i polovinom decembra najavili sednicu Izvršnog odbora FS Rusije, pa je održali i 27, a najavili konačnu odluku za 31. decembar.

A onda je predsednik ruske kuće fudbala, Aleksandar Djukov, najavio da se "do daljnjeg odlaže odluka o prebacivanju iz UEFA u AFC", te da su čelnici ruskog Saveza jednoglasno doneli rešenje da se oformi radna grupa koja bi sa kolegama iz UEFA izgradila "stazu povratka" Rusije u međunarodna takmičenja. 

Fudbalska reprezentacija Rusije / FOTO: Tanjug/AP

Šta se nedavno dogodilo na relaciji UEFA - Rusija?

Ruska agencija RIA Novosti je javnosti svoje zemlje početkom januara saopštila radosnu vest:

"UEFA će do kraja ove sedmice formirati radnu grupu za povratak ruskog fudbala na međunarodna takmičenja".

To je za pomenutu agenciju izjavio Maksim Mitrofanov, generalni sekretar Fudbalskog savzea Rusije.

- Planirano je ovonedeljno formiranje te UEFA radne grupe. Videćemo ko će se tome još priključiti. Sve je stvar dogovora, a obe strane će dati svoje predloge. Sada se to radi na već standardan način - otkrio je Mitrofanov.

 

Ruse oduševio jedan potez UEFA

Ovoj priči treba dodati i deo nedavnog izveštaja popularnog ruskog sportskog portala "Šampionat", u kome se navodi sledeće:

"U rečima šefa Saveza jasno je da obe strane ne žele da prekinu kontakte i razmatraju sve moguće načine za saradnju. To uključuje i dečji fudbal, koji bi mogao da bude recept za povratak na velike turnire. Djukov je to nazvao zrakom svetlošću s razlogom:

UEFA / Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

- Činjenica da UEFA nastavlja da nam pomaže sa programima za fudbal za decu je zrak svetlosti, koji nam omogućava da računamo na mogućnost dogovora. Nastavićemo "šatl diplomatiju". Ako u tome istrajemo, brže ćemo ostvariti naše ciljeve nego da se ovog časa preselimo u AFC - rekao je Djukov", zaključuje pomenuti portal.

Bilo da je ruski plan o "selidbu" u Aziju bio stvaran, ili je u pitanju bilo lukavstvo, odnosno samo pretnja kojom su UEFA i FIFA naterani da malo porade na popravljanju odnosa sa Fudbalskim savezom Rusije, tek - izgleda da se stvari pomeraju sa "mrtve tačke" ali, kako "Skaj njuz" navodi - ne onakmo gde bi Rusi i želeli. Oni bi da se, u skorije vreme, ili bar ne neko daleko, vrate na međunarodnu scenu, ali prema navodima britnaskog medija, dok traje rat u Ukrajini, za ruski fudbal ostaju zatvorena sva međunarodna vrata.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ŽELIM DA KAŽEM ŠTA MI JE NA SRCU: Igor Duljaj emotivno govorio o sinu Dejana Stankovića