GDE GOD BI DOŠAO VIJALI, S NJIM SU STIZALI USPESI: Pogledajte neverovatan niz od Kremoneza, preko Sampdorije i Juventusa, do Čelsija

Novosti online

09. 01. 2023. u 11:05 >> 11:12

NEDAVNO preminula italijanska fudbalska legenda Đanluka Vijali gde god da je dolazio kao igrač i kasnije trener, donosio je uspehe.

ГДЕ ГОД БИ ДОШАО ВИЈАЛИ, С ЊИМ СУ СТИЗАЛИ УСПЕСИ: Погледајте невероватан низ од Кремонеза, преко Сампдорије и Јувентуса, до Челсија

Foto: Profimedia

Vijali je 1984. uveo Kremoneze u Seriju A, posle 55 godina tavorenja u nižim ligama.

Sledeće sezone prešao je u Sampdoriju s kojom je osvojio Seriju A, tri Kupa Italije, Superkup Italije, Kup pobednika kupova i igrao finale Lige šampiona. Pre njegovog dolaska, Sampdorija nije nikada osvojila nijedan trofej.

Posle sezone 1991/92, Vijali prelazi u Juventus koga je tri godine kasnije predvodio do titule u Seriji A. Bjankoneri pre toga čitavu deceniju nisu prišili skudeto na dres, što je bila najduža pauza u istoriji kluba, ne računajući onu izazvanu Drugim svetskim ratom.

Sledeće sezone Juventus je osvojio i Ligu šampiona, opet posle decenije posta, a u međuvremenu Vijali je pogurao "staru damu" i do trofeja UEFA kupa.

Posle više nego uspešne epizode u Juventusu, Đanluka je prešao u Čelsi. Plavci su tih godina bili daleko od engleskog, a kamoli evropskog vrha, ali sa Vijalijem na Stamford bridž su stigli i trofeji.

Punih 26 godina čekali su navijači londonskog kluba bilo kakav uspeh, pošto je poslednji trofej osvojen 1971, bio je to Kup pobednika kupova. Već u prvoj sezoni sa Vijalijem osvojen je FA kup. Sledeće godine Kup pobednika kupova je drugi put ukrasio vitrine trofejne sale Čelsija, a stigao je u paru sa Liga kupom.

Ova dva poslednja trofeja Vijali je osvojio u ulozi igrača-menadžera, da bi naredne sezone okačio kopačke o klin i nastavio samo kao menadžer. A nastavio je u pobedničkom stilu, sezonu je otvorio osvajanjem Superkupa Evrope, pobedom nad osvajačem LŠ Real Madridom. Dve godine kasnije trofejnu kolekciju upotpunio je novim FA kupom kao i Čeriti šildom (Superkup Engleske). Ukupno je kao menadžer Čelsija za tri godine osvojio pet trofeja i tako utabao stazu kasnijim uspesima plavaca.

Konačno, poslednji trofej osvojio je kao član stručnog štaba svog fudbalskog brata blizanca Roberta Mančinija na Evropskom prvenstvu 2020. godine (odigranom 2021) pomogao je Italiji da dođe do druge titule šampiona Starog kontinenta, a prve posle čak 33 godine. 

BONUS VIDEO - BRAZIL TUGUJE: Trodnevna nacionalna žalost dok se zemljaci sećaju i opraštaju od Pelea

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati