RUSIJA SLAVI: Lukavstvo je, izgleda, stvarno upalilo - UEFA poklekla?!

Novosti online

10. 01. 2023. u 16:24

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

РУСИЈА СЛАВИ: Лукавство је, изгледа, стварно упалило - УЕФА поклекла?!

Ilustracija

Gotovo celog decembra 2022. se u ruskim medijima moglo videti da Fudbalski savez Rusije razmišlja o  napuštanju UEFA i prelasku u  Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) i to jer ruski klubovi, a i reprezentacija Ruske Federacije, ne mogu da igraju na međunarodnoj sceni.

Dok su mnogima te glasine bile prilično neverovatne, jer su dosad samo dve države promenile "fudbalski kontinent" (pre više od deset godina to su učinili Kazahstan, koji se pridružio UEFA, te Australija, koja je napustila "Okeaniju" i "prešla" pod azijsku fudbalsku kapu), bilo je jasno da se "nešto ozbiljno iza brda valja" kada su se sredinom decembra hitno oglasili UEFA i FIFA, dok su danas Rusi otkrili nešto veoma povoljno po njih:

Evropska kuća fudbala je počela da formira radnu grupu čiji će zadatak biti da "trasira" povratak ruskog fudbala, kako reprezentacije, tako i klubova, u takmičenja pod okriljem UEFA.

Kako se do ovoga došlo?

Svetska i evropska fudbalska organizacija su u decembru poručile da "svakako, do daljnjeg ostaju na snazi sankcije po kojima Rusija ne može da igra na međunarodnoj fudbalskoj sceni", čime su htele da preduprede da čelnici ruskog fudbala nastave "azijskom stazom" kojom su se uputili. Ovo ponajviše jer bi za za dve velike institucije fudbala bio veliki skandal da organizator Mundijala koji je prethodio nedavno održanom u Kataru, "promeni kontinent" nezadovoljan tretmanom. Sankcije kojima se ruski fudbal kažnjava zbog ruske politike su jedno, i svakako ne večne, ali trajni šamar koji bi UEFA, pa i FIFA dobili "selidbom" Rusa iz Evrope u Aziju je nešto sasvim drugo.

Međutim, Ruse pomenuto podsećanje na aktuelne zabrane nije omelo da nastave sa sastancima, pa su tako i polovinom decembra najavili sednicu Izvršnog odbora FS Rusije, pa je održali i 27, a najavili konačnu odluku za 31. decembar.

A onda je predsednik ruske kuće fudbala, Aleksandar Djukov, najavio da se "do daljnjeg odlaže odluka o prebacivanju iz UEFA u AFC", te da su čelnici ruskog Saveza jednoglasno doneli rešenje da se oformi radna grupa koja bi sa kolegama iz UEFA izgradili "stazu povratka" Rusije u međunarodna takmičenja.

I, ne samo to - UEFA je dala "zeleno svetlo" da se sa pripremama za takve sastanke počne.

Djukov je to, na samom kraju 2022., obelodanio na sledeći način:

- Preliminarni dogovor sa UEFA oko pravljenja ove grupe je postignut. Staza povratka bi trebalo da bude razvijena do kraja aprila. Uskoro ćemo odlučiti, da li ćemo mi ili UEFA, u zvaničnoj formi pozvati predstavnike Međunarodnog olimpijskog komiteta i FIFA da nam se pridruže u toj radnoj grupi - istakao je tada predsednik ruske kuće fudbala.

Fudbalska reprezentacija Rusije / FOTO: Tanjug/AP

Šta se novo dogodilo na relaciji UEFA - Rusija?

Ruska agencija RIA Novosti je javnosti svoje zemlje ove srede saopštila radosnu vest:

UEFA će do kraja ove sedmice formirati radnu grupu za povratak ruskog fudbala na međunarodna takmičenja.

To je za pomenutu agenciju izjavio Maksim Mitrofanov, generalni sekretar Fudbalskog savzea Rusije.

- Planirano je ovonedeljno formiranje te UEFA radne grupe. Videćemo ko će se tome još priključiti. Sve je stvar dogovora, a obe strane će dati svoje predloge. Sada se to radi na već standardan način - otkrio je Mitrofanov.

 

Ruse oduševio jedan potez UEFA

Ovoj priči treba dodati i deo nedavnog izveštaja popularnog ruskog sportskog portala "Šampionat", u kome se navodi sledeće:

"U rečima šefa Saveza jasno je da obe strane ne žele da prekinu kontakte i razmatraju sve moguće načine za saradnju. To uključuje i dečji fudbal, koji bi mogao da bude recept za povratak na velike turnire. Djukov je to nazvao zrakom svetlošću s razlogom:

- Činjenica da UEFA nastavlja da nam pomaže sa programima za fudbal za decu je zrak svetlosti, koji nam omogućava da računamo na mogućnost dogovora. Nastavićemo "šatl diplomatiju". Ako u tome istrajemo, brže ćemo ostvariti naše ciljeve nego da se ovog časa preselimo u AFC - rekao je Djukov", zaključuje pomenuti portal.

Bilo da je ruski plan o "selidbu" u Aziju bio stvaran, ili je u pitanju bilo lukavstvo, odnosno samo pretnja kojom su UEFA i FIFA naterani da malo porade na popravljanju odnosa sa Fudbalskim savezom Rusije, tek - izgleda da se stvari pomeraju sa "mrtve tačke" i to upravo onamo gde bi Rusi i želeli. Da se, u skorije vreme, ili bar ne neko daleko, vrate na međunarodnu scenu.

UEFA / Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

Ako Rusija ipak napusti UEFA...

Reprezentacija Rusije bi, svakako, mnogo lakše mogla na šampionate planete kroz azijsko takmičenje, nego kroz evropsko. Em se broj učesnika Mundijala povećava, em su na pomenutom kontinentu najjače ekipe Južna Koreja, Iran, Japan, Saudijska Arabija i "priključena" Australija, ali ne bi svi oni bili rivali Rusa, nego i neke reprezentacije značajno manje snage, kao što su Oman, Kuvajt, Sirija, Uzbekistan, Vijetnam, Kina, UAE...

Sa druge strane, konačnu odluku Saveza s nestrpljenjem čekaju ruski klubovi koji bi, u slučaju "selidbe", igrali azijsku Ligu šampiona i AFC Kup, umesto daleko unosnije UEFA Lige šampiona i Lige Evrope.

Primera radi, u grupnoj fazi Lige šampiona za pobedu se dobija 2,8 miliona evra, a sama titula donosi 20 miliona na prethodno zarađen novac koji, u najboljem slučaju (pobede u svim mečevima) može ukupno da donese klubu 85,14 miliona evra. A u AFC Ligi šampiona pobeda donosi 50.000 američkih dolara, dok šampion dobija četiri miliona.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MITROVIĆ ISPRIČAO SVE: Evo šta je golgeter rekao o atmosferi u reprezentaciji Srbije